Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κενό στον προϋπολογισμό της Ελλάδας «βλέπει» το ΔΝΤ -Και ζητά απολύσεις πάταξη της φοροδιαφυγής και διατήρηση τουλάχιστον έως το 2016 της έκτακτη εισφορά

Κενό στον προϋπολογισμό της Ελλάδας «βλέπει» το ΔΝΤ - Και ζητά απολύσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής

Θέτοντας ανοικτά πλέον ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, έστω και «στοχευμένων», αλλά και περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών παροχών (όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τέκνων, κ.λπ.), το ΔΝΤ ζητεί, παράλληλα, μετ' επιτάσεως την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ειδάλλως θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το ΔΝΤ ζητεί την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, καθώς και την επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους μάνατζερ, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το α΄ εξάμηνο εφέτος. Εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ανεργίας, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές του, θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 24,4% το 2013 και στο 25,1% το 2014. Ενώ, εμμένει στη θέση του για νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να «εμπλακεί» και στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Ειδικότερα, αρχικά αξιολογεί θετικά την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων δράσεων τους τελευταίους μήνες και την προσήλωση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ύστερα από τον προεκλογικό «εκτροχιασμό» του. Όμως, στη συνέχεια, τα στελέχη του ΔΝΤ εντοπίζουν καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα επαγγελμάτων και την αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Και προσθέτουν ότι οι κίνδυνοι παρεκκλίσεων παραμένουν μεγάλοι και μπορεί να προέλθουν από πιθανή πολιτική κρίση («οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καθυστερήσεις στην εφαρμογή τού προγράμματος αλλά και πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση) και καθυστέρηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Πάντως, το ΔΝΤ προχωρά και σε «αυτοκριτική»: Σύμφωνα με την έκθεση, ένας ακόμη κίνδυνος είναι να έχουν αποτύχει- εκ νέου- οι υπολογισμοί των αναλυτών του Ταμείου σχετικά με τις επιπτώσεις στο σκέλος της ύφεσης από τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί («το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τώρα μια πιο συντηρητική άποψη για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά αυτοί μπορεί και πάλι να είναι υψηλότεροι απ' ό,τι υπολογίζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά).

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
1. Απολύσεις στο Δημόσιο Για πρώτη φορά το ΔΝΤ δηλώνει ρητά ότι «τώρα απαιτείται να τεθούν στόχοι για απολύσεις υπαλλήλων», επισημαίνοντας ότι «οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές για να υλοποιήσουν οι αρχές τούς στόχους για μείωση του λειτουργικού κόστους και να διασφαλίσουν το κατάλληλο μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργασιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα». Το Ταμείο ζητεί, οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν αθροιστικά τις 27.000 έως το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι. Οι επιμέρους στόχοι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να καθοριστούν κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι πρώτοι που τίθενται στο «στόχαστρο» της τρόικας είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2. Προσδιορισμός των πρόσθετων μέτρων, ύψους 4 δις. ευρώ, για την περίοδο 2015- 2016 Τα μέτρα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την επέκταση υφιστάμενων μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία προβλεπόταν να σταματήσει το 2015. Η συγκεκριμένη αναφορά της έκθεσης, μπορεί, επίσης, να αφορά στον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, όπως και στη μονιμοποίηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ. Αλλά, και σε νέα περικοπή των παροχών υγείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, καθώς και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ απαιτεί ευθέως αλλαγές (ήτοι περικοπές) στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων, το οποίο «εξακολουθεί να είναι σύνθετο και ανεπαρκές».

3. Φοροδιαφυγή Το ΔΝΤ διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους και στέλνει το μήνυμα «αντιμετωπίστε τη φοροδιαφυγή, για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις». Το Ταμείο καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν προχώρησαν όσο έπρεπε οι έλεγχοι στους «μεγάλους φορολογουμένους» και σε άτομα υψηλού εισοδήματος.

Ακόμη, διαπιστώνει ότι δόθηκε υπερβολικό βάρος στις περικοπές μισθών και συντάξεων και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι απώλειες του κράτους από τη φοροδιαφυγή είναι τεράστιες» και υιοθετούνται εκτιμήσεις για «εξαιρετικά διαδεδομένη φοροδιαφυγή στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών), των οποίων το πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται ότι είναι 1,25- 2,5 φορές μεγαλύτερο από το δηλούμενο».

4. Αποκρατικοποιήσεις Οι επιδόσεις της Ελλάδας κρίνονται, στην έκθεση, πολύ χαμηλότερες των στόχων και το ΔΝΤ ζητεί:
 
*Σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, τόσο στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις όσο και στον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα πρέπει: (α) να καταργηθεί η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους, και (β) να αντικατασταθεί η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

*Εάν ο έλεγχος της τρόικας το α΄ εξάμηνο εφέτος δείξει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξετάσει δραστικές διοικητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ από ξένους ειδικούς».

*Έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα. *Να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση.

*Να ολοκληρωθούν 21 αποκρατικοποιήσεις έως τον προσεχή Ιούνιο. 5. Τιμές προϊόντων και υπηρεσιών Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αυτές μειώνονται με πολύ αργό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά (-7,5% κατά μέσο όρο, ενώ μέσω των ατομικών συμβάσεων η μείωση έφθασε στο 20%). Αποδίδει το πρόβλημα στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Σχετικά με το νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το 2015- εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014- οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσδιορίσουν τα πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει, χρειάζεται να βρεθούν τρόποι περαιτέρω μείωσης του χρέους κατά 5,5- 9,5 δις. ευρώ τη διετία 2015- 2016. Τα μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ είναι: «κούρεμα» του 1ου δανείου από την ευρωζώνη και μείωση των επιτοκίων του σχεδόν στο 0%, καθώς και μείωση των επιτοκίων στο 2ο δάνειο από τον EFSF. Κατά το Ταμείο, εάν δεν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα απαιτηθεί «κούρεμα» της τάξης του 25% σε όλα τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ή δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Τέλος, αν και τονίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και διαβλέπει επιστροφή στις αγορές (έστω και με μικρά ποσά δανείων) από το 2018, εντοπίζει ακόμα κινδύνους που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει εκλείψει τελείως η συγκεκριμένη πιθανότητα. Όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», διότι, στην αντίθετη περίπτωση το δημόσιο χρέος θα καθίστατο μη βιώσιμο, λόγω μιας απότομης υποτίμησης του νέου νομίσματος και της επακόλουθης βαθιάς συρρίκνωσης της οικονομίας. Επιπλέον, τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, η ευρωζώνη θα είχε απώλειες της τάξης του 2%- 6% του ΑΕΠ της.
 
Ο Πολ Τόμσεν
 
Το ελληνικό χρέος «δεν είναι βιώσιμο» χωρίς άμεσες μεταφορές πόρων στον ελληνικό προϋπολογισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεσμεύτηκε, προς την κατεύθυνση αυτή τον Δεκέμβριο, δήλωσε σήμερα ο κ. Πολ Τόμσεν εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ).

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό» στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και «όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν», δήλωσε ο Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψη, δύο ημέρες μετά την αποδέσμευση από το ΔΝΤ μιας δόσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ επεσήμανε ότι υπήρχε ένα κενό στη χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει έως και 9,5 δισ. ευρώ έως το 2015-2016, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο και να μπορεί η χώρα να ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.

Ο κ. Τόμσεν υπενθύμισε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, η ζώνη του ευρώ «είχε δεσμευτεί να παράσχει όλα όσα είναι αναγκαία για να μειωθεί το χρέος στον επιδιωκόμενο στόχο», δηλαδή «κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022», αντί του 120% έως το 2020.

Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πληρωμές των δανείων προς την Ελλάδα μετά από ένα μπλοκάρισμα πολλών μηνών από την άνοιξη, λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Στη συνέντευξή του που δόθηκε πριν από λίγες ώρες από το ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν επέμεινε επίσης στο ότι το χρέος «εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό», παρά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν ήδη γίνει, και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να παραμείνει έτσι τη απουσία οποιασδήποτε «ελάφρυνσης» ή μιας «μακροπρόθεσμης» βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κρίση, ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είχε ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό δρόμο» για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσει για να φτάσει εκεί.

Υπενθύμισε ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει «εύθραυστη», κάτι που σημαίνει «περισσότερη δουλειά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» των επενδυτών.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι «ζωτικής σημασίας» να καταπολεμηθεί «σοβαρά» η φοροδιαφυγή, ενδημικό πρόβλημα, και να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, σημείωσε ο Τόμσεν.

«Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», υπογράμμισε τέλος ο κ. Τόμσεν.
 
Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.
 
Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι υπολογίζει πως το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 θα ανέλθει μεταξύ 5,5 και 9,5 δισεκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Είναι σημαντικό, είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αναγνωρίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και έχουν δεσμευθεί ότι θα στηρίξουν και θα υποστηρίξουν τη χώρα μας και θα πράξουν ο,τιδήποτε χρειαστεί.

Στη συνέντευξη ο Τόμσεν επισήμανε ότι για να πετύχει το Πρόγραμμα πρέπει να συμπληρωθεί το χρηματοδοτικό κενό. Πιστεύει πάντως ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και στα δημοσιονομικά.

Σημείωσε ότι πέρυσι το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε, αλλά η κυβέρνηση συνεργασίας εργάστηκε εντατικά και το έθεσε σε τροχιά. Είπε ότι το Πρόγραμμα είναι τώρα σε σωστό δρόμο.

Ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους της και τόνισε ότι το 2013 η χώρα μας θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΗΡΕΜΟΣ | Ιανουαρίου 19, 2013 1:56 μ.μ. | Reply
οποιοδηποτε νεο μέτρο είναι αιτία πολέμου.Τελείωσαν τα ψεμτα.Και η υπομομή έχει τα όρια της.
image description mpe | Ιανουαρίου 19, 2013 2:12 μ.μ. | Reply
Ειδικά αν πάνε να πατάξουν την φοροδιαφυγή θα τους πάρει κ θα τους σηκώσει! Αν είναι δυνατόν! Δεν είμαστε ζώα! Αφήστε μας να φοροδιαφύγουμε ελεύθερα!! Δημοκρατία έχουμε..!! μπεεε
image description Scorpios | Ιανουαρίου 20, 2013 10:29 μ.μ. | Reply
Λοιπόν, θα τα γράψω χύμα. 4 δις ειπε ο Τόμσεν αλλιως bye - bye..... Οι ΔΟΥ θα κλεισουν. ΝΑΙ, ΔΕΝ ειναι τυπογραφικό λάθος. Επίσης λίγο πριν, μαλλον μετά το Πάσχα, θα παρθεί η οριστική απόφαση για την συνεχιση ή οχι της στήριξης απο τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα. Αυτα και καλό υπόλοιπο....
image description broster | Ιανουαρίου 19, 2013 2:14 μ.μ. | Reply
Βρε Μπε ..... Εσύ πραγματικά πιστεύεις ότι δεν θα πάρουν μέτρα ακόμη και αν πατάξουν τη φοροδιαφυγή (που αν θέλουν το κάνουν χθες) ?? Τι να πω .
Κάποιοι έχετε κολήσει ....
image description mpe | Ιανουαρίου 19, 2013 3:35 μ.μ. | Reply
Αντί για να κράζουμε κ να επαναστατούμε που δεν περιορίζουν τη φοροδιαφυγή, κράζουμε αόριστα για τα μέτρα. Μέσα στα οποία μέτρα υπάρχουν κ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ των νέων τεχνολογιών στο δημόσιο, το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, η εύρεση αυτών που παίρνουν παράνομα επιδόματα κ παράνομες συντάξεις κ άλλα πολλά τέτοια. Παίζουμε άθελά μας το ρόλο του υποστηριχτή στα μικρολαμόγια, θέλοντας να κράξουμε κ να τιμωρήσουμε τα μεγαλολαμόγια. Ας βρούμε πρώτα εμείς τι θέλουμε, ας μάθουμε να εκφράζουμε σωστά αυτό που θέλουμε, ας μάθουμε να διακρίνουμε τους λαϊκιστές από αυτούς που έχουν αγνές προθέσεις, ας μάθουμε ότι μικρολαμόγια κ μεγαλολαμόγια είναι εξίσου εχθροί μας κ μετά ας εκτοξεύσουμε κ τις αστείες απειλές που δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε ποτέ, γιατί είμαστε κεφτέδες κ έχουμε μάθει να τα έχουμε όλα έτοιμα.
image description Bill | Ιανουαρίου 21, 2013 9:30 π.μ. | Reply
Το λόμπι της δραχμής δεν έχει δώσει ακόμα τα "ρέστα του" και το υποστηρίζουμε πολλές φορές και χωρίς να το θέλουμε.
image description kat | Ιανουαρίου 19, 2013 3:18 μ.μ. | Reply
Πραγματικά Κε Μπε η Ελληνική οικονομία θα σωθεί εάν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, οι αυτοκινητιστές ας πούμε.
image description broster | Ιανουαρίου 19, 2013 6:08 μ.μ. | Reply
Σου πετάνε το τυράκι και εσύ σαν ποντικάκι το τρώς .... Άρα σκούϊτ πρέπει να γράφεις και όχι μπε ...... Με όλο το θάρρος . Και για να τελειώνει το παραμύθι της φοροδιαφυγής τουλάχιστον όπως αυτό προβάλλεται από τα ΜΜΕ και το ΔΝΤ (και τους φωστήρες πολιτικούς και δημιοσογράφους) , λοιπόν φοροδιαφυγή με τη μέθοδο της μη έκδοσης Απόδειξης υπάρχει αλλά σε πολύ μικρότερα νούμερα και αυτό για τον απλούστουτο λόγο ότι έχει μειωθεί στο ναδίρ η κατανάλωση , παράλληλα ακόμη και να δεχθούμε ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στα μικορμεσαία στρώματα αυτή επιστρέφει στην αγορά είτε μέσω κατανάλωσης(έστω αυτής της ισχνής) που αλλιώς δεν θα γινόνταν είτε μέσω πληρωμής φόρων , χαρατσιών , δανείων κλπ που και πάλι δεν θα πληρωνόνταν , απλοίκη ανάλυση αλλά ακόμη πιο απλοϊκη είναι αποδοχή των διάφοων εκθέσεων της κάθε τρόικας (ή η αποδχή μελέτης του Πανεπηστιμιύ του Σικάγου που προβλήθηκε σαν το απαύγασμα μελέτης ενώ είχε στηριχθεί σε ότιδήποτε άλλο εκτός από επιστιμονικά στοιχεία !!) . Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πολύ απλή ειδικά στα μικρομεσαία στρώματα , δυστυχώς δεν θέλουν να γίνει αυτό για να έχουν δικαιολογία για τα μέτρα που παιρνάνε , μη ξεχνάς ότι ένα άλλο επιχείρημα για μείωση μι΄σθών είναι ότι δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα (με τις γείτονες χώρες) ενώ αντίθετα για τη φορολογία δεν έχουμε θέμε (οι γείτονες χώρες έχουν αρκετά μικρότερη!!) . Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ακατέβατες , αλλά δεν μπορώ να σου αλλάξω τη γνώμη , εσείς πιστεύετε ότι η κάθε κ.Λανγκάρτ , ο κάθε κ.Τόμσεν , ο κάθε πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ενδιαφέρονται για το καλό των κοινωνίων και των πολιτών και ότι δεν είναι καθόλου διαπλεκόμενοι και μάντεψε με ποιούς ....(ναι βέβαια λαϊκιζω και βλέπω σκευωρίες ).... Αλήθεια γνωρίζεις ότι ο μισθός της κ.Λανγκαρτ είναι αφορολογήτος (καλά δε μιλάμε για το ύψος) ? Γνωρίζεις ότι όλοι αυτοί που αποφασίζουν μειώσεις εισοδήματος και φοροεπιδρομές , έχουν τεράστιες απολαβές και φορολογία κατευθείαν από τη πηγή ? Έχουν δηλαδή αυτό που λέμε και το μαχαίρι και το πεπονι .... Αλλά ξέχασα εκεί επιτελούν έργο που είναι να πειραματίζονται με τις ζώες ανθρώπων και εσείς τους πιστεύετε .......
image description broster | Ιανουαρίου 19, 2013 6:24 μ.μ. | Reply
Φαντάζομαι κατάλαβες ότι στην αρχή κάνω χιούμορ (ίσως κακό , αλλά χιούμορ) .
image description GRD | Ιανουαρίου 19, 2013 8:42 μ.μ. | Reply
Το χρέος είναι μη βιώσιμο διότι το τέρας που το γεννάει είναι μή βιώσιμο. Δεν φταίει η φοροδιαφυγή -η μόνιμη και εύκολη (και τελικά και αναπόδεικτη ως προς το μέγεθος) πιπίλα της φοροδιαφυγής των κρατιδίαιτων και κρατικοσυτιζόμενων σοβιέτ. Φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλα τα κράτη -ακόμη και στην Σκανδιναυία και μάλιστα στις μεγάλες χώρες (ΗΠΑ ,γερμανία .αγγλία...) είναι μεγαλύτερη και από την ελλάδα. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο (είτε μας αρέσει είτε όχι) σύστημα οι 'επενδυτές' θα πάνε όπου νομίσουν ότι τους συμφέρει. Φορολογίες του 40% και βάλε (δηλαδή το κράτος δηλαδή το κόμμα δηλαδή οΙ κομματικά διορισμένοι στρατοί συνέταιροι στα κέρδη αλλά όχι στον κίνδυνο) καλά θα κάνουμε να τις ξεχάσουμε. Δεμ βλέπουν ότι όλες οι επιχειρήσεις στριμώχνονται στην έξοδο?
Το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
image description mpe | Ιανουαρίου 19, 2013 9:21 μ.μ. | Reply
Δε θα μπω στην ουσία. Βαριέμαι. Είμαι όλος αυτιά όμως για να μου πείτε πως θα σωθεί η ελληνική οικονομία. Προτάσεις περιμένω. Ουσιαστικές. Πέρα από τη γραφική κατά τη γνώμη μου άποψη να βγούμε από την ΕΕ, δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση. Φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο το μη κόψιμο της απόδειξης. Το λες κ μόνος σου broster. Μην τρελαθούμε ότι το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα είναι το ίδιο με Σουηδία.. ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ. Έχει λαθρεμπόρια, μαύρα χρήματα κ φακελάκια η Σουηδία στον ίδιο βαθμό; Έχει μίζες σε τόσο μεγάλο φάσμα; ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ. Όταν λέει το ΔΝΤ πάταξη της φοροδιαφυγής δεν εννοεί μόνο τον μικρό. Όταν λέει η Μερκελ κ η Λαγκαρντ να συνεισφέρουν κ οι πλούσιοι, δείχνουν τα μεγαλολαμόγια. Αυτά τα κάνετε γαργάρα όμως. Κράζετε για οτιδήποτε βγει από το στώμα τους είτε είναι μπαρούφα είτε είναι σωστό. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Είστε οπαδοί κ φανατικοί πολέμιοι. Σαφώς κ είναι κατακρητέα η Λαγκάρντ κ τα άλλα golden boys των παγκόσμιων οργανισμών κ φορέων. Φτιάξε μία μέρα κράτος με @@ κ κατάργησέ τους τα. Το κράτος με @@ όμως είναι οικονομικά ανεξάρτητο κ όχι ζητιάνος με την ευθύνη του 80% του πληθυσμού. Στο διπλανό το θέμα δεν βλέπω καμία αντίδραση κ ανησυχώ. Έστω ένα σχόλιο βρε αδερφέ για τα μάτια του κόσμου.
image description broster | Ιανουαρίου 20, 2013 5:38 μ.μ. | Reply
Βρε Μπε .... Έλεος , δηλαδή .... Πες μου ένα νοήμονα άνθωπο που δεν θέλει διαφάνεια και κυνήγι της φοροδιαφυγής και όλα αυτά που λες , η διαφορά είναι ότι σου πετάνε ένα πράγμα που γνωρίζουν ότι αποδέχεται η κοινή γνώμη το οποίο όμως είναι τόσο αόριστο αλλά το κάνουν τόσο προώθηση που να πιστεύεις ότι για τη παγκόσμια κρίση φταίει ότι δεν έκοψε μια μερίδα ο εστιάτορας , παράλληλα όμως σου παιρνάνε άλλα 100 μέτρα που τα βλέπεις άμεσα στη τσέπη και στη ζωή σου (προς το χειρότερο) με τη δικαιολογία "τι να κάνουμε , όταν πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά θα γίνουν όλα καλά!!" Στο μεταξύ τα 100 αυτά μέτρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι τη φοροδιαφυγή ειδικότερα στα μικρότερα στρώματα θα τη γιγαντώσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης και έτσι θα σου λένε νέα μέτρα γιατί υπάρχει φοροδιαφυγή και άντε να πιάνουν κανένα φουκαρά ή κάποιον αναλώσιμο από τους μεγάλους , εκτός αν πιστεύεις ότι τον πχ Κόκκαλη θα τον τσιμπίσουν ή τον Βαρδηνογιάννη κλπ .... Κάνεις επίσης ένα ακόμη λάθος που το λένε κατά κόρον τα καθεστωτικά (πλέον) ΜΜΕ , ότι προτάσεις δεν υπάρχουν , μα μόνο εγώ προσωπικά έχω γράψει κατα καιρούς στα σχόλια δεκάδες από αυτές , αλλά η δικαιολογία είναι ότι δεν μπορεί να πετυχουν (σε αντίθεση με το ότι διατάζει η Τροίκα που πετυχαίνει πάντα !!) , και σου ξαναγράφω μτηλεγραφικά μερικές , Άμεση μείωση ΦΠΑ στο 15% και στο 7-8 για τα είδη πρώτης ανάγκης , αφορολόγητο στα 10 χιλι. ή 12 με φοροπαλλαγές από αποδείξεις από στοχευμένες ομάδες ΄και βέβαια από ενοίκια και φροντίστηρια , φόρος επιχείρησεων στο 15-25% και ανάλογα στις μεγάλες (με προσοχή στο φόρο στα διανεμόμενα ) και ανώτερος στα φυσικά στο 40% (είδες προβλεπω ακόμη και για αυτούς) , παράλληλα έλεγχος που είναι απλός να γίνει και όχι πέραν της τριετίας στις επιχείρησεις και μεγάλοι έλεγχοι και στη διακίνηση και στην έκδοση αλλά και από εμάς τους λογιστές (τουλάχιστον σε πρωτεγενή βαθμό και όχι βέβαια δεσμευτικός γαι τη φορολογική αρχή) , τι κερδίζεις ?? Θα το δεις στη καθημερινότητα σου και στα δημόσια ταμεία ..... Δυστυχώς είναι γεγονός ότι δεν επιθυμούν ούτε να γίνουμε σωστό κράτος ούτε να ξεπεράσουμε τη κρίση , επιθυμούν τη πλήρη εξαθλίωση μας και να έρθουν μεγάλα εργοστάσια που θα δίνουν μισθούς κίνας και θα ονομάζεται και ανάπτυξη ..... Ένα μέτρο σωστό πήγαν να πάρουν τα καμάρια μας , μιλάω για τη ρύθμιση με 100 ευρώ ή και 50 σε πολλές δόσεις και η Τρόικα δεν θέλει αντίθετα θα σου τα παίρνει από τον λογαριασμό σου ή από την περιουσία σου χώρια που αν ισχύσει να σε σταματάνε και να σε μπουζουριάζουν για ελάχιστα χρέη τότε μιλάμε πλέον για τυρανία και όχι Δημοκρατία .... Αν εσύ αυτή τη Δημοκρατία θες τότε μάλλον εσείς είστε υποστηρικτές στα ολοκληρωτικά καθεστώτα .......Όσο και αν φωνάζετε ή νομίζετε ότι είστε αντίθετοι ...
image description mpe | Ιανουαρίου 20, 2013 11:30 μ.μ. | Reply
Συμφωνώ σε πολλά από τα μέτρα που λες. Σύμφωνα με τον πρώτο όμως τον ΗΡΕΜΟ, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ νέο μέτρο είναι αιτία πολέμου. Δε φωνάζω για άλλο λόγο. Φωνάζω για να δώσουμε λογική στις διαμαρτυρίες μας. Δε μπορούμε να τσουβαλιάζουμε όλα τα μέτρα κ να τα απορρίπτουμε, επειδή είναι καθίκια αυτοί που τα αποφασίζουν. Γιατί κ τα καθίκια μπορούν να πάρουν σωστά μέτρα. Γιατί κ οι αγνοί κ δίκαιοι μπορεί κάποτε να κάνουν λάθη κ να πάρουν λάθος μέτρα.
image description gn | Ιανουαρίου 20, 2013 12:03 π.μ. | Reply
θα ηθελα τη γνωμη σας για το εξης περιστατικο υπαλληλος διανομεας λογαριασμων της υπηρεσιας υδρευσης στη λαρισα επειδη δε γουσταρε να κανει τη διανομη των λογαριασμων και ηθελε αλλη θεση στο δημο κατεστρεψε τους λογαριασμους υδρευσης με αποτελεσμα να κοψουν το νερο σε πολλους απο μας προς τιμη του ο δημος επανασυνδεσε χωρις τελοσ αλλα αντι να δωσει τα παπουτσια στο χερι στον υπαλληλο τον μετεθεσε σε αλλη υπηρεσια αληθεια τι επρεπε να κανει ο δημος σ αυτη την περιπτωση?
image description stavr | Ιανουαρίου 20, 2013 10:33 μ.μ. | Reply
Απόλυση οτι θα έκανες και εσύ στην εταιρεία σου.
image description Γιώργος Κ. | Ιανουαρίου 20, 2013 6:53 μ.μ. | Reply
Δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση το θέμα. Και νέα μέτρα θα παρθούν και θα πούμε και ευχαριστώ. Ας προσέχαμε την ψηφίσαμε το καλοκαίρι. Σιγά μην πιστεύαμε τον Σαμαρά που έλεγε για τελευταία μέτρα, από ψέματα χορτάσαμε.
image description Πμ | Ιανουαρίου 20, 2013 11:39 μ.μ. | Reply
Τελικα τι γίνεται με 1195 κλπ;! Παίζει κάποια παράταση;! Τι θα την κάνουν τη λίστα με τα ονόματα χωρίς Αφμ και γιατι λυσσαξα με για όλους οσους έχουν μαθητολογια;! Έτσι θα πιάσουν τη φοροδιαφυγή; Με τρικ ενω διαλύονται όλα; Θα κλείσουν οι μισοί μέχρι την άνοιξη και μόνο που τους λέμε να κάνουν κι αλλα βρίζουν κι εμείς στο κάτω κάτω τι ρόλο παίζουμε;!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο