Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο Γ. Μαυραγάνης εξηγεί το νέο πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και τα νέα σχέδια για το φορολογικό νομοσχέδιο

Όσοι καταδικάζονται για φορολογικά αδικήματα από τα ποινικά δικαστήρια και τους επιβάλλονται εξαγοράσιμες ποινές έως 5 χρόνια θα είναι, πλέον, υποχρεωμένοι να πληρώνουν, καθώς οι επιβαλλόμενες ποινές -που γίνονται αυστηρότερες- δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα άρα θα οδηγούνται στη φυλακή.

Τη ρύθμιση αυτή επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να καταπολεμηθεί το τέρας της φοροδιαφυγής.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Γιώργος Μαυραγάνης δηλώνει ότι με άλλη ρύθμιση που προωθείται δεν θα παύει η ποινική εξέλιξη μιας φορολογικής υπόθεσης ακόμη κι αν ο φοροπαραβάτης συμβιβάζεται με την Εφορία και καταβάλλει τις οφειλές του. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια για όσους επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή σε δόσεις των οφειλών τους.

Στον τομέα σας μετά το «μικρό» φορολογικό ετοιμάζεστε για το «μεγάλο», που θα αφορά από τη φοροδιαφυγή μέχρι τα ακίνητα... Τι θα προβλέπει ο νέος ενοποιημένος φόρος στα ακίνητα; Θα περιλαμβάνει επιπλέον οικόπεδα εκτός σχεδίου ή ακόμη και αγροτεμάχια;

Επιγραμματικά, θα έλεγα ότι αλλάζουμε τη φιλοσοφία του συστήματος φορολόγησης σε δύο άξονες: απλοποίηση των διατάξεων και στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Να σημειώσω εδώ ότι οι όποιες αλλαγές αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις από το 2014 και μετά. Για να μπορεί ο Ελληνας πολίτης να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα ισχύει για τα εισοδήματά του και να μη βρίσκεται προ εκπλήξεων, όπως έχει γίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Σκέψεις υπάρχουν, μελέτες γίνονται, προτάσεις εξετάζονται.

Στην κατεύθυνση αυτή της απλοποίησης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος συγκροτείται επιτροπή υπό την προεδρία μου, η οποία θα αναλάβει το έργο αυτό με διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και με την τεχνική βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της Task Force και του ΔΝΤ. Οσον αφορά στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, συζητήθηκε εκτενώς στο πλαίσιο της επιτροπής διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και υπάρχουν διάφορα σενάρια προς επιλογή του βέλτιστου με γνώμονα τη θέσπιση ενός δικαίου, λειτουργικού φόρου.

Παρά τις εξαγγελίες για απλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου, αν και είδαμε να καταργείται ο ΚΒΣ, δεν υπήρξε καμία απλοποίηση στο σύστημα φορολόγησης. Τα «παραθυράκια» παραμένουν.

Με την αντικατάσταση του ΚΒΣ από τον ΚΦΑΣ έγινε ένα αποφασιστικό βήμα απλοποίησης με κατάργηση πολλών διατάξεων τυπολατρικού χαρακτήρα και θεσμών που είχαν προκαλέσει προβλήματα, όπως αυτό της απόρριψης των βιβλίων. Το επόμενο βήμα είναι να συσταθεί μια επιτροπή, πράγμα που θα γίνει άμεσα, ώστε να μελετηθεί μέχρι το καλοκαίρι η μετάβαση από το 2014 σε ένα σύστημα τήρησης λογιστικών βιβλίων με βάση τη βέλτιστη διεθνή πρακτική.

Πρόκειται να επανέλθει με διαφορετικό τρόπο ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές;
Η θεσμοθέτηση του φόρου από τον Ιούλιο του 2013 έγινε για να αντιμετωπιστούν πρακτικές δυσκολίες αλλά και για να δοθεί χρόνος, ώστε να δούμε το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με τη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Μπορεί, επιτέλους, να δούμε φοροφυγάδες στη φυλακή;

Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό δεν είναι πολιτική απόφαση, κοινή λογική είναι. Φτάνει όμως αυτό; Οχι βέβαια. Δεν φτάνει να δούμε, όπως λέτε, φοροφυγάδες στη φυλακή. Πρέπει το κράτος να εισπράξει και αυτά που χρωστούν για τα οποία μπήκαν στη φυλακή. Οι διαδικασίες παραμένουν ακόμα στην πλειοψηφία τους χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και παράλογες. Εδώ έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.
Διότι από τη μια πλευρά πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη με τρόπο αποτελεσματικό, γρήγορο και χρήσιμο για την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο.
Από την άλλη, οφείλουμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα των πολιτών και όχι να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών.
Οι αλλαγές, βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο σε πρακτικά αλλά και σε θεσμικά ζητήματα. Εξετάζουμε την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για αδικήματα φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα τη μη αναστολή ποινών αλλά και τη μη παύση της ποινικής διαδικασίας μετά το συμβιβασμό με τις φορολογικές αρχές για περιπτώσεις μεγάλης έκτασης και συστηματικής φοροδιαφυγής.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν, πλέον, τα πενήντα δισ. και ο αριθμός τους είναι αυξανόμενος μήνα με το μήνα...Τα εκατομμύρια των οφειλετών είναι όλοι τους πένητες και δεν πληρώνουν ή αναμένουν ακόμη μια ρύθμιση; Τι σκοπεύετε να κάνετε για τους έχοντες αλλά μη πληρώνοντες;

Κατ' αρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει πλαίσιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικές ρυθμίσεις πέρα από αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να υπάρξουν. Τεχνικές βελτιώσεις ορισμένων θεμάτων όπως η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων είναι θέματα που τα εξετάζουμε.

Εκτός της φορολογίας δυσβάσταχτα είναι τα βάρη ενός νοικοκυριού από τη μείωση μισθών αλλά και τις υψηλές τιμές αγαθών και υπηρεσιών... Ο ΦΠΑ υπάρχει σκέψη να μειωθεί σε κάποια αγαθά και υπηρεσίες; Ή να υπάρξει ένας κοινός σε όλα τα παρεχόμενα είδη και υπηρεσίες;

Κατ' αρχάς, η φορολογική επιβάρυνση μπορεί και πρέπει να μειωθεί όταν ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και επιτύχουμε διαρκή δημοσιονομική σταθερότητα. Η μείωση του ΦΠΑ εστίασης είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μόλις, επαναλαμβάνω, εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dinos | Ιανουαρίου 21, 2013 1:54 μ.μ. | Reply
Ήδη ετοιμάζονται επιχειρήσεις στη Βουλγαρία που θα εκμισθώνουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Κε Μαυραγάνη λυπηθείτε μας. Όχι άλλο ΚΦΑΣ. Δεν αντέχουμε άλλες απλουστεύσεις. Τόσα χρόνια ταίζουμε το σύστημα. Εάν δεν θέλετε την παγκοσμιοποίηση γυρίστε στη δραχμή να έχουμε να φάμε τουλάχιστον. Μην μας εμπαίζετε. Ήδη καταστράφηκε ο τουριστικός τομέας στην ιστιοπλοία (οι Τούρκοι μας έχουν ξεφτιλίσει). Και επαναλαμβάνω: αφήστε κανά τομέα να αναπτυχθεί. Έλεος είμαστε άνθρωποι.
image description Ναι Σε Ολα | Ιανουαρίου 21, 2013 2:07 μ.μ. | Reply
Ειπεν ο Κυριος...<<Με την αντικατάσταση του ΚΒΣ από τον ΚΦΑΣ έγινε ένα αποφασιστικό βήμα απλοποίησης με κατάργηση πολλών διατάξεων τυπολατρικού χαρακτήρα και θεσμών που είχαν προκαλέσει προβλήματα, όπως αυτό της απόρριψης των βιβλίων``>>...... ΠΑΥΕΙ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ δηλαδή το ίδιο.Μαυραγάνη αυτά να τα λές στους ψηφοφόρους σου.......
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο