Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των εμπορικών επιχειρήσεων προτείνει συμπληρωματικά η Ε.Σ.Ε.Ε.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ, απέστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Ο εμπορικός κόσμος της χώρας περίμενε με μεγάλη αγωνία την προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ και γενικότερα την προκήρυξη δράσεων που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, όμως, μεγάλο μέρος του εμπορίου και συγκεκριμένα όλο το λιανικό εμπόριο έχει αποκλειστεί από τα προγράμματα, ενώ εξακολουθεί να παλεύει μέσα σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη με τον Γ. Γ Επενδύσεων - ΕΣΠΑ κ. Γεώργιο Γιαννούση, με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τον κλάδο του εμπορίου. Η ΕΣΕΕ παρουσίασε αρκετές εναλλακτικές προτάσεις και συμπληρωματικές δράσεις στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Μετά από διερεύνηση των πιθανών διαθέσιμων πόρων που δεν έχουν απορροφηθεί και σε συνδυασμό με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, η ΕΣΕΕ προτείνει την άμεση ενεργοποίηση σε τρεις άξονες:

Α. Δράσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση ειδικά στοχευμένες στο λιανικό εμπόριο :

ηλεκτρονικό εμπόριο (δημιουργία e-shop),
προμήθεια νέου τύπου «on line» ταμειακών μηχανών,
δράση εφοδιαστικής αλυσίδας,
ηλεκτρονική αποθήκη,
ηλεκτρονική παραγγελειοληψία και τιμολόγηση,
bar coding,
εξοπλισμός αποθήκης,
αγορά και αναβάθμιση λογισμικού,
προμήθεια νέου τύπου ταμειακών μηχανών,
ηλεκτρονική πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,
δυνατότητα δημιουργίας προγράμματος «Εξοικονομώ»,
εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών.
Β. Δράσεις από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»

Ενεργοποίηση της πρότασης της ΕΣΕΕ για ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων για την δημιουργία ανοιχτών εμπορικών κέντρων «Open Malls» στα κέντρα των πόλεων καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας Ειδικών Αγορών σε παραμεθόριες περιοχές.
Εκπαίδευση και κατάρτιση εμπόρων, ώστε να μετεξελίξουν τις επιχειρήσεις τους από μικρο-εισαγωγικές σε μικρο-εξαγωγικές. Στον κλάδο του εμπορίου των τροφίμων και των παραδοσιακών προϊόντων μπορούμε να αναπτύξουμε την δράση που ξεκίνησε από την Γαλλία και αντίστοιχα να την ονομάσουμε «η Ελλάδα σπίτι σας».
Γ. Δράσεις αντιμετώπισης ρευστότητας με την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ

Είναι απαραίτητη η άμεση ενεργοποίηση των δράσεων εγγυήσεων και αύξησης του ποσού για κεφάλαιο κίνησης από 50 εκ ευρώ σε 100 εκ ευρώ με στόχο την παροχή άμεσης ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ.

Ενόψει του κεντρικού σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 θεωρούμε περισσότερο από απαραίτητη την άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες που Υπουργείου σας, ώστε τελικά να δρομολογηθούν εκείνες οι δράσεις που θα είναι χρήσιμες για την αγορά και το ελληνικό εμπόριο.

Είναι σαφές ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όπου η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, είναι αναγκαίο να αναζητηθούν τρόποι αναπτυξιακής ανάκαμψης της χειμαζόμενης ελληνικής αγοράς. Η αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων είναι μια πρώτη λύση στο πρόβλημα, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους σε μια περίοδο έντονων πιέσεων».
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο