Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Προτάσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας για τον προγραμματισμό δράσης του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Προτάσεις της  Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας  για τον προγραμματισμό δράσης του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Προς τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Συνάδελφοι,
Σχετικά με την σύνταξη πρότασης της Κεντρικής Διοίκησης αναφορικά με τον προγραμματισμό δράσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για το έτος 2013. Θεωρούμε σκόπιμο ότι το Ο.Ε.Ε. πρέπει να ασχοληθεί και να αναδείξει τα παρακάτω θέματα .
(Μέσα από διάφορες εκδηλώσεις ή επιστημονικές ομάδες εργασίας)

Διαφθορά
Η χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στην εικοστή έβδομη παγκοσμίως στη διαφθορά. Συναγωνίζεται χώρες όπως την Κολομβία. Η διαφθορά μαστίζει την κοινωνία μας και η καταπολέμηση της επιβάλλεται.
Σαν Επιμελητήριο πρέπει να τολμήσουμε να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε το θέμα αυτό, παίρνοντας όλα τα ρίσκα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συμμαχίες εντός και εκτός του Ο.Ε.Ε..
Πρέπει να ηγηθούμε της προσπάθειας κατά της διαφθοράς, αναδεικνύοντας τις δομές και τις λογικές που παράγουν και αναπαράγουν την διαφθορά. Σήμερα η κοινωνία μας ασφυκτιά. Και η αντιπαράθεσή μας σ' αυτή την προβληματική κοινωνία πρέπει να είναι έμπρακτη.
Διακόσιες Χιλιάδες πολίτες πλούτισαν προκλητικά τα τελευταία δέκα με δέκα πέντε χρόνια.
Και εύλογα αναρωτιόμαστε. Γιατί την περίοδο αυτή που διανύουμε οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες δεν μερίμνησαν να αναδειχθούν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα απέτρεπαν καταστάσεις πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς π.χ. γιατί δεν εφαρμόζεται το πόθεν'εσχες,
Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τους παράγοντες και να περιγράψουμε τη δομή της οικονομίας που δημιουργεί τις πελατειακές σχέσεις, , τους κανόνες διεκδίκησης της εξουσίας, τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που αναμφίβολα αποτελούν τα υλικά της«μαγικής συνταγής» του φαινομένου της διαφθοράς.

Τράπεζες

Ανάδειξη και επισκόπηση του Τραπεζικού συστήματος.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες είναι σύνθετη και εμπεριέχει σημαντικές τεχνικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχει κριθεί ποιες τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές και ποιες θα κρατικοποιηθούν.
Οι μεθοδεύσεις που υιοθετήθηκαν με την πώληση της ΑΤΕ και καθώς επίσης και με αυτές που ακολουθούνται για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πραγματικά λειτουργούν ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας; ή έχουν στόχο, με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, την εξυπηρέτηση των μεγάλων τραπεζικών συμφερόντων;
Το Οικονομικό επιμελητήριο, αμφισβητεί ή συμφωνεί με τη μέχρι σήμερα διαχείριση και επιχειρηματική επάρκεια στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο;
Αποδέχεται ή αμφισβητεί τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε και που είχε αποτέλεσμα να φορτωθεί ο Ελληνικός Λαός με δάνεια για να σωθούν συγκεκριμένοι τραπεζικοί κύκλοι , για να δημιουργήσουν αξίες τις οποίες δεν δικαιούνται;

Δομημένα Ομόλογα

Τα δομημένα ομόλογα (structured bonds) είναι κατασκευασμένα (δομημένα)έτσι ώστε οι κάτοχοί τους να μειώνουν τον κίνδυνο. Το κεφάλαιο των δομημένων ομολόγων είναι εγγυημένο στην λήξη τους. Μόνο οι αποδόσεις τους, οι τόκοι,είναι κυμαινόμενες και εξαρτώνται από την αγορά και την συγκεκριμένη δομή κάθε τέτοιου ομολόγου.
Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι ποιά είναι η ζημία των ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, και την πίεση του πολιτικού περιβάλλοντος που αναγκάστηκαν να τα επιστρέψουν σε σχέση με εκείνα τα Ταμεία που παρά τις πιέσεις τα κράτησαν;

Εργασιακές σχέσεις
Για την χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων στη χώρα μας ευθύνονται οι μισθοί των εργαζομένων ;
Ή μήπως ευθύνονται οι χαμηλοί ρυθμοί εισαγωγής και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μορφών οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, οι ανύπαρκτες επενδύσεις στην έρευνα, στις καινοτομίες και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, οι υψηλές τιμές των προϊόντων στις οποίες ενσωματώνονται τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και το υπερτιμημένο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας ευρώ; Να ένα πεδίον λαμπρό που πρέπει να ασχοληθεί το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Λίστες και Λήσταρχοι
Zουν,ευημερούν και πορεύονται σε βάρος της κοινωνία και των πολιτών.
Οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε, σε πείσμα ορισμένων που εσκεμμένα επιμένουν να αγνοούν, όλα εκείνα τα εργαλεία που θα κλείσουν μιας δια παντός αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο στον τόπο μας.
Οφείλουμε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα,όπως αναφέρουμε και παραπάνω, για να αναδείξουμε τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, και να προτείνουμε λύσεις.
Συγκροτημένη άποψη και θέση για το φορολογικό που ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση,
Την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Θέσεις για όλους τους επιμέρους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας .
Συγκροτημένη άποψη για την δημόσια διοίκηση,

Για την λειτουργία των Οικονομικών Πανεπιστημίων με την παράλληλη εκπόνηση μελέτης των αναγκαιοτητών που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα της χώρας σε επιστημονικό δυναμικό - Οικονομολόγους ανά ειδικότητα.

Επιτέλους να ενεργήσουμε πραγματικά ως οικονομικός σύμβουλος της πολιτείας όπως καθορίζεται και προκύπτει από τον θεσμικό μας ρόλο

Έχουμε υποχρέωση έναντι της κοινωνίας και των συναδέλφων.

Παράλληλα πρέπει να μελετήσουμε τις μέχρι τώρα δράσεις μας.
-Να δούμε αν σφάλαμε και που; Τι ήταν αυτό που τα δυο τελευταία χρόνια οδήγησε το ΟΕΕ να χάσει τόσα όσα με αγώνα είχε κερδίσει για το επάγγελμα.
-Που υποχωρήσαμε και τι επιζήμιο για τον κλάδο αποδεχτήκαμε αμαχητί;
-Οφείλουμε να αλλάξουμε πορεία;
-Η εμμονή στην πολιτική της σιωπής και της πολιτικής του καλού και του φρόνιμου παιδιού βοηθάει στην προσωπική μας ανέλιξη ή στην καταξίωση του Φορέα μας;

Εμείς θεωρούμε ότι:
-Πρέπει να αλλάξουμε πορεία πρέπει να αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος ,
-Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
-Πρέπει ο συνάδελφος και η κοινωνία να δει το 2013 ένα θεσμό που θα είναι σε εγρήγορση κοντά στους πολίτες και την κοινωνία.
-Η σιωπή ανήκει σε αυτούς που δεν έχουν όνειρα και σε αυτούς που νιώθουν συνένοχοι.


Με εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο