Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μηδενικός ο καθαρός νέος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων το 2013

Μηδενικός αναμένεται για το 2013 ο καθαρός νέος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ το απόθεμα των εντόκων αναμένεται να παραμείνει στα 15 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει επίσης ότι το ποσό των 40 δισ. ευρώ που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2013 σαν βραχυπρόθεσμος δανεισμός περιλαμβάνει σωρευτικά τις μηνιαίες ανανεώσεις των 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων.
 
Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κατατέθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση με την οποία είχε καλέσει το υπουργείο να απαντήσει ποια θα είναι η πολιτική του αναφορικά με την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που λήγουν μέσα στο 2012 και το 2013, σε περίπτωση που η ΕΚΤ περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα τοποθέτησης των εντόκων γραμματίων ως εγγύηση για την άντληση χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας "ELA".

O βουλευτής διατύπωνε μάλιστα την άποψη ότι οι αγοραστές των εντόκων γραμματίων προέρχονται κυρίως από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και ότι αποκομίζοντας αποδόσεις περί το 4,5% μπορούσαν οι αγοράστριες τράπεζες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ρευστότητας ELA να δανείζονται βάζοντας τα αγορασθέντα έντοκα γραμμάτια ως εγγύηση πληρώνοντας επιτόκιο 3% με συνέπεια να αποκομίζουν κέρδος της τάξεως του 1,5%.
 Όπως διευκρινίζει ο κ. Σταϊκούρας, «αν και οι δημοπρασίες των εντόκων είναι δημόσιες και ανοιχτές σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει, το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων (περίπου ?) καλύπτονται από εγχώριες τράπεζες. Εν τούτοις μόνο το 30% του ποσού που διατηρούν οι τράπεζες είναι χρηματοδοτήσημο από το Ευρωσύστημα μέσω του ELA, ενώ το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και καταθέσεις».
 
 Πηγή: express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο