Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των αδρανών καταθέσεων στις τράπεζες

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί σήμερα ή αύριο το νομοσχέδιο με το οποίο το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιεί προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων τις αδρανείς καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την καταβολή ως προκαταβολή του 50% του βασικού μισθού, όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης και έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την καταβολή της κανονικής σύνταξης.

Οι δράσεις αυτές είχαν προαναγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, μετά από ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που είχε πραγματοποιηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο αυτό το οικονομικό επιτελείο θέλει να αναθεωρήσει το απαρχαιωμένο (ισχύει από το 1948) νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις αδρανείς καταθέσεις και να εναρμονιστεί με το τι ισχύει σήμερα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με το νέο σχέδιο θα επιτρέπεται η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του. Η παραγραφή αυτή γίνεται μετά από 20 χρόνια.

Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία θα καθιερώνεται - για πρώτη φορά - ο θεσμός της προκαταβολής (50% του βασικού μισθού) της σύνταξης από το Δημόσιο μέχρι την έναρξη καταβολής της καταβολής της σύνταξης που θα δικαιούται ο συνταξιούχος. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να καλυφθεί το μισθοδοτικό «κενό» που υπάρχει σήμερα, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την ώρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης έως ότου καταβληθεί η σύνταξη. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση αυτή θα περιοριστούν σημαντικά οι διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων, αλλά και ο μεγάλος όγκος υποθέσεων που αυξάνει και το χρόνο έγκρισης της καταβολής των συντάξεων.

Πηγή :www.kathimerini.gr
 

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο