Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δημοσιονομικό Σύμφωνο: Από την 1η Ιανουαρίου οι Ευρωπαίοι ξεχνούν την εθνική τους κυριαρχία

Μαζί με το 2012 οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχαιρετούν και μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Λένε «καλημέρα» στο 2013 και μαζί στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που δένει «χειροπόδαρα» τους δημοσιονομικά απείθαρχους, απλώνοντας πέπλο σκληρής λιτότητας πάνω από την Ευρώπη.

Τα ψέματα τελείωσαν: το δημοσιονομικό σύμφωνο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, πρώτη μέρα του 2013 και φέρνει ακόμη πιο αυστηρή λιτότητα και κανόνες σε όλη την Ευρώπη.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται από την αυγή του νέου χρόνου να εφαρμόσουν πολύ πιο αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
 
Έχει επικυρωθεί από τις 16 από τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ που το αποδέχθηκαν. Η Βρετανία και η Τσεχία αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν το σύμφωνο, που ούτως ή άλλως όμως είναι νομικά δεσμευτικό για τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη.
 
Μόνο οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το μόνιμο ταμείο 'διάσωσης' της ΕΕ.
 
Το Σύμφωνο υπαγορεύει ότι οι χώρες που το έχουν κυρώσει πρέπει να ενσωματώσουν τον λεγόμενο χρυσό κανόνα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στα Συντάγματά τους, ενώ προβλέπει επίσης την δημιουργία αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών, δηλαδή περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, όταν ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται.
 
Τα λεγόμενα διαρθρωτικά ελλείμματα, που δεν συνδέονται με τις προσωρινές συνέπειες των οικονομικών υφέσεων, πρέπει να περιορίζονται κάτω από το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.
 
Οι χώρες το δημόσιο χρέος των οποίων υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (60% του ΑΕΠ) καλούνται να το μειώνουν κατά 5% ανά έτος. Αντιστρόφως, οι χώρες που τηρούν το όριο μπορούν να έχουν υψηλότερα διαρθρωτικά ελλείμματα, έως και 1% του ΑΕΠ τους.
 
Οι χώρες με ελλείμματα που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ τους θα αντιμετωπίζουν αυτόματα κυρώσεις, εκτός αν μια πλειοψηφία κρατών-μελών της ευρωζώνης το αποτρέπει.
 
Πολλές χώρες απέχουν πολύ από αυτούς τους στόχους, όπως η Γαλλία, η οποία θα κληθεί να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες το 2013 για να φθάσει το όριο του 3%.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εντολή να κρίνει εάν και κατά πόσον οι χώρες εφαρμόζουν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά τους όπως οφείλουν και θα είναι σε θέση να τους επιβάλλει πρόστιμα που θα ανέρχονται έως και στο 0,1% του ΑΕΠ τους εάν θεωρεί ότι τους παραβιάζουν.
 
Πηγή Newsit.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LAMMERGEIER | Ιανουαρίου 2, 2013 9:08 π.μ. | Reply
Να πάρουμε όμως και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ε.Ε. (παιδεία, υγεία, πολιτισμός,...) όχι μόνο τα μειονεκτήματα...
image description ΞΥΠΝΑ ΦΙΛΕ | Ιανουαρίου 2, 2013 5:38 μ.μ. | Reply
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ, Η Ε.Ε. ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥΣ.____ΑΡΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΙΔΕΙΑ; ΜΑ ΑΦΟΥ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΧΕΣΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ____. ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΥΓΕΙΑ; ΜΑ ΑΦΟΥ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΟΥ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΛΙΤ ΟΤΑΝ ΑΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ (ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ).___ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ; ΜΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΤΑΡΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ..______ΞΥΠΝΑ ΦΙΛΕ
image description stefanos | Ιανουαρίου 2, 2013 12:41 μ.μ. | Reply
εδώ δεν μιλάμε για πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.μιλάμε για ξεκάθαρη εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας.οχι μόνο της δικής μας αλλά και όλων των άλλων κρατών που συμμετέχουν.ίσως ακούγεται θεμιτό αφού συμφωνήσαν για τα οικονομικά μέτρα να συμφωνήσουν και σε θέματα ελέγχου και διαχείρισης της εφαρμογής αυτών.ταυτόχρονα όμως καταλύεται η πολιτική και συνεπώς η λαϊκή βούληση για την επιμέρους οικονομική πολιτική.μετά τη νομισματική ένωση ήταν λογικό να επιδιωχθεί και η ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ αλλά δε ξέρω κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους της ΕΕ ή μόνο τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.
image description george | Ιανουαρίου 2, 2013 1:48 μ.μ. | Reply
Γιατί , είχαμε ποτέ εθνική κυριαρχία ; Αυτά είναι για εμάς τους αφελείς .
image description mpee | Ιανουαρίου 2, 2013 10:29 μ.μ. | Reply
Ωραία τα λέτε.. Ελάτε να βελάξουμε όλοι μαζί.. μπεεεε!! Εσείς για τι από τα 2 κόπτεστε;; Για να είναι τα αφεντικά μας έλληνες, αμόρφωτοι και ιδιοτελείς ή για να συνεχίσετε εσείς να είστε τα αφεντικά μας κ όχι κάποια ξένα αφεντικά καλύτερα από εσάς;; mpeeeee. Περαστικά σας..
image description Αηδιαστικό ύφος σχολίων | Ιανουαρίου 3, 2013 6:49 μ.μ. | Reply
@mpe: Με ενοχλεί αφάνταστα το ύφος σου, γιατί προσβάλλει τους σχολιαστές, αν και δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς που συνήθως προσβάλλεις και υποτιμάς. Αλήθεια, αυτή την αλαζονική και υπεροπτική συμπεριφορά που μονίμως αποπνέουν τα σχόλιά σου, μάς την επιδεικνύεις για προσόν σου και νομίζεις ότι σε τιμά;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο