Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγκρίθηκε ο αναβαλλόμενος φόρος για τις ζημιές από το PSI

Πώς επηρεάζεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης

Το «πράσινο φως» για την προσμέτρηση στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών του αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτει για τον συμψηφισμό των ζημιών τους από το PSI, έδωσαν την Τρίτη το πρωί οι Βρυξέλλες.
 
Η συγκεκριμένη διάταξη, που μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, είχε αφαιρεθεί από το φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η Κομισιόν έκανε τελικώς δεκτό το ελληνικό αίτημα για επαναφορά της συγκεκριμένης ρύθμισης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα μπορούν να προσμετρούν στα βασικά ίδια κεφάλαιά τους τις φορολογικές υποχρεώσεις της ερχόμενης 30ετίας, οι οποίες θα συμψηφίσουν τις υποαξίες από το «κούρεμα» κατά 53,50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που συμμετείχαν στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
Σημειώενται ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Το όφελος
 
Μένει να προσδιοριστεί πλέον το τελικό ύψος του αναβαλλόμενοι φόρου που θα μπορεί να αναγνωριστεί. Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο όφελος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4,9 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη μετριάσει τις ζημιές από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη χρήση της σχετικής ρύθμισης είτε μερικώς ή ολικώς, γεγονός που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς.

Ως εκ τούτου μία ενδεχόμενη ακύρωσή της, θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πάντως ότι το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου δε θα επηρεαστεί από τη διευκόλυνση αυτή.

Η υποχρέωση για αύξηση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) έως και το 6% αποκλειστικά με την έκδοση κοινών μετοχών παραμένει.
 
Από εκεί και πέρα για την ενίσχυση του δείκτη στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος (τουλάχιστον 105), θα γίνει με τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (Cocos) που θα διατεθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδοθεί από το 2008 υπέρ του ελληνικού δημοσίου και με τον αναβαλλόμενο φόρο.
 
Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Δηλαδή;;;;; | Ιανουαρίου 23, 2013 1:33 π.μ. | Reply
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή δεν ήθελε τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ή αλλοιώς, ήθελε να πάρουμε μεγαλύτερο δάνειο για να ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζές μας!!!!

Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιοί είναι εκεί μέσα. Και να μην ξεχνάμε ότι οι αλλαγές στον υπλογισμό κάποιων στατιστικών μεγεθών είναι εκείνες που (μεταξύ άλλων) χειροτέρεψαν τα στατιστικά μας αποτελέσματα, και εμφανιστήκαμε έχουμε πέσει στον γκρεμό (όχι απλά να πηγαίνουμε προς τα εκεί).

Αλήθεια, ποιός είναι αυτός που κάνει "εκτιμήσεις" για το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα; Από πού αντλεί τα στοιχεία που τον οδηγούν στις εκτιμήσεις αυτές; Εάν, λέγω εάν, οι εκτιμήσεις είναι λάθος (βλέπε πολλάπλασιστές ΔΝΤ) και τελικά αφού όλα τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης που έρχονται εφαρμόσουν κάποια μέτρα αλλά δεν καταφέρουν να "πιάσουν" τα αναμενόμενα νούμερα από τη φοροδιαφυγή, τότε τι θα γίνει;;;;; εεεε;;;; τι θα γίνει;;;;;

Η προβλεπόμενη "έξοδος" στις αγορές από το 2016 (εκεί δεν έχει φτάσει τώρα;) θα αναβληθεί στις καλένδες, ή θα το κάνουν γραργάρα όπως το έλλειμα του 2012; Α ναι, το έλλειμα του 2012 με την εξαιρετική μείωση του ισοζυγίου πληρωμών. Μειώθηκε, ναι, αλλά όχι γιατί το δημόσιο έπαψε να ξοδεύει, αλλά γιατί ο κόσμος έπαψε να καταναλώνει, άρα έπαψαν και οι εισαγωγές, και η ελάχιστη αύξηση των εξαγωγών εμφανίστηκε πελώωωωωρια.

Εγώ βλέπω (όχι προ-βλέπω) το μέλλον. Εσείς;

υ.γ. Το χαρουπάλευρο είναι από τα θρεπτικότερα και υγειινότερα αλεύρια. Γιατί πρέπει να εισάγουμε καλαμποκάλευρο αλεύρι για να κάνουμε το ψωμάκι μας;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο