Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανασκόπηση 2012 - Μερικά από τα γεγονότα που βίωσαν οι λογιστές - φοροτεχνικοί το 2012

Ανασκόπηση  έτους 2012

Επιμέλεια:

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven


Πρόλογος

Το έτος 2012 που σε λίγες ημέρες μας αφήνει, ήταν όπως και τα προηγούμενα έτη, αρκετά δύσκολο για τους λογιστές-φοροτεχνικούς αλλά και γενικότερα για όλους τους Έλληνες. Αφήνουμε δίχως σχολιασμό πολλά σημαντικά γεγονότα τα οποία αποτελούν αντικείμενο άλλων ανασκοπήσεων (π.χ. μνημόνια - μετενέργεια, δύο εκλογικές αναμετρήσεις κ.λπ.) και επικεντρώνουμε την ανασκόπησή μας στα γεγονότα που άπτονται  του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτεχνικού.  Η προσέγγισή μας σε αρκετά σημεία είναι καυστική, διότι μόνο έτσι μπορούσε να αντιμετωπιστεί από εμάς η κωμικοτραγική κατάσταση των όσων διαδραματίστηκαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε.


 •   Φεβρουάριος 2012

Πολλά και σημαντικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν στην χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα ψηφίστηκαν περισσότερα από πενήντα. Επίσης, εκδόθηκαν αρκετές αποφάσεις (περίπου 2.500), από το Υπ.Οικ., το Υπ.Εργασίας, το Υπ. Ανάπτυξης, το Ι.Κ.Α. κ.λπ..

-> Ένα από τα σημαντικότερα ήταν o νόμος  4048/2012  "Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης".
Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας υποχρεωτικός οδικός χάρτης για την καλή νομοθέτηση. Η ενδεχόμενη μη τήρηση αυτού του οδικού χάρτη από τους νομοθετούντες Υπουργούς, θα επιφέρει «κυρώσεις» πολιτικές και κοινοβουλευτικές.
Στο εξής, ο κάθε Υπουργός θα ελέγχεται για τον τρόπο που νομοθετεί. Με το νομοθέτημα αυτό ούτε ερμηνεύουμε, ούτε εξειδικεύουμε το Σύνταγμα. Απλώς βάζουμε τους κανόνες για τον τρόπο ορθής νομοθέτησης και είναι περίεργο και κρίμα που δεν ψηφίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Ωστόσο, κανένα από τα υπόλοιπα νομοσχέδια δεν ακολούθησε τους κανόνες που θεσπίστηκαν με αυτό το νόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο νόμος  4093/2012 ο οποίος τροποποιήθηκε την ίδια μέρα που ψηφίστηκε.
Στην συνέχεια τροποποιήθηκε εκ νέου μετά από 7 ημέρες. [Σχετικό άρθρο μας]


-> Τον Φεβρουάριο δόθηκαν οι καθιερωμένες παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ε9  με την απόφαση  ΠΟΛ.1055/29.2.2012.
Ακολούθησαν βέβαια ακόμα μερικές παρατάσεις για να καταλήξει η υποβολή τους να γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

-> Για το Ε9 του έτους 2012 (χρήση 2011) η καταληκτική προθεσμία ορίστηκε την 31 Ιουλίου. Ωστόσο, με την απόφαση
ΠΟΛ.1162/16.7.2012 παρατάθηκε μέχρι και την 30η Νοεμβρίου και αργότερα με την ΠΟΛ.1210/29.11.2012 μέχρι και την
31η Δεκεμβρίου 2012. Και όπως ήταν φυσικό ανακοινώθηκε ότι το σύστημα θα μείνει ανοικτό για "κάποιο χρονικό διάστημα" ακόμα.

Ακόμη, μια σημαντική αλλαγή σχετικά με το Ε9 για το έτος 2012 είναι ότι η δήλωση πλέον υποβάλλεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. [Σχετική απόφαση  ΠΟΛ.1201/25.10.2012]


 •  Μάρτιος 2012

Τον Μάρτιο δόθηκαν οι παρατάσεις  για την Οριστική δήλωση φόρου Ελ. Επαγγελματιών και φόρου Εμπορικών επιχειρήσεων. Οι νέες προθεσμίες από 30 Απριλίου ορίστηκαν την 28η Σεπτεμβρίου με την ΠΟΛ.1083/30.3.2012.
Στην συνέχεια βέβαια αναστάλθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (άγνωστο γιατί) με την απόφαση ΠΟΛ.1186/21.9.2012


-> Το Μάρτιο επίσης εξέπνεε και η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης Ε9 του 2011 (χρήση 2010).
Η ανωτέρω καταληκτική προθεσμία καθορίστηκε μετά από διαδοχικές παρατάσεις, ξεκινώντας από 22η Δεκεμβρίου 2011 (πρώτη παράταση με την απόφαση ΠΟΛ.1189/6.9.2011),  5η Μαρτίου 2012 (δεύτερη παράταση ΠΟΛ.1027/27.1.2012), μέχρι που φτάσαμε στην τελευταία παράταση (30.3.2012).


-> Τον ίδιο μήνα υπήρξε και ο καταιγισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών από όλους για το θέμα της διόρθωσης του Ε9.
Αναφερόμαστε φυσικά στο θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της Γ.Γ.Π.Σ. Οι φορολογούμενοι χωρίς να το γνωρίζουν, αφού το Υ.Ο. δεν φρόντισε να αναλάβει την ευθύνη να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικά της λάθη, έπρεπε να μπουν στην χρονοβόρα  διαδικασία του ελέγχου και των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης,  χωρίς αυτό να επιβάλλεται από καμία  νομική διάταξη.

Στις 19/3, η  Γ.Γ.Π.Σ.  με μια ξερή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό της τόπο, ενημέρωσε τους πολίτες για τα ακόλουθα:
«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ως εκ τούτου και για την έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση πιθανών εκκρεμοτήτων ή προβληματικών περιπτώσεων η δυνατότητα αναίρεσης δηλώσεων θα διακοπεί στις 22.3.2012.
Η Γ.Γ.Π.Σ. με το πέρας της υποβολής θα αποστείλει αρχικά τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά σημειώματα Ε.Τ.Α.Κ. 2009 και στη συνέχεια Φ.Α.Π. 2010 και 2011. Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως ολοκληρώσετε κατά προτεραιότητα διορθώσεις - συμπληρώσεις και επανέλεγχο των δηλώσεων Ε9 του 2009 και στη συνέχεια την οριστικοποίησή τους. Μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες έχουν αναφερθεί στο TaxisNet θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα και θα διεκπεραιωθούν από την υπηρεσία μας σε επικοινωνία μαζί σας».

α) Σχετικές αναφορές στο θέμα έγιναν με τα άρθρα μας:
"Το Υπουργείο Οικονομικών εκβιάζει τους ανυποψίαστους πολίτες για τις διορθώσεις των δηλώσεων Ε9 παρελθόντων ετών."

β) Γιατί οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει μέχρι την 30η Μαρτίου να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση - Οι ευθύνες του υπουργείου για την ορθή δημιουργία του περιουσιολογίου.

Για το ζήτημα  αυτό έγιναν επίσης πολλές διαμαρτυρίες από όλο τον κλάδο των επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών. Παραθέτουμε ενδεικτικά σχετικές επιστολές – παρεμβάσεις, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/8994
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9346
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9612
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9637
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9644
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9633


-> Τέλος, τον μήνα Μάρτιο,  δόθηκε παράταση και για την παραλαβή των κλειδαρίθμων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 με την απόφαση ΠΟΛ.1079/26.3.2012 , και στην συνέχεια με την ανακοίνωση του Υπ.Οικ, η προθεσμία παρατάθηκε εκ νέου μέχρι την 30η Απριλίου 2013 [Σχετική ανακοίνωση]


 • Απρίλιος 2012

H προθεσμία της 30ης Μαρτίου για την διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης και την υποβολή του Ε9 δεν ίσχυσε τελικά και με μια "λεπτομερέστατη" ανακοίνωση το ΥΠ.ΟΙΚ. ενημέρωσε στις 2 Απριλίου  ότι η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2008 έως και 2011 θα παραμείνει ανοικτή τις επόμενες ημέρες ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. [Η σχετική Ανακοίνωση]

Η διακοπή τελικά για τις διορθώσεις στοιχείων ακινήτων για το 2009 έγινε την 16η Ιουλίου 2012 [Σχετική ανακοίνωση]

Ενώ για το 2010 και το 2011 η διακοπή έγινε την 19 Οκτωβρίου [Σχετική ανακοίνωση]

-> Το Απρίλιο επίσης είχαμε και δύο σημαντικά νομοθετήματα.

Ένα από αυτά υπήρξε η καθιέρωση του θεσμού της νέας εταιρίας ΙΚΕ.
Η νέα εταιρική μορφή, η «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ΙΚΕ, που σχεδιάστηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου από ειδική επιστημονική επιτροπή και θεσμοθετήθηκε με το ν.4072/2012

Η ΙΚΕ πλεονεκτεί έναντι των άλλων εταιρικών μορφών καθώς σε αυτήν:
-έχει περιοριστεί στο ελάχιστο το διοικητικό κόστος λειτουργίας (παραστάσεις δικηγόρων/συμβολαιογράφων, δημοσιεύσεις)
-αποσυνδέεται η εταιρική συμμετοχή από το κεφάλαιο
-αναγνωρίζεται κάθε είδους εισφορά (κεφάλαιο, εργασία ή εγγυοδοτική ευθύνη)
-απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ενός ευρώ
-απλοποιούνται οι σχέσεις των εταίρων και η λειτουργία της εταιρείας και τέλος
-προσφέρεται ευελιξία στη δυνατότητα επιλογής και μεταβολής μεταξύ ενός ακραιφνώς κεφαλαιουχικού σχήματος και μίας έντονα προσωπικής εταιρείας.

-> Με τον ίδιο νόμο και συγκεκριμένα με το άρθρο 232, επέρχεται πλέον και μια σημαντική αλλαγή στην δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των Εταιριών. Οι Εταιρίες πλέον δεν είναι υποχρεωμένες στην δημοσίευση σε εφημερίδες των οικονομικών τους καταστάσεων από 1/7/2012.
Η σχετική μνημονιακή διάταξη έχει ως εξής:
"Άρθρο 232
1. Όπου στον κ.ν. 2190/1920 και στο ν. 3190/1955 προβλέπεται δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., αυτή μπορεί να αντικαθίσταται  με ανάρτηση των δημοσιευτέων πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση αυτής έχει καταχωρισθεί στην Μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται αμελλητί το οικείο Μητρώο. Προθεσμίες που συνδέονται με δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο μητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα.
2. Αν η εταιρεία δε διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει καταχωρήσει αυτήν στην Μερίδα της, οι δημοσιεύσεις της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας".


-> Το δεύτερο σημαντικό νομοθέτημα ήταν ο νόμος 4075/2012 "Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις".
Στο νόμο αυτόν εκτός των άλλων έγιναν και σημαντικές αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής των Α.Π.Δ.

Το άρθρο 14 όριζε την μηνιαία πλέον υποβολή των καταστάσεων Α.Π.Δ., έναντι των τριμηνιαίων που ίσχυαν μέχρι τότε (σημ. ισχύουν μέχρι και σήμερα). Ο νόμος όριζε επίσης  ότι η διάταξη αυτή θα ισχύσει για μισθολογικές περιόδους από  1/7/2012. Ο νομοθέτης όμως δεν ενημέρωσε εγκαίρως το ΙΚΑ και έτσι αυτό αποφάσισε να μην ισχύσει αυτή η διάταξη.
Εξέδωσε λοιπόν την εγκύκλιο  Γ99/1/118/15.6.2012 και έδωσε παράταση έως την Περίοδο του Οκτωβρίου 2012.

Η διάταξη αυτή τελικά κατέληξε να τροποποιηθεί με το ΠΝΠ της 5ης Δεκεμβρίου και ενώ οι λογιστές έπρεπε βάση του νόμου να υποβάλουν από το Νοέμβριο τις μηνιαίες ΑΠΔ.
Όσοι προσπάθησαν φυσικά δεν τα κατάφεραν αφού το σύστημα του ΙΚΑ δεν δέχονταν μηνιαίες Α.Π.Δ..
Μετά και την τροποποίηση του ΠΝΠ η μηνιαία υποβολή θα ξεκινήσει για περιόδους από 1/1/2013.


-> Μία ακόμα σημαντική αλλαγή του νομοσχεδίου αυτού ήταν η διάταξη του άρθρου 20 του νόμου 4075/2012 η οποία όριζε ότι η  πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται έως την 5η (εργάσιμη) ημέρα του Επόμενου μήνα, σε αντίθεση με το προϊσχύον καθεστώς που όριζε την Τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα .

Η διάταξη αυτή ίσχυε με βάση τον νόμο από την 11-4-2012 και συνεπώς οι εισφορές του Απριλίου και των επόμενων μηνών έπρεπε να πληρώνονται με το νέο σύστημα. [Σχετικό νέο].
Φυσικά ούτε και αυτή η διάταξη ίσχυσε, καθώς το ΙΚΑ αγνοώντας τον νόμο με μία εγκύκλιό του η οποία έχει την ισχύ του υπέρτατου νομοθετήματος, έδωσε παράταση για το Ιούλιο του 2012
Η απόφαση  Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε10/9/23.4.2012 [Η σχετική ανακοίνωση από τον κόμβο ].

Βέβαια ούτε και αυτή η προθεσμία ίσχυσε και το ΙΚΑ με νέα απόφαση παρέτεινε το προηγούμενο καθεστώς μέχρι και την περίοδο Οκτωβρίου 2012 [Σχετική απόφαση  Γ99/1/118/15.6.2012 ]

Και ενώ όλοι οι εργοδότες μάζευαν λεφτά για να πληρώσουν τις εισφορές τους σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα το Υπ. Εργασίας με την Φ. 80000/ 25028/1685/31.10.2012 απόφασή του αλλά και το ΙΚΑ με τις υπέρτατες εγκυκλίους του Α20/251/115/1.11.2012  έκαναν χάρη στους εργοδότες και μετέθεσαν για μια ακόμα φορά την διάταξη αυτή για την 1/1/2013 πιστεύοντας ότι μπορεί τελικά να μην ισχύσει λόγο της επερχόμενης καταστροφής του κόσμου.
Και στις δύο αποφάσεις μας ενημέρωσαν επίσης ότι το καθεστώς θα αλλάξει και οι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνονται μαζί με το Φ.Μ.Υ. την 15η έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα.
Με λίγα λόγια η διάταξη αυτή δεν θα ισχύσει ποτέ και θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία βέβαια αναμένεται ακόμα.
 [βλ. σχετικό άρθρο μας : Η ακηδία των ιθυνόντων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ]

-> Τον Απρίλιο τέλος δόθηκε και η παράταση για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έως την 10η Μαΐου με την ΠΟΛ.1095/5.4.2012 απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ.
Η απόφαση αυτή φυσικά και δεν ίσχυσε, εφόσον με την ΠΟΛ.1115/9.5.2012 οι προθεσμία παρατάθηκε για όλους (β και Γ κατηγορίας) έως την 25η Μαΐου 2012.
Βέβαια ποιος έχει χρόνο για υποβολή εκκαθαριστικών μέσα στον Μάιο. Το ΥΠ.ΟΙΚ. που το γνώριζε αυτό καλά, έδωσε νέα παράταση μέχρι και την 8η Ιουνίου 2012 με την ΠΟΛ.1127/25.5.2012


 • Μάιος 2012

Ο μήνας υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων.
-> Το ΥΠ.ΟΙΚ. για να διευκολύνει τα νομικά πρόσωπα έδωσε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι και την 31η Μαΐου. [Σχετική ανακοίνωση].

Στις 31 Μαΐου όμως καθώς δεν είχαν προλάβει να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις δόθηκε νέα παράταση μέχρι την 8η Ιουνίου 2012. [Σχετική ανακοίνωση]

->Μαζί με την παράταση αυτή δόθηκε και παράταση στην υποβολή των  ειδικών σημειωμάτων αυτοελέγχου έως την 16η Ιουλίου και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις από 20 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου 2012.

-> Μία ακόμα μικρή παράταση δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ΟΕ-ΕΕ κλπ μέχρι 25 Μαΐου. [Σχετική  ανακοίνωση]

Βέβαια, επειδή όπως αναφέραμε αυτή η παράταση ήταν "μικρή" δόθηκε άλλη μια έως την 31 Μαΐου. [Σχετική ανακοίνωση]

->Τον ίδιο μήνα, δόθηκε στην δημοσιότητα και η εγκύκλιος για την απογραφή των επιχειρήσεων στο Γ.ΕΜ.Η. [Σχετική απόφαση
Κ1−941 οικ./27.4.2012 ]

Οι πρώτες προθεσμίες ορίστηκαν για Αύγουστο και Οκτώβριο. [Σχετική ανακοίνωση]
Στην συνέχεια βέβαια δόθηκε παράταση καθότι το Αύγουστο έκανε αρκετή ζέστη [Σχετική απόφαση Κ1−1136/30.5.2012 ]
Αλλά δεν μείναμε μόνο σ' αυτή, γιατί υπήρξε και άλλη μια ακόμα με την απόφαση Κ1−1798 οικ.:/28.9.2012

Τις ανωτέρω αποφάσεις τις συμπλήρωσαν και μερικές άλλες ακόμα για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, αλλά και να διορθωθεί το σύστημα εισαγωγής στοιχείων το οποίο είχε αρκετά  προβλήματα.

-> Τέλος, τον Μάιο εκδόθηκε και η εγκύκλιος με την οποία προβλέπεται η επιλογή κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. έτσι ώστε να ελαφρυνθούν πολλοί Ελ.Επαγγελματίες από τις μεγάλες εισφορές που πλήρωναν στο "εύρωστο" ταμείο τους. [Σχετική ανακοίνωση]


 • Ιούνιος 2012

Τον μήνα αυτόν δόθηκε νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ. την 1η Ιουνίου. Οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων έπρεπε να υποβληθούν πλέον έως την 2α Ιουλίου στις Δ.Ο.Υ. ή την 16η Ιουλίου Ηλεκτρονικά μέσω Taxis [Σχετική ανακοίνωση]

-> Το Ιούνιο πραγματοποιήθηκε  και η έναρξη εργασιών της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70 Α του ν.2238/1994. [Σχετική ανακοίνωση]

-> Δόθηκε επίσης εκ νέου παράταση στις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων. [Σχετική ανακοίνωση]

-> Στις 6 Ιουνίου με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ (δεν χρειάζεται πλέον εγκύκλιος, η ανακοίνωση αρκεί) μας ενημερώνει ότι:
"Ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και εισφορών μέσω Τραπεζικού Συστήματος ή ΕΛΤΑ κατ' εφαρμογήν του Ν.4075/2012
Η εφαρμογή από 1/6/2012 της ταυτόχρονης καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89/ 11-1-2012 τ.Α΄) αναστέλλεται έως την έκδοση της σχετικής εφαρμοστικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με νεότερη ανακοίνωση θα καθοριστεί η νέα ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ταυτόχρονης καταβολής, αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ."

->Τέλος, τον ίδιο μήνα εκδόθηκε και η εγκύκλιος για την  εφαρμογή του ν.3919/2011 σχετικά με  την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού. [Σχετική εγκύκλιος  26801/ΔΙΟΕ 654/13.6.2012]

 • Ιούλιος 2012

Ο Ιούλιος μας βρίσκει με νέο Υπ. Οικονομικών, τον Κο Στουρνάρα.

Τι κοινό είχε αυτός ο μήνας με τους υπόλοιπους; Μα φυσικά παρατάσεις, η απλή και δοκιμασμένη συνταγή.
Παράταση λοιπών για τις δηλώσεις που υποβάλλονταν στις ΔΟΥ από 2 Ιουλίου την 10η Ιουλίου [Σχετική Ανακοίνωση]

-> Στις 12 Ιουλίου είχαμε την ανακοίνωση νέας  παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Η νέα προθεσμία ορίστηκε η 31η Ιουλίου.
Μάλιστα το Υπ.Οικ. στην ανακοίνωσή του είπε ότι αυτή θα είναι και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ παράταση.
Με την ίδια ανακοίνωση παρατάθηκε βεβαίως και η υποβολή του Ε9 του 2012 (χρήση 2011) για την 31η Νοεμβρίου [Σχετική ανακοίνωση]

-> Στις 13 Ιουλίου είχαμε και την νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής για τα ειδικά σημειώματα αυτοελέγχου των οποίων η υποβολή παρατάθηκε έως την 31η Ιουλίου. [Σχετική ανακοίνωση]
Μετά από 3 ήμερες όμως το Υπ.Οικ. άλλαξε γνώμη και έδωσε εκ νέου παράταση έως την 28η Σεπτεμβρίου. [Σχετική ανακοίνωση]

-> Στις 23 Ιουλίου είχαμε την εγκύκλιο ΠΟΛ.1163/23.7.2012 η οποία ανακαλούσε την εγκύκλιο ΠΟΛ.1166/1.8.2011 σχετικά με την πιστοποίηση των Λογιστών - Φοροτεχνικών.

-> Την 30η Ιουλίου ξεκίνησε η απίστευτη ιστορία με την υποβολή των δηλώσεων και τις σιωπηρές παρατάσεις.
Έτσι άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων θα μείνει ανοικτό έως την 10 Αυγούστου 2012. [Σχετική ανακοίνωση]

-> Την 31η Ιουλίου ο Κος Θεοχάρης επιβεβαιώνοντας εν μέρη τα ανωτέρω δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το σύστημα θα μείνει ανοικτό για να δέχεται δηλώσεις και μετά την λήξη της προθεσμίας χωρίς όμως να προσδιορίζει μέχρι πότε. [Σχετική ανακοίνωση]


 • Αύγουστος 2012

Το σήριαλ των δηλώσεων συνεχίζεται και σ΄αυτόν τον μήνα.
-> Στις 2 Αυγούστου (ημέρα Πέμπτη), ο Κος Θεοχάρης δήλωσε ότι το σύστημα συνεχίζει να είναι ανοικτό και ότι ο σχεδιασμός για το κλείσιμο είναι το τέλος της εβδομάδας (Οι πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 6 Αυγούστου). [Σχετική ανακοίνωση]
Το σύστημα τελικά κλείνει το πρωί της Δευτέρας αφήνοντας έξω πολλές χιλιάδες δηλώσεις .[Σχετική ανακοίνωση]
Στην συνέχεια και μέχρι την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ένας καταιγισμός διαμαρτυριών στην Γ.Γ.Π.Σ. αλλά και στο ΥΠ.ΟΙΚ. από όλον σχεδόν τον λογιστικό κόσμο.
Η ΠΟΦΕΕ μάλιστα καλούσε τους λογιστές να μην υποβάλουν καμία ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ δήλωση. [Σχετική ανακοίνωση]
Τελικά, το ΥΠ.ΟΙΚ. την 7η Αυγούστου αναγκάστηκε να δώσει εντολή για το άνοιγμα του συστήματος και την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε  από την ΠΟΦΕΕ ότι το σύστημα θα μείνει ανοικτό μέχρι και το βράδυ της παρασκευής 10 Αυγούστου. [Σχετική ανακοίνωση]
Την επόμενη ημέρα δόθηκε και επισήμως η παράταση από το ΥΠ.ΟΙΚ. [Σχετική ανακοίνωση]

-> Τον Αύγουστο  είχαμε και την έκδοση της απόφασης 17227/32/22.8.2012  του Υπ.Εργασίας  με την οποία επιτέλους δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους λογιστές να υποβάλουν διάφορα  έντυπα "Αναγγελία πρόσληψης", "Πίνακα προσωπικού", "Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού", "Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου", κλπ με ηλεκτρονικό τρόπο. [Σχετική απόφαση] [Σχετική ανακοίνωση]
Η προαιρετική υποβολή των ανωτέρω εντύπων  θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο και η υποχρεωτική τον Μάρτιο του 2013.
Το Υπ.Εργασίας θέλοντας να πατάξει την γραφειοκρατία και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις σχεδίασε τα έντυπα της ηλεκτρονικής υποβολής όσο πιο απλά μπορούσε έτσι ώστε να μπορούν αν υποβληθούν  γρήγορα και χωρίς προβλήματα.
Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα δεν χρειάζονται περισσότερο από δύο ημέρες για να υποβληθούν .

Στην συνέχεια ακολούθησε ακόμα μια εγκύκλιος  οίκ. 25932/12.10.2012 για το ίδιο θέμα η οποία έδινε τις απαραίτητες διευκρινίσεις οι οποίες δεν υπήρχαν στην παραπάνω εγκύκλιο.


 • Σεπτέμβριος 2012

Τον Σεπτέμβριο είχαμε μεταξύ άλλων και την ανακοίνωση του Υπ.Εργασίας για την μείωση των Εργοδοτικών Εισφορών κατά 1,1% λόγω της κατάργησης των  Οργανισμών Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.),
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την 7η Σεπτεμβρίου. [Σχετική ανακοίνωση]

Το ΙΚΑ (ως ανώτερο από το Υπουργείο ίδρυμα), στις 20 Σεπτεμβρίου επικυρώνει την ανακοίνωση του Υπ.Εργασίας με νέα δική του ανακοίνωση. [Σχετική ανακοίνωση]

Και ενώ όλοι οι λογιστές αλλά και οι εταιρίες λογισμικού έχουν ετοιμάσει τα μηχανογραφικά συστήματά τους με μειωμένες εισφορές κατά 1,1%, η τροπολογία που είχε κατατεθεί στην βουλή  αποσύρεται και με νέα ανακοίνωσή του το ΙΚΑ στις 18 Οκτωβρίου ενημερώνει τους υπόχρεους ότι τελικά δεν θα καταβληθούν μειωμένες οι εισφορές κατά 1,1%.
[βλ. σχετικό άρθρο μας : Η ακηδία των ιθυνόντων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ]
Τελικά οι μειωμένες εισφορές κατά 1,1% θα ψηφισθούν στο τρίτο μνημόνιο, ήτοι νόμος 4093/2012 τον Νοέμβριο και θα ισχύσουν τελικά από 1 Νοεμβρίου 2012.

-> Επίσης, τον Σεπτέμβριο είχαμε και την απόφαση αναστολής της οριστικής δήλωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και της  οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. [Σχετική απόφαση]

-> Στο τέλος του Σεπτεμβρίου μάθαμε επίσης ότι οι λογιστές θα πρέπει να καταθέτουν Υπεύθυνη δήλωση στο Οικονομικό Επιμελητήριο για την άσκηση του επαγγέλματος τους.
Το ΟΕΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση  του υπουργείο ανάπτυξης 41225 ΔΙΟΕ - 1004/28.9.2012 η οποία τροποποιεί την υπ' αρ πρωτ 26801/ΔΙΟΕ 654/13.6.2012  εκδοθείσα εγκύκλιο αποφάσισε τα εξής:

"Το ΟΕΕ για την προστασία των φορολογούμενων από παράνομες δραστηριότητες, τη μείωση της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό του αριθμού των ανακριβών φορολογικών δηλώσεων, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων / φορολογικών στοιχείων, καθώς και για την κοινή ευθύνη που έχει ο λογιστής - φοροτεχνικός έναντι του κοινωνικού συνόλου, θα απαιτεί από κάθε λογιστή την κατάθεση εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους ΥΔ του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, δε διώκεται για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το ΟΕΕ. Το ΟΕΕ ελέγχει το περιεχόμενο της δήλωσης, θα ενημερώνεται αυτόματα το μητρώο λογιστών- φοροτεχνικών και θα εκδίδεται ειδική πράξη σε όσους αυτοδίκαια έχουν εκπέσει, λόγω της μη τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας".


 • Οκτώβριος 2012

Τον Οκτώβριο είχαμε επιτέλους και το τελικό κείμενο του Κώδικα δεοντολογίας Λογιστών. [Σχετική ανακοίνωση]
 

 • Νοέμβριος 2012


Το Νοέμβριο ψηφίστηκε ένας σημαντικός νόμος, ο ν.4093/2012. Με τον νόμο αυτόν (εκτός των άλλων)  άλλαξαν πολλά πράγματα σχετικά με το επάγγελμα του λογιστή. Έγιναν αλλαγές στις προθεσμίες των αποζημιώσεων στις Συλλογικές συμβάσεις, στο ωράριο εργασίας , στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών εταιριών και ΕΠΕ, στα ασφαλιστικά κλπ.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ο Νέος ΚΦΑΣ (Κώδικας απεικόνισης φορολογικών συναλλαγών) και η κατάργηση του ΚΒΣ η οποία είχε εξαγγελθεί πάνω από 50 φορές τα τελευταία 3 χρόνια.

Σε πολλές από τις αλλαγές του νόμου αυτού είχαμε αναφερθεί με άρθρα μας στον κόμβο.

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11246
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11245
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11244
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11243
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11242
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11241
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11240
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11239
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11238
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11237
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11236
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11235


Ενώ για τον ΚΦΑΣ ήδη έχουν γραφτεί αρκετά τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ. • Δεκέμβριος  2012

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου μας φέρνει το "μινι" φορολογικό νομοσχέδιο όπως το χαρακτήρισε το Υπ.Οικονομικών.
Το Φορολογικό νομοσχέδιο με πληθώρα αλλαγών κατατέθηκε στην βουλή έχει ψηφιστεί επί της αρχής και αναμένεται να ψηφισθεί πλήρως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2013 .
Πληροφορίες για το μίνι φορολογικό έχουμε δημοσιεύσει εδώ .


->Επίσης τον Δεκέμβριο έχουμε και την εκ νέου παράταση της παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων μέχρι και το τέλος του 2013, η οποία ψηφίστηκε με τον νόμο 4098/2012 την 20η Δεκεμβρίου . Είναι μόλις η 7η συνεχόμενη παράταση παραγραφής που δίνεται, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στην Ελλάδα το κράτος σέβεται απόλυτα τον Έλληνα φορολογούμενο.

->Για το τέλος του Δεκεμβρίου και αρκετά νωρίτερα από ότι μας είχε συνηθίσει, το Υπ. οικονομικών μας ανακοινώνει δύο σημαντικές αποφάσεις.
Η μια αφορά την αναπροσαρμογή των ακινήτων του νόμου 2065/1992 . (ΠΟΛ.1226/24.12.2012). Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε την 24η Δεκεμβρίου και η αναπροσαρμογή των ακινήτων βέβαια πρέπει να γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου.
Η δεύτερη, αφορά την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Το Υπ.Οικ. με την ΠΟΛ.1224/21.12.2012 δίνει σαφέστατες οδηγίες σχετικά με  την παρακράτηση του φόρου Μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) η οποία θα γίνεται από 1/1/2013 βάση της νέα κλίμακας του φορολογικού νομοσχεδίου που δεν έχει ακόμα ψηφισθεί.

 • Επίλογος

Λυπούμαστε εάν ξεχάσαμε και άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην χρονιά που φεύγει (όπως η κατάργηση και συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. κ.λπ.). Ίσως σε επόμενη ανασκόπηση να είμαστε περισσότερο αναλυτικοί. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, εν έτει πλέον 2013 ακόμη ψάχνουμε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ας αλλάξουμε όμως ύφος και ας κλείσουμε αυτή τη σύντομη αναδρομή στο έτος 2012 να Ευελπιστούμε η νέα χρονιά να μας βρει όλους υγιείς, δημιουργικούς,και χαμογελαστούς, σε πείσμα των καιρών. Ας είναι το 2013 μια χρονιά στην οποία όλοι μας θα έχουμε περισσότερο χρόνο να διαθέσουμε για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description αγραμματος | December 31, 2012 9:03 AM | Reply
και που να δεις τι μας περιμενει το '13 !
image description Leo | December 31, 2012 11:28 AM | Reply
Να δεις τι σου χω για μετά.....που λέει και το τραγούδι!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο