Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έκτακτη προειδοποίηση Υπουργείου Περιβάλλοντος: Μην ανάβετε τζάκια

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Έκτακτη προειδοποίηση Υπουργείου Περιβάλλοντος: Μην ανάβετε τζάκια

Ενημέρωση των πολιτών για τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα​, λόγω καύσης ξυλείας

 
Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ οι τιμές των αερίων ρύπων διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας. Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου 2012, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Το φαινόμενο αυτό ευνοήθηκε, αφενός μεν από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου από την έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα.
Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων γίνεται σύσταση στο κοινό για τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη.
 
Το ΥΠΕΚΑ, παρακολουθώντας την ατμοσφαιρική επιβάρυνση των ημερών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην οποία συνδράμει και η αυξημένη καύση ξυλείας όχι πάντοτε κατάλληλης για το σκοπό αυτό, καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών.
Επισημαίνεται ότι, η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως  μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.
 
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρακολουθούν, μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνεχή βάση, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
 
Υπενθυμίζεται ότι, το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ενεργοποιήσει την απορρόφηση λιμναζόντων κονδυλίων, ύψους περίπου 6 εκατ. Ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του τηλεμετρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη «διάγνωση» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιπλέον σταθμούς και καινούργια όργανα, καθώς και στην αξιοπιστία των μετρήσεων που θα διεξάγονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την πιο ουσιαστική ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας και του κοινού.
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΑ | Δεκεμβρίου 29, 2012 11:49 π.μ. | Reply
Θέλετε και σχολιαμό γι αυτό? Και πώς θα ζεσταθεί ο κόσμος ρε ντενεκέδες? Εκεί που πήγε το πετρέλαιο τί θέλετε να κάνουμε? Δε σας βγαίνουν τα νούμερα?
Η θέρμανση είναι είδος πρώτης ανάγκης ΑΧΡΗΣΤΟΙ. Κανένας φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, Φπα στη χαμηλή κατηγορία να μπορεί ο κάθε οικογενειάρχης να ζεστάνει την οικογένειά του. Αν συνεχίσετε έτσι και οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες θα αυξηθούν, τους φόρους που υπολογίζατε δεν θα τους εισπράξετε και θα πνιγούν οι πόλεις από τα σύνεφα καπνού.
Θέλετε κάτι πιο ριζοσπαστικό? Ηλεκτρονική αίτηση-παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης. με το ξεροκόμματο της επιδότησης που ρίξατε δε βγαίνει χειμώνας κανένας πλέον δεν διαθέτει τα χρήματα να αγοράσει πετρέλαιο και να περιμένει την επιστροφή. Βάλτε μυαλό, δεν οδεύουμε στον γκρεμό, είμαστε ήδη μέσα σ αυτόν.
image description xristosnlogist | Δεκεμβρίου 29, 2012 11:44 π.μ. | Reply
Αν το πετρέλαιο είχε 90 λεπτά όπως είχε περυσι θα έβαζαν σχεδον όλες οι πολυκατοικίες....τωρα τι φόρους θα εισπράξει το κράτοςαπό το πετρέλαιο?Οι υπεύθυνοι καλό θα ηταν να αναλογιστούν όλα αυτα και όχι να ακριβαίνουν αλόγιστα το πετρέλαιο, Το ίδιο έγινε και με τα τέλη.....όλοι παρέδωσαν πινακίδες....Ριζοσπαστικές αλλαγές στις τιμές των καυσίμων και των τελών κυκλοφορίας οδηγούν σε οικτρά και πολύ χαμηλότερα κέρδη για το κράτος από αυτά που είχε υπολογίσει να εισπράξει...Προσοχή......Η τρόικα δεν έχει σαφή επίγνωση της ελληνικής πραγματικότητας και νοοτροπίας.Οσο για την ρύπανση θα οδηγηθούμε μέχρι τέλους Ιανουαρίου σε Λονδίνο του 1960(που πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι από αιθαλομίχλη) αν δεν πέσουν οι τιμές των καυσίμων άμεσα.....δείτε το παρακαλώ σαν μια προσωπική εισήγηση οι υπευθυνοι....
image description PANOS | Δεκεμβρίου 29, 2012 11:56 π.μ. | Reply
Συμφωνώ και επαυξάνω. Δεν αγαπάνε τον κόσμο παρά μόνο τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ
image description wert | Δεκεμβρίου 29, 2012 12:11 μ.μ. | Reply
Πείτε μου ότι είναι αστείο του taxheaven η ανακοίνωση αυτή...
image description BILLBEAR | Δεκεμβρίου 29, 2012 12:24 μ.μ. | Reply
Και μένα έτσι μου φάνηκε στην αρχή... σαν αστείο... το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει κονδύλια για την ακριβή "διάγνωση" του προβλήματος... δόξα τω θεώ...!!! Τι απίστευτος στρουθοκαμηλισμός είναι αυτός!!
image description gus | Δεκεμβρίου 29, 2012 1:49 μ.μ. | Reply
Και εμείς την βάλαμε γιατί μας φάνηκε αστεία
image description νικος | Δεκεμβρίου 29, 2012 1:03 μ.μ. | Reply
Έκτακτη προειδοποίηση απο ελληνα καταναλωτη: το τζακι και η ξυλοσομπα θα αναβει σε 24ωρη βαση μεχρι να μειωθει η τιμη του πετρελαιου κατω απο 1 ευρω το λιτρο
image description Auditor | Δεκεμβρίου 29, 2012 2:19 μ.μ. | Reply
Gus εγώ γέλασα πάντως!
Μέχρι να έρθει το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος καύσης ξύλων, θα γελάω.
Καλή χρονιά να χουμε!
image description FAZEXA | Δεκεμβρίου 29, 2012 2:29 μ.μ. | Reply
Κατεβασε βρε ξεφτιλα!!! το πετρελαιο ,για να μην αναβουμε ουτε τζακια,ουτε σομπες αλλιως βρε ανεγκεφαλε..., πως θα ζεσταθη ο κοσμος?
αλλα τι ρωταω ..εσεις ,να πεθανουν θελετε για να γλυτωσετε τις συνταξεις!!
Με το καλο ο νεος χρονος ,αν..και δεν το βλεπω ...
image description SARAKINOS | Δεκεμβρίου 29, 2012 7:53 μ.μ. | Reply
Φίλτατε Κώστα, γνωρίζουμε όλοι πως λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο με τις ανακοινώσεις της πλάκας, που μας σερβίρει κάθε τόσο. Εσύ σωστά την ανέβασες, έτσι για να σκάσουμε ένα χαμόγελο. Και δεν αποκλείεται να επιβληθεί φόρος καύσης ξύλων ή να θεωρηθεί σύντομα τεκμήριο η ξυλόσομπα και το μαγγάλι. Ελλάς, το μεγαλείο σου !!
image description ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΣΚΗΝΗΣ | Δεκεμβρίου 31, 2012 10:29 π.μ. | Reply
Δεν μπορεί να είσαστε τόσο καραγκιόζηδες...Έχουμε πολιτική ηγεσία πουλημένη και για τα μπάζα...Ζούμε τη λογική του παραλόγου...Εύχομαι το 2013 να συμμορφωθούν οι πολιτικοί μας γιατί δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα...Απλά δείiτε τη έγινε στην Αργεντινή και έχετε το στο μυαλό σας διότι έρχετε και εδώ ανάλογη κατάσταση αν συνεχίσετε έτσι!!!
image description Κωνσταντινος | Ιανουαρίου 2, 2013 9:54 π.μ. | Reply
Ανακοινωση ναμην αναβουμε τζακια;;; !!!
Πλακα μας κανουν; Εκει που μας εφεραν οι απατεωνες οι πολιτικοι που κατακλεψαν το κρατος ΜΑΣ με τις μιζες τους, ειναι μεγαλο θρασος. Επιτελους ποτε θα κατεβουμε στο δρομο και θα κοπουν κεφαλια;
Δεν ειμαι υπερ των καταστροφικων ενεργειων, αλλα πως επιτελους θα εξυγιανθει το συστημα;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο