Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα έσοδα του κράτους οι αδρανείς καταθέσεις

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου.

Τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των καταθέσεων που βρίσκονται σε χιλιάδες αδρανείς λογαριασμούς προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Στόχος είναι να ενταχθούν τα χρήματά αυτά στα έσοδα και από εκεί να χρηματοδοτηθούν δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, αδρανείς θα θεωρούνται οι λογαριασμοί που δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση την τελευταία εικοσαετία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι τον Απρίλιο, οι τράπεζες θα κληθούν να ενημερώσουν το γενικό λογιστήριο του Κράτους για τον αριθμό των λογαριασμών αυτών αλλά και το συνολικό ποσό που αυτοί περιέχουν, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί παράταση στους δικαιούχους για να κινήσουν τους λογαριασμούς.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας τα χρήματα θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα αποτελέσουν τμήμα της χρηματοδότησης κοινωνικών πολιτικών στην Υγεία και την Παιδεία. Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα είναι η μετεξέλιξη διατάγματος του 1942 που προέβλεπε την αξιοποίηση ανάλογων καταθέσεων ενώ έχει ληφθεί υπόψη και το διεθνές παράδειγμα καθώς ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν στην Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά.

Σε ειδικό κωδικό μάλιστα του γενικού λογιστηρίου που βρίσκεται σε ισχύ έχουν κατατεθεί κατά καιρούς ποσά από τις τράπεζες. Το ύψος των καταθέσεων αλλά και ο ακριβής αριθμός των αδρανών τραπεζικών λογαριασμών παραμένουν άγνωστα και αναμένεται να καταγραφούν για πρώτη φορά με ακρίβεια το προσεχές διάστημα ωστόσο εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα πολύ σημαντικό ποσό που παραμένει αναξιοποίητο σε εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που θα θεσμοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους καταθέτες για τους αδρανείς λογαριασμούς με τη συμπλήρωση της πενταετίας, της δεκαετίας αλλά και της δεκαπενταετίας, ενώ θα πρέπει να καταρτίσουν ειδικές λίστες με τους λογαριασμούς ανά τράπεζα στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Δεκεμβρίου 26, 2012 8:33 μ.μ. | Reply
Μια μέρα θα βάλουν χέρι σε όλες τις καταθέσεις. Εκείνη τη φορά απροειδοποίητα. Θα το μάθουμε Παρασκευή απόγευμα...
image description Mentalist | Δεκεμβρίου 27, 2012 12:34 μ.μ. | Reply
Exo ena logariasmo se draxmes me 1000 drx ...... Mallon prepei na trexo na prolavo ..... De tous afino Tipota den axizoun Tipota !!
image description tONI | Δεκεμβρίου 27, 2012 2:53 μ.μ. | Reply
Είστε αστεία παιδάκια.. Γι αυτό μία ζωή οι πολιτικοί μας είναι αστείοι. Γι αυτό οι Ευρωπαίοι είναι η μόνη ελπίδα για να γίνει κάτι σε αυτή τη χώρα. Μπαίνετε κ ουσιαστικά κράζετε στο θέμα στο οποίο αναφέρεται ότι το κράτος θα αξιοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς, αδρανείς καταθέσεις άνω της 20ετίας. Για πείτε ρε αλάνια εσείς.. Τι λέτε να τις κάνουμε τις αδρανείς καταθέσεις κ τις σχολάζουσες κληρονομιές; Μήπως να τις φάμε μεταξύ μας όπως γίνεται τόσα χρόνια; ΕΕ; Μήπως να τις μοιράσουμε στους ημετέρους αντί για να τις χαρεί το κοινωνικό σύνολο;; ΕΕ: Πείτε ρε την αντιπρότασή σας!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο