Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα: Μια εκ των υστέρων αξιολόγηση του μέτρου

Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Real News

Στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για τη συρρίκνωση των περιθωρίων λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο εξισώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Μάλιστα, με νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης η εξίσωση επήλθε στο 80% του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, χωρίς το πετρέλαιο κίνησης να μείνει στο αρχικό επίπεδο όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία με την Τρόικα. Την τελευταία περίοδο, και λόγω εποχής, έχει αναπτυχθεί μια δημόσια συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου. Αναπτύσσονται διάφορες προσεγγίσεις που αποκλίνουν, δυστυχώς, από την πραγματικότητα. Είναι αναγκαία, συνεπώς, η τεκμηριωμένη προσέγγιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, η ποσότητα μειώθηκε κατά περίπου 70% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011. Παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 65%. Αντίθετα, στο πετρέλαιο κίνησης, παρά τη μείωση του ΕΦΚ κατά 20%, οι ποσότητες εμφάνισαν οριακή μείωση και, συνεπώς, τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 17,5%. Όμως, για την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα του μέτρου θα πρέπει η συγκριτική ανάλυση να αφορά την εξέλιξη της κατανάλωσης κατά την διάρκεια μιας ολόκληρης περιόδου (Οκτώβριος-Απρίλιος), δεδομένου ότι τους πρώτους μήνες της τρέχουσας περιόδου οι ήπιες καιρικές συνθήκες ευνόησαν την αναστολή της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, μετά και την αποθεματοποίηση που είχε σημειωθεί τον περυσινό Απρίλιο ενόψει της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην περιορισμένη απορρόφηση του επιδόματος θέρμανσης, αφού χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 6,4 εκατ. ευρώ από τα προϋπολογισθέντα 80 εκατ. ευρώ για το 2012.

Από τα προαναφερθέντα δεδομένα δύναται να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα:

1ον. Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αύξησε τα έσοδα πετρελαίου θέρμανσης και τελικά συγκράτησε τα συνολικά δημόσια έσοδα το 2012, διαφορετικά θα προέκυπτε μια δημοσιονομική «τρύπα» που θα προκαλούσε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

2ον. Το «ξεφούσκωμα» των ποσοτήτων θέρμανσης μετά την εξίσωση του ΕΦΚ, μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην εξάλειψη του κινήτρου για νόθευση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, στοιχείο που δείχνει ότι περιορίστηκε το λαθρεμπόριο.

3ον. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% δεν αύξησε την κατανάλωση, όπως θα ανέμενε κανείς με βάση την υπόθεση ότι η ελαστικότητα ως προς την τιμή θα οδηγούσε σε θετική μεταβολή. Από τη διαπίστωση αυτή συνάγεται ότι μια ανάλογη  μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε αύξηση των ποσοτήτων θέρμανσης έναντι του 2011.

4ον. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα, όπως, μεταξύ άλλων, στη συγκράτηση του μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων και του παραγωγικού κόστους του αγροτικού τομέα.

5ον. Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που επιφέρει επιβάρυνση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού αντισταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό από το επίδομα θέρμανσης, το οποίο με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορηγείται σε όσους κατά τεκμήριο το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για επίδομα που ήταν εκτός του Προϋπολογισμού, αλλά και της αρχικής συμφωνίας με την Τρόικα, και το οποίο η Κυβέρνηση, με την κατάλληλη διαπραγμάτευση, το ενέταξε για να στηρίξει τους ασθενέστερους πολίτες.

Είναι αυτονόητο ότι προοπτικά με τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών θα επιδιωχθεί η περαιτέρω στήριξη των εισοδηματικά αδυνάτων. Με την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά το 2013, που αποτελεί εθνικό στόχο, θα κερδίσουμε βαθμούς ελευθερίας και θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή του κλίματος και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προσδοκάται ότι τα έσοδα θα βελτιωθούν οπότε και θα καταστούν δυνατές σταδιακές βελτιωτικές παρεμβάσεις, μέσω της προοδευτικής ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και της διάθεσης των επιπλέον πόρων που θα εξοικονομηθούν σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και σε πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description anonymous-ΤΗ | Ιανουαρίου 21, 2013 2:18 π.μ. | Reply
Γιατί εμένα μου φαίνεται παράλογη κ ίσως ψεύτικη η αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης στο παραπάνω άρθρο.Εγώ στους 10 που ξέρω μόνο οι 3 έβαλαν πετρέλαιο φέτος κι αυτοί στην μισή ποσότητα από πέρσι.Να μην αναφερθώ κ στο επίδομα θέρμανης που πήραν.
Τι θέλει να πει ο ποιητής
image description agamemnon | Ιανουαρίου 21, 2013 9:05 π.μ. | Reply
O φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν σχεδόν μηδενικός. Έτσι, μετά την εξίσωση, ακόμα και μια μείωση κατανάλωσης κατά 80%, αυξάνει τα εισοδήματα του κράτους από την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης
image description SOYLA | Ιανουαρίου 21, 2013 8:01 π.μ. | Reply
Αγαπητέ κύριε Σταϊκούρα... Το ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης δεν είχε την αναμενόμενη αύξηση στην ποσότητα που καταναλώθηκε ΔΕΝ συνεπάγεται ότι μια μείωση στο πετρέλαιο θέρμανης δε θα επιφέρει αύξηση της κατανάλωσης. Ο απλός λόγος είναι ότι η οικονομία κατρακυλά και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη (άρα μειώνεται και η ανάγκη πετρελαίου κίνησης). Από την άλλη, η θέρμανση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε όλους, έχουν δεν έχουν εργασία. Μειωμένη τιμή πετρελαίου θέρμανσης συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης. Και στην πραγματική οικονομία αυτό σημαίνει αύξηση του τζίρου άρα και της κερδοφορίας. Από το να μπαινοβγαίνω όλο το χειμώνα για να βάζω ξύλα και να καθαρίζω το τζάκι - λέβητα - σόμπα κλπ κλπ, προτιμώ τη ζεστασιά του καλοριφέρ, εφόσον δε μου κοστίζει ο κούκος αηδόνι.... Όσο για τους δικούς μου γνωστούς, ο ένας στους είκοσι προμηθεύτηκε πετρέλαιο... Τυχαίο; Δε νομίζω...
image description DimitrisD | Ιανουαρίου 21, 2013 8:05 π.μ. | Reply
Εγώ δεν το πιστεύω ότι ανέβηκαν τα έσοδα πάντως. Ας μας πουν με νούμερα ακριβώς πως το υπολόγισαν αυτό,αντί να πετάνε ένα ξερό ποσοστό αύξησης.
image description akis | Ιανουαρίου 21, 2013 9:00 π.μ. | Reply
η οικονομικη αναλυση ειναι πληρως τεκμηριωμενη αλλα δεν λαμβανει υποψη της το ποσο κρυωνει ο κοσμος.
image description drelos | Ιανουαρίου 21, 2013 10:34 π.μ. | Reply
Άκη εκεί επικεντρώθηκα και εγώ. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα πάντα. Ντροπή και αίσχος. Σε ν χρόνια θα ανέβουν τα κόστη περίθαλψης στις πνευμονολογικές κλινικές, κάτι το κάπνισμα κάτι το να αναπνέεις τζακίλα, σομπίλα κλπ κάθε μέρα. Θα τους/μας έρθει από αλλού δυστυχώς.
image description NIKOS | Ιανουαρίου 21, 2013 10:22 π.μ. | Reply
ΟΚ οτι πειτε. υπαρχει και κατι που λεγεται ΦΠΑ. μειωση 70% της καταναλωσης παει να πει και 70% μειωση του ΦΠΑ που εισπρατει το κρατος ή κανω λαθος? οποτε οτι λετε οτι κερδισατε απο τον ΕΦΚ (αν κεδισατε και τιποτα) μηπως χασατε τα διπλα απο το ΦΠΑ? λεω τωρα εγω ο χαζος!
image description Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ | Ιανουαρίου 21, 2013 10:41 π.μ. | Reply
Μηπως χάσατε και απο τα φορολογούμενα κέρδη των πρατηριούχων ?Μήπως χάσατε απο τα κλειστά βενζινάδικα κυρίως σε πόλεις κοντα στα σκόπια,βουλγαρια? Μήπως ωθήσατε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο που με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έλκει μεγαλύτερα αρπακτικά?Αφου περιορίσατε το λαθρεμπόριο που το υπολογιζατε σε πολλα δισ.γιατι δεν τα έχετε στο ταμείο?.......
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Ιανουαρίου 21, 2013 11:11 π.μ. | Reply
Τα στοιχεια που παρουσιαζουν διαφοροι αναισθητοι- ηλιθιοι γραφειοκρατες και τεκνα παλαιοκομματικων πολιτικων, συνηθως λενε μερος της αληθειας αναλογα με ποια περιοδο τα συγκρινουν και με αλλες διαφορες κουτοπονηριες διαφοροποιουν την πραγματικη διασταση. Τον απλο κοσμο τον θεωρουν σε γενικες γραμμες προβατα ..... Εχετε την εντυπωση οτι αυτοι οι γονοι των παλαιων πολιτικων να εχουν στοιχειωδη επαφη με την πραγματικοτητα και να σκεφτονται τον κοσμο που δεν μπορει να ζεσταθει ???
Αρκετοι απο αυτους ειναι χαραμοφαγαδες , αναισθητοι , ηλιθιοι και τσιρακια μεγαλων συμφεροντων..... Δεν ξερουν τη σημαινει εργασια - μισθος-
αγωνας για επιβιωση .
Να τους χαιρονται αυτοι που τους ψηφιζουν ..........

image description Σπυρος | Ιανουαρίου 21, 2013 12:54 μ.μ. | Reply
Ανησυχώ γιατί ...πολλή θεωρία. Τα ΜΜΕ βοούν οτι σε πρόβλεψη εσόδων 1δισ για το εξάμηνο Οκτ-Απρ. έχουνε εισπράξει 76 εκατ.!!!! Μήπως ο Σταϊκούρας όταν λέει "Όμως, για την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα του μέτρου θα πρέπει η συγκριτική ανάλυση να αφορά την εξέλιξη της κατανάλωσης κατά την διάρκεια μιας ολόκληρης περιόδου (Οκτώβριος-Απρίλιος)", εννοεί οτι από Γενάρη σε Απρίλη τα έσοδα θα είναι άνω των 924 εκατ.? Προσωπικά αμφιβάλλω σφόδρα και ακόμα και αν χιονίσει στο Σύνταγμα
image description δεν βγαινιυν τα νουμερα! | Ιανουαρίου 21, 2013 1:53 μ.μ. | Reply
πως το βγαλανε το συμπερασμα οτι αυξηθηκαν τα δημοσια εσοδα κατα 65%? ας πουμε πχ οτι περσι πουληθηκαν 1εκ λιτρα πετρελαιου θερμανσης. το κρατος εισεπτρατε περσι 0,02 λεπτα το λιτρο (αν θυμαμαι καλα) ΕΦΚ και 23% ΦΠΑ οποτε περιπου ΦΠΑ16000+ΕΦΚ 20000=180000. φετος με 70% μειωση πουληθηκαν 300 χιλιαδες λιτρα οποτε με 0,33 λεπτα ΕΦΚ το λιτρο θα εισπραξει ΦΠΑ 90,000+ΕΦΚ 100000= 190000.εγω βλεπω ισα βαρκα ισα πανια. πως στο διαλο γινεται να υπαρχει αυξηση εσοδων?
image description statistics is | Ιανουαρίου 25, 2013 10:23 μ.μ. | Reply
how to lie with numbers
Ο Σταϊκουρας ειναι που πρεπει να παραπεμψουμε για ηλιθιοτητα ή μηπως καποιος αλλος φωστηρας.
Εκτος των τρελων υπολογισμων που κανουν και των προβληματων που δημιουργηθηκαν ειναι δυνατον να περιμενε οτι λογω της μικρης μειωσης του φορου στο πετρελαιο κινησης θα αυξανοταν η καταναλωση του?
Αμα ρε μεγαλε δεν εχω παραγγελιες να παραδωσω γιατι να βαλω πετρελαιο????????
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο