Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνέντευξη - Γ.Στουρνάρας στο Reuters: Με πιέζουν αφόρητα να χαλαρώσω το πρόγραμμα

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα έτος που θα αποβεί κρίσιμο για να αποφύγει τη χρεωκοπία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reuters.

Mε τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας να αρχίζουν να επαινούν τις προσπάθειές της να βγει από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και κάποιους οικονομικούς δείκτες να δίνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική σκληρής λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις.

«Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος από την κοινωνία, από τα μέσα (ενημέρωσης) και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρέπει να αντέξουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας από το γραφείο του στην Πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τον τεχνοκράτη οικονομολόγο που επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου, υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη εδώ και τρία χρόνια.

Οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες, οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν και ο προϋπολογισμός θα κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ - ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις προβλέψεις της τρόικας που χρηματοδοτεί η χώρα, παρά τη συνεχιζόμενη, βαθιά ύφεση.

«Αυτό που μετράει είναι το πρωτογενές (έλλειμμα). Με το πρωτογενές πια κρινόμαστε... Η τρόικα έχει βάλει μηδέν. Εμείς θεωρούμε ότι θα πάμε κάπως καλύτερα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο το χρέος μας», συμπλήρωσε.

Η ευρωζώνη επέκτεινε πέρυσι τον Νοέμβριο τις λήξεις των δανείων διάσωσης της Ελλάδας και μείωσε το επιτόκιό τους για να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει το έλλειμμά της στο 124% του ΑΕΠ το 2020, από εκτιμώμενο ύψος 173% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εurogroup, μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα περικοπής χρέους εάν η χώρα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013.

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε πάντως ότι οποιαδήποτε νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει μέσω νέας επαναγοράς ομολόγων, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο. Δήλωσε ακόμα ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή του χρέους στην κατοχή των επίσημων, κρατικών δανειστών (OSI).

Νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται στα τέλη του 2013. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

«Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι», είπε. «Υπάρχει μια υστέρηση εδώ μεταξύ αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό».

Κουρασμένοι από επανειλημμένες φοροαυξήσεις και μισθολογικές περικοπές, οι πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους σε συχνά βίαιες διαδηλώσεις και αποδίδουν στους πολιτικούς την ευθύνη για την κρίση.

Οι πολίτες πρέπει όμως να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ακόμη ένα χρόνο, είπε ο Στουρνάρας, που ήταν ο κύριος οικονομικός σύμβουλος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που έβαλε τη χώρα στο ευρώ το 2001.

«Βρισκόμαστε σε μια τεράστια κρίση, δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεωκοπίας», είπε. «Σαφώς πάμε καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο. Το 2013 θα είναι το έτος εκείνο το οποίο θα χαρακτηρίσει κατά πόσο έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο».

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Υπάρχουν και καλά νέα. Η Ελλάδα αναμένει να πετύχει το φετινό στόχο για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Το ενδιαφέρον για τις κρατικές επιχειρήσεις προς πώληση, ιδιαίτερα τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ έρχεται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ο Στουρνάρας.
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από κύμα συγχωνεύσεων και ίσως μη χρειαστούν όλα τα 50 δις ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο γι' αυτόν το σκοπό.

«Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εθνικής-Eurobank, δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εμπορικής-Alpha. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Πειραιώς, Αγροτικής και Γενικής», είπε ο Στουρνάρας. «Ίσως τελικά να χρειαστούν και λιγότερα από 50 δισ.».

Πιο δύσκολο είναι να μπορέσουν να μείνουν οι διασωθείσες τράπεζες υπό ιδιωτικό έλεγχο, καθώς οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί για να καλυφθεί ο στόχος του 10% συμμετοχής τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα αποτρέψουν την κρατικοποίησή τους.

Ο κ. Στουρνάρας είπε, πάντως, ότι το κράτος δεν επιθυμεί να διευθύνει κρατικοποιημένες τράπεζες. Εάν χρειαστεί θα τις αναλάβει, αλλά μόνο για να τις εποπτεύει και όχι για να ασκεί διοίκηση, είπε.

«Αν η κρίση μας έδειξε κάτι, ήταν η ελλιπής εποπτεία», είπε ο υπουργός, που διετέλεσε επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει αρκετούς βουλευτές από την αρχή της θητείας του αλλά ο Στουρνάρας απέρριψε οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποκύψει σε πιέσεις, λέγοντας ότι ο Σαμαράς και οι εταίροι του τη στηρίζουν πλήρως.

Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι ως τεχνοκράτης, δε χρειάζεται να υπολογίζει πολιτικό κόστος. "Ίσως σε περιόδους κρίσης το να είσαι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός να είναι καλύτερο".

«Αυτήν τη στιγμή και τα ΜΜΕ, κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες συμφερόντων ακόμα και βουλευτές με πιέζουν για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: Να μην κλείσουν οι ΔΟΥ, να χαμηλώσω το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αρχίσω να χαλαρώνω το πρόγραμμα».

«Κάτι που χτίσαμε με αίμα και ιδρώτα έξι μήνες τώρα, δεν πρόκειται να είμαι εγώ αυτός που θα το καταστρέψει... την αξιοπιστία, όσο δύσκολα τη χτίζεις, τόσο εύκολα τη χάνεις».


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description nemesis | Ιανουαρίου 18, 2013 9:20 π.μ. | Reply
Όπως είπε ο υπουργός ενα χρόνο ακόμα υπομονή και απο το 2014 αρχίζει το πάρτυ πάλι
image description K.D. | Ιανουαρίου 18, 2013 9:45 π.μ. | Reply
Στουρνάρα, να πω ότι βάζεις λεφτά στο Ταμείο από το επίδομα θέρμανσης και δεν το χαλαρώνεις, να το καταλάβω μέχρι ενός σημείου.... αφού δε βάζεις.... και ο κόσμος κρυώνει και σκαρφίζεται ότι άλλο νάναι για να ζεσταθεί... Η θέρμανση άλλωστε ανήκει στις βασικές ανάγκες ασφάλειας του ανθρώπου όπως και η στέγη, τα ρούχα κλπ. Τι δεν καταλαβαίνεις;
image description Elenisak | Ιανουαρίου 18, 2013 10:19 π.μ. | Reply
Ολο αυτό μου θυμίζει την ιστορία με τον Χότζα και τον γαιδαρό του.Ο Χότζας για να κάνει οικονομία στο σανό άρχισε κάθε μέρα να του λιγοστεύει την τροφή μέχρι να συνηθίσει ο γάιδαρος την πείνα.Οταν όμως ο γάιδαρος συνήθισε την πείνα ,ψόφισε από την πείνα.Ετσι και οι Ελληνες .Σου λέει ο Στουρνάρας θα συνηθίσουν στην λιτότητα.Ναι αλλά μέχρι τότε, πόσοι Ελληνες θα επιβιώσουν ξέρει?Ελάχιστοι.
image description broster | Ιανουαρίου 18, 2013 11:32 π.μ. | Reply
Είναι τραγκό ..... Θα πάνε μηδέν το έλλειμα (με λογιστικά τρικ βεβαίως) αλλά ξενχούν ότι όλοι οι άλλοι δείκτες θα είναι τουλάχιστον αρνητικοί ... Άρα μια τρύποα στο νέρο ..... Εδώ μας έκαναν σημαία τη μείωση του πληθωρισμού αλλά ξέχασαν να αναφέρουν τι κέρδισαν από αυτό .... Τι να πει κανείς , μιλάμε για συμμόρια πλέον .... Να μη ξεχάσω ότι ο κ.Στουρνάρας δεν ήταν αμέτεχος πολιτικά , άλλωστε αναφέρεται και στο άρθρο ότι ήταν και σύμβουλος και πρωτεργάτης (μαζί με κ.Παπαδήμο) για την είσοδο στο ευρώ και βέβαια στις Διοικήσεις Τραπεζών το μεσοδιάστημα αυτό και άρα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και ο τεχνοκράτης δεν έχει ιδέα πως να μας βγάλει από τη κρίση ...
image description ΤΕΧΝΟΦΑΣΙΣΤΑΣ | Ιανουαρίου 18, 2013 11:44 π.μ. | Reply
Αν ήμουν υπεύθυνος για τη σύνταξη του μνημονίου (και ο Στουρνάρας πιστεύω) θα ήταν σίγουρα διαφορετικό. Με λιγότερους φορους και περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας αλλά να θέλουμε να παίρνουμε και τα λεφτά (ή δε τα θέλουμε?). Στα επόμενα 2-3 χρόνια έρχονται κοσμοιστορικές αλλαγές στην Ευρώπη, όπου αν θελουμε να επωφεληθούμε θα πρέπει να είμαστε εκεί. Οπότε το νου μας....
image description babist | Ιανουαρίου 18, 2013 12:26 μ.μ. | Reply
Όσοι μείνουμε......... είτε στην Ελλάδα, είτε εν ζωή.
image description ΤΕΧΝΟΦΑΣΙΣΤΑΣ | Ιανουαρίου 18, 2013 12:11 μ.μ. | Reply
Να φέρουμε πίσω μήπως τον Παπαντωνίου και τον Αλογοσκούφη? Αγαπητοί..δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει χάσει στην κρίση. Με μοιρολόγια και κατάρες όμως δεν διορθώνουμε τίποτα. Ας δουλέψουμε όλοι...ας μην αντιμετώπιζουμε την επιχειρημάτικοτητα όπως τους καπιταλιστές της βιομηχανικής επανάστασης και ας αλλάξουμε την ιστορία της Ελλάδας. Μακρυά από πολιτικά κόμματα και με την αξία του ο καθένας ας πάει μπροστά. Από λαική οικογένεια είμαι και γω...αλλα πλέον το προηγούμενο μοντέλο κατάρρευσε. Η ανεργία θα χτυπηθει με επενδύσεις και οχι νέες θέσεις στο δημόσιο.
image description broster | Ιανουαρίου 18, 2013 5:29 μ.μ. | Reply
Μα βρε τεχνοφασίστα πως στο καλό θα γίνουν επενδύσεις και γιατί ντε και καλά πρέπει να γίνουν από έξω ??? Γιατί να μη δίνουν κίνητρο σε νέα παιδιά να κάνουν δική τους επιχείρηση ? Εδώ και αγρότες (που μας τα έχουν ζαλίσει οι ξερόλες τύπου βορίδη και γεωργίαδη) να θέλουν δεν μπορούν γιατί το κόστος είναι υψηλό και η φορολογία επίσης σε μια επιχείρηση με πολλούς παράγοντες . Γιατί να μη δίνουν βοήθεια στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις παρά μόνο να θέλουν να τις κλείσουν ? Ευρωπαίοι λένε (αλλο που δεν το αναφέρουν εδώ τα ΜΜΕ) ότι περισσότερες επιχειρήσεις , σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερο έσοδα για τα δημόσια ταμεία και εδώ έχουμε βαλθεί να κλείσουμε όλες τις μικρομεσαίες , να δουλεύουν όλοι μαύρα και να πανηγυρίζει ο κάθε Στουρνάρας και Σαμαράς ότι αλλάζει το κλίμα ..... Δηλαδή πρέπει να είσαι εγκεφαλικά ηλίθιος (δεν αναφέρομαι επί προσωπικού έτσι) για να πιστεύεις αυτές τις βλακείες .Και για να σε θυμίσω επί Παπαντωνίου ήταν και ο Στουρνάρας ως σύμβολος ή ακόμη και αν θυμάμαι λάθος κάπου εκεί ήταν και αυτός ......... Αυτά γιάτι είναι βιασμός το λογικής να επεφημούμε τον άχρηστο .... Γιατί προσωπικά για μένα άχρηστος είναι και τη δουλεία του την έκαν ένας αγράμματος , δεν παράγει πολιτικές ή μάλλον αφού είναι τεχνοκράτης δεν δίνει λύσεις που θα κάνουν βιώσιμα χρέος και κόστος ζωής , απλά εκτελέι εντολές και πολιτικές που έρχονται από έξω και ακόμη και καλόπιστα να το δείς , έχουν αποτύχει έως κεραίας και παρόλα αυτά συνεχίζονται τα ίδια .
image description ΤΕΧΝΟΦΑΣΙΣΤΑΣ | Ιανουαρίου 18, 2013 6:10 μ.μ. | Reply
Αγαπήτε...θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα. 1) Μιλησα για επενδύσεις. Δεν διευκρύνησα το μέσα ή έξω. Αλλα το κάνω τώρα...ειναι καλοδεχούμενες και οι εγχωριες και οι εξωτερικές επενδύσεις. Δηλαδή αν ένας κολοσσός επενδυσει στο Ελληνικό και δημιουργήσει 30,000 θέσεις εργασίας εμείς θα το αρνηθούμε? Σαφώς και το προτιμότερο θα ήταν να επενδύσουν σε παραγωγικές δραστηριότητες και όχι εισαγωγές προιόντων τους, αλλά..θέσεις εργασίας να δημιουργούν. Στον σημερινό κόσμο ειναι δυσκολο να δώσεις τον ορισμό της ελληνικής ή ξενης εταιρείεας. Ο δικος μου ορισμός ειναι ότι Ελληνική εταιρεία έιναι οποια επενδύει στην Ελλάδα, απασχολεί Έλληνες και πληρώνει φόρους. Ας το απομυθοποιήσουμε το θέμα των ξένων. 2) Σαφέστατα να δώσουν βοήθεια και στις υπάρχουσες εταιρείες. Πως είναι δυνατόν κάποιος να θέλει να κλείσουν. Και φυσικά και στις ΜΜΕ. Βασικά όλη η επιχειρηματικοτητα πρεπει να προστατευτεί από την γραφειοκρατεία και την αναλγησία του δημοσιου. Έχουν καταστρέψει κόσμο και ειναι νουμερο ένα υποχρέωση του κράτους να δημιουργησουν ενα υγιές κλίμα για επιχειρηματικότητα και τους νέους κλπ. Όμως αν εννοείς στήριξη με την μορφή επιχορηγήσεων εδώ σηκώνει κουβέντα. Υπάρχουν καποιες βασικές αδυναμίες που πρεπει να αντιμετοπιστουν. Ένα από τα νούμερα ένα προβληματα της χώρας που δημιουργούσε χρέος ειναι το τεράστιο (15 μοναδες του ΑΕΠ) ελειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό το πράγμα πρέπει να αντιμετοπιστεί. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηριχτεί στα όποια συγκριτικά πλεονεκτίματα έχει και οι επιχορηγήσεις να πάνε σε στοχευμένους κλάδους. 3) Ανέφερες τους αγρότες. Μεγάλο θέμα. Νομίζω το βασικό τους πρόβλημα είναι οι επιδοτήσεις που κατέστρεψαν την παραγωγή και ότι οι αγρότες απλά δεν μπορούν να πουλήσουν τα προιόντα τους. Με λίγο τεχνοφασισμό...τα ελληνικά προιοντα θα ήταν πρώτα σε πωλήσεις και πιο ακριβά στα Ευρωπαικά σουπερ-μάρκετ. Το προσπερνάμε...είναι μεγάλο θέμα. 4) Χωρίς να τον ξέρω προσωπικά, τον έχω δει να διδάσκει στο Πανεπιστημίο Αθηνών. Τον έχω σε εκτιμηση, δεν είναι πυροτέχνημα. Σωστά θυμάσαι ότι ήταν σύμβουλος του Σημμίτη και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγματευσης για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Το χέρι μου δεν το βάζω στη φωτιά για κανέναν, αλλα -προσωπική μου άποψη- ο Στουρνάρας αυτό που κάνει κρατάει τη χώρα στην ΕΖ μέχρι να γινει η Ευρώπη κάτι σαν ΗΠΑ...και να επωφεληθούμε από αυτές τις αλλαγές. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι υπέρ των φόρων αλλά είναι ένα ζήτημα που σηκώνει συζήτηση αν μπορούσαμε να διαπραγματευούμε κάτι καλύτερο. Αν δεν προχωρήσει η ενωση της Ευρωπης τοτε .....ίσως συμφωνουμε.,....πάμε για πόλεμο. Αισιοδοξώ ότι θα επικρατήσει η λογική. Αισιοδοξία...και η Ελλάδα ανήκει στη Δυση
image description βασίλης | Ιανουαρίου 18, 2013 8:07 μ.μ. | Reply
Ολοι αυτοί οι καθηγητές που δισάσκουν οικονομική θεωρία στα πανεπιστήμια έγιναν κατα καιρούς υπουργοί και έκαναν τους πειραματισμούς τους πάνω σ αυτή την ταλαίπωρη χώρα. Τώρα και εκ των υστέρων, βγαίνουν ξανα στην επιφάνεια και σχολιάζουν την προηγούμενη κατάσταση που δεν αντιλέγω οτι ήταν απαράδεκτη, λες και είναι διαφορετικοί άνθρωποι και δεν είχαν λόγο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.Μάλιστα και το παίζουν και πιεζόμενοι απο την κοινωνία. Το καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους φόρους που μας φόρτωσαν μετά απο δεκαετίες συνέπειας έναντι της εφορίας; Από θεωρίες και διδασκαλίες στα αμφιθέατρα τους έχουμε χορτάσει και τους θαυμάζαμε κάποτε. Υπήρξα διδασκόμενος και του Βενιζέλου και του Μανιτάκη έτσι προς επίρρωση των γραφομένων μου.
image description broster | Ιανουαρίου 18, 2013 8:13 μ.μ. | Reply
Τεχνοφασίστα δεν έγραψα ότι δεν είναι καλοδεχούμενες οι ξένες επενδύσεις , αλλά η ίδια η κΥβένρηση θέλει ΜΟΝΟ ξένες επενδύσεις και μάλιστα έχει κατεβάσει τα βρακιά της . Τι να το κάνω αν δίνουν 30.000 θέσεις εργασίας με ελάχιστο μισθό και άρα εισφορές και άρα ξανά μειωμένα έσοδα στα ταμεία , δεν σου λέω να δίνουν μισθούς 5000 ευρώ , αλλά ανθρώπινα . Πάμε παρακάτω , το έχω γράψει άπειρες φορές ότι οι επιχορηγήσει ειδικά όπως δίνονται στην Ελλάδα (στο γνωστό , στο κόμμα κια λοιπά) είναι καταστροφή , μιλάω για φορολογική βοήθεια , να μειωθούν οι φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) πχ ΦΠΑ 6-8% στα βασικά αγάθα και 15% σε όλα τα άλλα , παράλληλα φοροαπαλλαγές και στοχευμένες εκπτώσεις από αποδείξεις , στο αντίβαρο υπάρχει και η αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού με πρώτους εμάς (πρωτεγενής έλεγχος) και έπειτα το Κράτος . Μη μασάς επίσης τη καραμέλα των επιδοτήσεων , επειδή τυγχάνει να το γνωρίζω από πρώτο χέρι (αγροτική οικογένεια) να σου πω ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ορθά την έπαιρναν για τον απλούστατο λόγο ότι δινόταν ως αντιστάθμισμα της μη παραγωγής , δηλαδή εμείς που έχουμε ελιές , η καλλιέργεια της είναι μακροχρόνια , δηλαδή μία χρονιά έχει σοδεία και την άλλη όχι , άρα λοιπόν μη τα τσουβαλιάζεις όλα . Και βέβαια τα (λίγα) λεφτά που παίρνεις ως επιδότηση είναι και για την καλλιέργεια (πχ λιπάσματα κλπ) αλλά και για να ζεισεις την οικογένεια σου μιας και δεν έχεις παραγωγή , τόσο απλά , δυστυχώς όμως έχει γίνει καραμέλα ειδικά από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν κάν τι είναι χωράφι .
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο