Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπ.Οικ.: Επέστρεψαν 8,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ έχει επιστρέψει σε 14 ελληνικές τράπεζες ως καταθέσεις από τον Ιούνιο έως τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Ο υπουργός δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα κλείσει καλύτερα από ότι αναμενόταν. Κάτι το οποίο ευελπιστεί ότι θα συμβεί και φέτος, ενώ σημείωσε ότι το 2013 θα είναι το πρώτο έτος που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ισοσκελισμένο «ύστερα από δεκαετίες».

Παράλληλα, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Στουρνάρας απυήθηνε κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ενεργοποιηθούν μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας μας, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων ή ελληνογερμανικών κοινοπραξιών» ανέφερε και μάλιστα ανέφερε τρεις τομείς της οικονομίας:

1. Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

2. Την περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων.

3. Την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας που μπορεί να ευνοήσει τις γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών έναντι των καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η ζήτηση υποχωρεί.

Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση στα επίπεδα ρευστότητας γρήγορα θα αλλάξει, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων και την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει σταματήσει η τάση μείωσης των καταθέσεων και έχουν επιστρέψει στις 14 ελληνικές τράπεζες περίπου 8,3 δισ. Ευρώ», δήλωσε και πρόσθεσε πως «παράλληλα, ολοκληρώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο η εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 890 εκ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα».

Για το 2013, αναμένεται να εκταμιευθούν, σύμφωνα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα 378 εκ. Ευρώ, ενώ αναμένεται – σύμφωνα με τον υπουργό - να λειτουργήσει ένα καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο (Trade Finance Enhancement Programme for SMEs and Mid-Caps), που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή εγγύησης της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ. για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Επίσης, για το 2013 θα δοθούν δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, 250 εκατ. ευρώ στην Αττικό Μετρό, για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και για τον ΟΣΚ το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από την πρώτη δόση θα διατεθούν 1,6 δισ ευρώ και πρόσθεσε ότι «θα επιχειρήσουμε να εξοφλήσουμε το σύνολο των οφειλών προς τους ιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του έτους».

Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει «να στραφούμε προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο δεν θα στηρίζεται μονόπλευρα στην υπέρμετρη κατανάλωση», αλλά χρειάζεται «να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, να δρομολογηθούν στρατηγικές επενδύσεις σε κλάδους, που υπάρχουν ευκαιρίες εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα θα πρέπει να τρέξουμε μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ήδη χθες». Πρώτη προτεραιότητα είναι να «αλλάξουμε το κράτος μας, ώστε να το καταστήσουμε πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων». Παράλληλα, «αναδιαρθρώνουμε πολυάριθμους δημόσιους φορείς» και «επιταχύνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο