Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Μετωπική» για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Στη σύσκεψη, στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι τόνοι ανέβηκαν και έφτασαν ακόμα και σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς.


Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκε χθες η κυβέρνηση με τους μικρομεσαίους εμπόρους και τους εργαζομένους για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει στη ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, με εξαίρεση αυτά που είναι τύπου «shop in a shop» και σε αλυσίδες, ενώ ταυτόχρονα στέλνει το θέμα για συζήτηση μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. To υπουργείο υποστηρίζει ότι μπορούν να δημιουργηθούν 10.000 με 20.000 θέσεις εργασίας. Από την άλλη μεριά εργαζόμενοι και μικροί έμποροι προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αυξηθούν λουκέτα και ανεργία.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια χθεσινής ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θ. Σκορδά και τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΛΠΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του ΣΕΤΕ και του ΣΕΒ, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν και έφτασαν ακόμη και στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης φέρεται να προειδοποίησε τους κ. Χατζηδάκη και Σκορδά με παραίτηση από τη Ν.Δ. αν η κυβέρνηση περάσει αυτή τη ρύθμιση, ενώ τόνισε ότι πρόκειται να στείλει και προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Αλληλοκατηγορίες
Ο ίδιος ο κ. Κορκίδης, κατά τις πληροφορίες, κατηγόρησε τον υπουργό και τον υφυπουργό πως εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα με την προωθούμενη ρύθμιση για να λάβει την απάντηση του κ. Σκορδά: «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και ξέρουμε ποιος και τι εξυπηρετεί...».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης φέρεται να είπε ότι «εγώ γνωρίζω από αγορά» για να του απαντήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος: «Εγώ είμαι μόνιμος στην αγορά και θα αναγκαστώ να επωμιστώ μόνιμες συνέπειες στην αγορά από εσάς τους πολιτικούς που είστε περαστικοί». Ο κ. Σκορδάς διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων πως «αν το μέτρο αποτύχει θα το ακυρώσω. Θα βρω τρόπο να βάλω διάταξη που θα προβλέπει την επανεξέταση του άρθρου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ασημακόπουλος απάντησε στον υφυπουργό: «Τότε γιατί δεν θεσπίζεις την πιλοτική εφαρμογή του για ορισμένες Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο;».

Η συζήτηση μεταξύ των φορέων πήρε φωτιά... όταν μεταξύ των παριστάμενων το μέλος του Δ.Σ. της Lamda Development Αλ. Δημακόπουλος στήριξε τις θέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι κ. Ασημακόπουλος και Βασιλόπουλος, κατά τις πηγές, επιδίωξαν να συνδέσουν την παρουσία του κ. Δημακόπουλου με τα συμφέροντα που, κατά τους ίδιους, εξυπηρετεί η ρύθμιση για τις Κυριακές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο γ.γ. της ΟΥΙΕ εκτίμησαν ότι ο κ. Δημακόπουλος και ο ΣΕΛΠΕ θα σπεύσουν να προσβάλουν δικαστικά το νόμο, προκειμένου να είναι ανοικτά και τα μεγάλα καταστήματα όλες τις Κυριακές το χρόνο. Κατηγόρησαν δεν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πως πίσω από την εξαίρεση που θεσπίζει κρύβεται αυτή η σκοπιμότητα. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντ. Μακρής και ο εκπρόσωπος της Lamda Development επισήμαναν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να προσβάλουν τον νόμο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπεραμυνόμενος της ρύθμισης της κυβέρνησης επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία όπου έγινε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας αυξήθηκε κατά 1,5% με 3% (10.000 με 20.000 θέσεις εργασίας) η απασχόληση και αποκλιμακώθηκαν κατά 2,5% οι τιμές. Ενώ το 2005 όταν επιμηκύνθηκε το ωράριο λειτουργίας αυξήθηκε 13,5% ο όγκος πωλήσεων των καταστημάτων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σκορδάς τόνισε: «Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τα λουκέτα και την ανεργία έχει καταθέσει μία πρόταση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αγορανομικής νομοθεσίας για μια πιο σύγχρονη λειτουργία της αγοράς. Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ | Ιανουαρίου 16, 2013 1:55 μ.μ. | Reply
Η τέταρτη από τις 10 εντολές λέει:

"Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τή εβδόμη σάββατα Κυρίω τώ Θεώ σου, ου ποιήσεις εν αυτή πάν έργον".

"Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ' εμένα, τον Κύριο το θεό σου."

Και έτσι όπως ισχύει το "ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ", την ίδια ισχύ έχει και αυτή η εντολή.

H ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ!!!!!!
image description Ελένη Λουκά | Ιανουαρίου 16, 2013 2:50 μ.μ. | Reply
ΟΥουου! Αγόραρε!! Σε ξαναβρίσκω...!! Άντρακλα πόσο ωραία τα λες...!
image description You don't say.... | Ιανουαρίου 16, 2013 3:11 μ.μ. | Reply
Πάλι καλά που κάποιοι έχουν χιούμορ! χαχαχαχα
image description Sakrets | Ιανουαρίου 16, 2013 6:25 μ.μ. | Reply
Επιτέλους. Από τις καλύτερες κινήσεις για την οικονομία μας. Όλα πάντα ανοιχτά, ώστε να ρέει το χρήμα, και να υπάρχουν και καινούργιες θέσεις εργασίας. Από ότι ξέρω σε χώρες που ισχύει το μέτρο οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι με αυτό. Όσο για τον θρησκευτικό χαρακτήρα τότε να κλείσουν περίπτερα μίνι μάρκετ εστιατόρια κτλ. και κάθε κυριακή να είμαστε όλοι στην εκκλησία Ε?
image description ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ | Ιανουαρίου 16, 2013 7:15 μ.μ. | Reply
Ναι, έχετε δίκηο,διορθώθηκαν όλα τα στραβά σ'αυτό τον "κατεχόμενο" τόπο και αποφάσισαν να κάνουν και μερικές αλλαγές προς όφελος της ποιότητας ζωής.
Συναλλαάσεσε με το δημόσιο και αισθάνεσαι τον άνεμο της αλλαγής.

Μεταξύ μας, το μόνο που άλλαξε στη ζωή μας, είναι η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου και η ληστρική φοροεπιδρομή που δεχόμαστε καθημερινά.

Όσον αφορά τις ειρωνίες σας, σας της επιστρέφω, για θέματα που τα γνωρίζεται επιφανειακά μην ασχολείστε καλύτερα.

Τί θα λέγατε ρε ξύπνιοι για εφταήμερη λειτουργία του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και των υπηρεσιών του;
Τί θα λέγατε για τις πρέπουσες απολύσεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ, άλλωστε είναι ο κυρίως υπεύθυνος για την καταστροφή του κράτους μας.
Γιατί απολύσεις μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ, μαζί και ας απολυθούμε.

Σε ξένο πισινό χίλιες βουρδουλιές, τζάμπα μάγκες.
image description Sakrets | Ιανουαρίου 17, 2013 8:10 π.μ. | Reply
Συμφωνώ απολίτως. Σε μία δημοκρατία όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που χαίρουν ένα παραπάνω δικαίωμα εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Το δικαίωμα της μόνιμης εργασίας ανεξάρτητα της αποδοτικότητας τους. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε δικτατορία του δημοσίου τομέα, και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Δεν νομίζω ότι το ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ μαζί, εμείς στον ιδιωτικό δουλεύαμε και σκληρά μάλιστα. Αλλοι δεν αξιοποίησαν τους φόρους μας και τώρα επειδή δεν τους φτάνουν μας κατηγορούν για φοροδιαφυγή και το μόνο που κερδίζουν είναι να μικραίνει το ΑΕΠ.
image description Θοδωρής | Ιανουαρίου 17, 2013 9:43 π.μ. | Reply
Ότι να ναι.....στην χώρα του χάους...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο