Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άδεια λειτουργίας επιχείρησης μέσω επιμελητηρίου

Αδεια λειτουργίας επιχείρησης μέσω επιμελητηρίου

Νέο ρόλο διεκδικούν τα επιμελητήρια. Θέλουν να υποκαταστήσουν δημόσιες υπηρεσίες και να εκδίδουν άμεσα και αυθημερόν άδειες λειτουργίας κι εγκατάστασης επιχειρήσεων, να πιστοποιούν επαγγέλματα να ιδρύσουν ακόμη και ακαδημία επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για δραστηριότητες που δεν ανήκουν στη... σφαίρα της φαντασίας, αλλά για πραγματικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα αντίστοιχα επιμελητήρια της Ε.Ε. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» θα έχει στο τέλος του Φεβρουαρίου έτοιμη νομοθετική πρόταση που θα καταθέσει στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του επιμελητηριακού θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2015 παύει να είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, ετοιμάζει ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο ρόλο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Τα οποία ως γνωστό αποτελούν το θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε ζητήματα επιχειρηματικότητας.

Λειτουργία
Έτσι, σύμφωνα με πηγές, η ΚΕΕΕ χαρτογραφεί τον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο προκειμένου να πάρει ιδέες από επιτυχημένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο το Επιμελητήριο αναλαμβάνει τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Αυτό το μοντέλο έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας με την ίδρυση εμπορικών επιχειρήσεων. Λειτουργούν ήδη τα one stop shop και ο κ. Μίχαλος σε συζητήσεις που έχει κάνει με κυβερνητικά στελέχη φέρεται να πήρε το πρώτο «O.K.» για να αναλάβουν τα επιμελητήρια και άλλες αδειοδοτικές αρμοδιότητες. Έτσι, μέσα σε λίγο χρόνο και αφού αυτά διασυνδεθούν με τις τώρα αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να αδειοδοτούν μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, όχι μόνο για τη σύσταση εταιριών, αλλά και για άλλες δραστηριότητές τους. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα εξοικονομήσει τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι επιχειρηματίες θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν τα επιμελητήρια θα είναι φθηνότερες και η γραφειοκρατία δραστικά περιορισμένη. Το επιμελητήριο του Παρισιού έχει ιδρύσει ακαδημία επιχειρηματικότητας. Ένα μοντέλο το οποίο θέλει και η ΚΕΕΕ να διεκδικήσει και να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες.

Στη Γερμανία ο επιμελητηριακός θεσμός περιλαμβάνει και την πιστοποίηση επαγγελμάτων. Για παράδειγμα πιστοποιεί τη γλωσσομάθεια για εξειδικευμένες ορολογίες, που έχουν να κάνουν με τομείς της οικονομίας και της αγοράς.

Υπηρεσίες
Το επιμελητήριο του Μιλάνου παρέχει τις καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Στην Αυστρία τα επιμελητήρια έχουν πετύχει να στέλνουν στελέχή τους στις πρεσβείες ξένων χωρών με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων και των προϊόντων επιχειρήσεων της χώρας τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ θα έχει έτοιμη νομοθετική πρόταση στην κυβέρνηση περί τα τέλη του Φεβρουαρίου. Αν υιοθετηθεί τότε τα επιμελητήρια θα έχουν αφενός έσοδα από αυτές τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το κυριότερο θα ανταποκριθούν και στο σκοπό τους που είναι να είναι δίπλα στις επιχειρήσεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο