Κομισιόν - Η πάταξη της παραοικονομίας θα γέμιζε τα κρατικά ταμεία με 10 έως 15 δις.

Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

8 Ιανουάριος 2013
Taxheaven.gr

Πάνω από 10 έως και 15 δισ. ευρώ θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία από φόρους εάν οι αρχές είχαν πατάξει την παραοικονομία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει των οποίων - παρά τις δεκάδες φορολογικές αλλαγές που έγιναν - η χώρα μας κατείχε το 2012 το όγδοο υψηλότερο ποσοστό παραοικονομίας στην ΕΕ φτάνοντας το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ.
Θετικό πάντως στοιχείο συνιστά το γεγονός ότι από το 2005, το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτώση, ακολουθώντας το γενικό κανόνα που θέλει την παραοικονομία να αυξάνεται ανάμεσα στην τριετία 2008 - 2010 και στη συνέχεια να υποχωρεί τη διετία 2011 -2012, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έφτασε στο αποκορύφωμά της. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα το 2005 είχε φτάσει στο 27,6% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 25,4% του ΑΕΠ το 2010 και στο 25% του ΑΕΠ το 2012.

“Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σημειώνει κάποια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη κρίση και όχι στην υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος.

Υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας σύμφωνα με την ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφονται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9% (το ψηλότερο εντός της ΕΕ), την Εσθονία με 29,3%, τη Ρουμανία με 29,1%, τη Λετονία με 28,5%, τη Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 15% και στην Ευρώπη των “27” στο 14,9%.
Όπως σχολίασε ο κ. Μίχαλος “αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή σχεδιαστούν και εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, και παράλληλα εξυγιανθούν και ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τότε πραγματικά θα πετύχουμε ως χώρα τον περιορισμό της παραοικονομίας τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της παραδέχεται ότι το ποσοστό της παραοικονομίας αν και αντικείμενο πολλών μελετών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να μετρηθεί με ακρίβεια. Παρόλα αυτά επιχειρεί μια ερμηνεία με την μέτρηση του μεγέθους της φοροδιαφυγής ως ποσοστό του ΑΕΠ στο οποίο περιλαμβάνεται και η φοροαποφυγή της αδήλωτης εργασίας η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις μη εισπραττόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συγγραφείς σημειώνουν, πάντως, ότι στη “μαύρη οικονομία” περιλαμβάνονται και όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες εισφέρουν ως ένα ποσοστό στο ΑΕΠ το οποίο όμως δεν μπορεί επίσημα να καταγραφεί με ακρίβεια.

Πηγή Ημερησία