Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άρειος Πάγος: Τιμολόγιο δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές για έκτακτα περιστατικά

Οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι υποχρεωμένα από το Σύνταγμα σε έκτακτες περιπτώσεις, να δέχονται ασθενείς με το τιμολόγιο νοσηλίων του Δημοσίου και όχι αυτό που ισχύει κάθε φορά.
Βασική προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι να υπάρχει κίνδυνος για την ζωή ή την υγεία των ασθενών και τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν το περιστατικό.

Αυτό πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, ερχόμενος σε αντίθεση με το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συνταυτιζόμενος με τις θέσεις ασθενούς, η οποία το 1998 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.

Ειδικότερα, γεωργός, ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, το 1998 υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα προσεβλήθη από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.

Όμως δεν υπήρχε κρεβάτι σε κρατικό νοσοκομείο και αναγκαστικά οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν τα νοσήλια στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο να ανέλθουν στο ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευόταν στο δημόσιο νοσοκομείο θα ήταν 2.200 ευρώ.

Η πορεία της υπόθεσης

Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε και τη Δικαιοσύνη. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 234/1980, κατά το σκέλος εκείνο που επιβάλλει σε ιδιωτικές κλινικές τιμολόγιο νοσηλίων υπολειπόμενο του κόστους λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα τιμολόγια νοσηλίων (ημερήσια νοσήλια, αμοιβές ιατρικών πράξεων και έξοδα χειρουργείου) για «ασφαλισμένους, καθώς και για ασθενείς των οποίων η δαπάνη νοσηλείας βαρύνει το Δημόσιο, σε περιπτώσεις έκτακτου εισαγωγής, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σύμβαση μεταξύ τούτων και των ασφαλιστικών φορέων».

Ο κ. Τέντες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ανέφερε ότι πράγματι η καθιέρωση αναγκαστικού τιμολογίου νοσηλίων για τα μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν αυξημένο κόστος παραγωγής των υπηρεσιών τους, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς, αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας (οικονομικής ελευθερίας - άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος), για λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.

Το πλαίσιο της αναλογικότητας

Επομένως, συνέχισε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, κατόπιν αυτού πρέπει να ερευνηθεί εάν έχει τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τέντες, στο πλαίσιο της αναλογικότητας πρέπει να συγκριθεί από τη μια πλευρά η δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στο καθήκον του για την προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό (Σύνταγμα, άρθρο 5, παράγραφος 5, 21 και 22) και από την άλλη πλευρά η προστατευόμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 5, παράγραφος 1) οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Τέντες εκτιμά ότι ο περιορισμός που συνεπάγεται το μέτρο αυτό για την οικονομική ελευθερία δεν είναι άξιος λόγου και «δεν επάγεται σημαντική επιβάρυνση, έτσι ώστε να αξιώνεται, σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, η προσφυγή του κρατικού μηχανισμού σε περίπλοκες διαδικασίες για την αντιστοίχηση του τιμολογίου προς τις πραγματικές δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης του κάθε μη συμβεβλημένου θεραπευτηρίου και συνακολούθως να γεννάται ασάφεια και αβεβαιότητα στις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών» (ασθενών - ιατρικών κέντρων).

Βέβαια, σημειώνει ο εισαγγελέας του ΑΠ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα επικαλούνταν συχνότητα περιστατικών έκτακτης νοσηλείας τόσο μεγάλη, ώστε «να παρεμποδίζεται ουσιωδώς η οικονομική λειτουργία της επιχείρησης τους».

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, ανέφερε ο κ. Τέντες, και κατά συνέπεια «δεν συντρέχει περίπτωση προσβολής της αρχής της αναλογικότητας» που καθιστά τη σχετική ρύθμιση του επίμαχου Π.Δ. 234/1980 αντισυνταγματική.

Πηγή Moneyonline.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Γιάννης | Ιανουαρίου 22, 2013 10:25 π.μ. | Reply
Επικίνδυνα μονοπάτια! Ισως είναι καλή ωρα για τους κλινικάρχες να κλείσουν τα νοσοκομεία τους. Δλδ κάνω εγω επένδυση, βάζω το καλύτερο προσωπικο, βάζω πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο... το οποίο έχει ενα Α κόστος στην τιμολόγηση της υπηρεσίας... και έρχεται το κράτος μπαταχτσής και μου λέει πως λογο δικής του ανικανότητας, θα πρέπει να δεχτώ όποιον ασθενη θέλει, με ότι τιμή γουστάρει αυτο (και λογικό να έχει τιμές χώμα το δημόσιο, αφου τπτ δεν λειτουργεί) και βάζει μπροστα ως κερασάκι στην τούρτα την "ζωη του ασθενούς" για να φαινεται ο σκοπός αγαθός!
Δεν ξέρω ποσοι το βλέπετε, αλλα δεδομένης της καταστασης στην δημόσια υγίει βλέπω τις "πασες" ασθενων να γίνονται τακτικότατες. Ο καθεις που τόλμησε να επενδύσει, ειναι υποχρεωμένος απο τον νόμο να χάνει κιολας... λόγο ανικανότητας του κράτους. Σήμερα ειναι οι κλινικές, αύριο κάποιος αλλος....

ΥΓ: η δικαιοσύνη συνεχίζει να εκπλήσσει δυσάρεστα με τις αποφάσεις της...
image description Γιαννης Καν. | Ιανουαρίου 22, 2013 1:00 μ.μ. | Reply
Γιαννη οκ αυτα που λες αλλα και στα ιδιωτικα νοσοκομεια το εχετε παρακανει με τις τιμες...Ξερουμε πολυ καλα τα κολπα που κανετε με τις φτηνες επισκεψεις στους Γιατρους και μετα η οποιαδηποτε εξεταση τετραπλασια τιμη απο το εξεταστικο κεντρο....80 ευρω η ακτινογραφια επρεπε να περιλαμβανει και πεοληχια μαζι...αφηστε τα αυτα και κοιταξτε να ριξετε τις τιμες μηπως και αυξησετε την πελατια σας...πολυ καλα σας εκανε ο Αριος ΠΑγος....
image description ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ | Ιανουαρίου 22, 2013 2:34 μ.μ. | Reply
Η υγεια στον δημοσιο τομεα σκοπιμα υποβαθμιστηκε για ευνοητους λογους.
Στον δε ουμανιστικο.... ιδιωτικο τομεα των αδιστακτων παμφαγων για 7-8 μερες 15000 ευρω για μια απλη επεμβαση ειναι λιγα..... Τα κορακια και τα κυκλωματα της ιδιωτικης περιθαλψης δεν χορταινουν με τιποτα !!! Πρεπει να πινουν το αιμα των ασθενων..... για να εχουν και καποιο λογικο κερδος.....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο