Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ψήφισμα κατά της προαιρετικής εγγραφής από τα Επιμελητήρια

Tην "έντονη αντίδρασή τους και την ομόθυμη αποδοκιμασία τους για την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη" Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καθίσταται προαιρετική, από την 1η Ιανουαρίου 2015, η εγγραφή στα Εμπορικά Επιμελητήρια, εκφράζει με σημερινό ψήφισμά της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Ένωση, "είναι απορίας άξιο πως η επίσημη Πολιτεία έχει καταλήξει τόσο αβασάνιστα και τόσο επιπόλαια στην νομοθέτηση αυτής της ρύθμισης, χωρίς να έχει ή να θέλει να αντιληφθεί τις συνέπειές της. Η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής του παραγωγικού κόσμου στον φυσικό του φορέα, τα Εμπορικά Επιμελητήρια, αποδυναμώνει και τείνει να εξαφανίσει τον παραγωγικό ιστό, εξουδετερώνει δε την οργάνωση και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στον ειδικό αυτό τομέα, αφού ο συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός χαρακτήρας των Επιμελητηρίων προς την Πολιτεία θα πάσχει από πλευράς καθολικότητας και ενιαίας προβολής".

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι "το αξιοπερίεργο, που εδραιώνει και την επιπολαιότητα της απόφασης αυτής της Πολιτείας να καταργήσει την υποχρεωτικότητα της εγγραφής, είναι το ότι κάθε μέλος Επιμελητηρίου επιβαρύνεται ετησίως με ένα τέλος 50 περίπου ευρώ (κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία, ενώ μόνο οι ανώνυμες εταιρείες και οι τράπεζες καταβάλλουν υψηλότερο, αλλά οπωσδήποτε ανεκτό τέλος), γεγονός που δεν αλλοιώνει τον βασικό οικονομικό προγραμματισμό της επιχείρησης, ούτε και είναι δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, σε σύγκριση με το άλλο αυθαίρετο οικονομικό βάρος κατά της επιχειρηματικής τάξης, δηλαδή το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των 650 έως 1.000 ευρώ ετησίως, το οποίο επιβάλλεται ισοπεδωτικά σε βάρος κάθε επιχειρηματικού φορέα και άσχετα από την οικονομική του κατάσταση εν μέσω τόσων δεινών από την παγκόσμια και ελληνική οικονομική κρίση".

"Αυθαίρετη και αδικαιολόγητη η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής"

Η Ένωση Επιμελητρίων επισημαίνει, παράλληλα, ότι "η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Εμπορικά Επιμελητήρια γεννά και θέματα συνταγματικότητας, την στιγμή κατά την οποία τα άλλα Επιμελητήρια ή οι άλλοι Σύλλογοι, που έχουν δημιουργηθεί ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και λειτουργούν ως Επιμελητήρια, εξακολουθούν νομοθετικά να διέπονται από το καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής των μελών τους σ’ αυτά".

"Ο αποχωρισμός μόνο των Εμπορικών Επιμελητηρίων από το καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής των μελών παραβιάζει αρχές ισότητας και αναλογικότητας και κρίνεται ως αντισυνταγματική η εν λόγω ρύθμιση στο σύνολό της", επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Στο ψύφισμα αναφέρεται ακόμα ότι "το καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής των μελών στα Εμπορικά Επιμελητήρια, που ισχύει από ετών και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, έχει κριθεί ως νόμιμο και δίκαιο, δεδομένου ότι έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια της συνεχούς διαθεσιμότητας των επιμελητηριακών υπηρεσιών προς τα μέλη του και της παροχής σ’ αυτά κάθε υπηρεσίας που αποσκοπεί στην προστασία και στην διασφάλιση των συμφερόντων αυτών".

"Με την έννοια αυτή μάλιστα, κάθε πολίτης καταβάλλει φόρους προς την Πολιτεία, αφού αύτη είναι υποχρεωμένη να έχει σε διαθεσιμότητα προς τους πολίτες της τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και άλλου κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες, άσχετα από το γεγονός ότι των υπηρεσιών αυτών δεν απολαμβάνουν άμεσα όλοι οι πολίτες της χώρας αλλά, μόνον οι ενδιαφερόμενοι", προστίθεται.

Το ψήφισμα καταλήγει ως εξής:

"Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, που εκπροσωπεί και τα 59 Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας, διαμαρτύρεται έντονα για την θέσπιση της νέας αυτής αυθαίρετης και αδικαιολόγητης, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, ρύθμισης, την άμεση απόσυρση της οποίας απαιτεί από την Πολιτεία, υπογραμμίζει δε προς αυτήν ότι οι καταστροφικές συνέπειες της ρύθμισης αυτής είναι ήδη ορατές στο άμεσο μέλλον, γεγονός το οποίο πρέπει, με κάθε θυσία, να αποφευχθεί χάριν της ομαλής και προγραμματισμένης ανάπτυξης των παραγωγικών τάξεων και της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας".

Πηγή 24h.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description KATERINA S | Δεκεμβρίου 26, 2012 10:18 π.μ. | Reply
Η κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας να αφήσει τις διαμαρτυρίες και να δει αυτή τη ρύθμιση ως ευκαιρία για να βρουν τα επιμελητήρια τον ρόλο τους , ο οποίος προς το παρόν περιορίζεται στην είσπραξη των υποχρεώσεων των εγγεγραμμένων .....Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του !!!
image description KATERINA S | Δεκεμβρίου 26, 2012 10:18 π.μ. | Reply
και η απάντηση στο κείμενο "Σύμφωνα με την Ένωση, "είναι απορίας άξιο πως η επίσημη Πολιτεία έχει καταλήξει τόσο αβασάνιστα και τόσο επιπόλαια στην νομοθέτηση αυτής της ρύθμισης, χωρίς να έχει ή να θέλει να αντιληφθεί τις συνέπειές της"........ και όλοι οι πελάτες μου όλα αυτά τα χρόνια είχαν μεγάλη απορία γιατί είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν επιμελητήριο αφού δεν τους προσφέρει τίποτα.....
image description Πως? | Δεκεμβρίου 26, 2012 10:48 π.μ. | Reply
Τι ακριβως προσφερουν τα επιμελητηρια?Διοτι τοσα και τοσα χρονια πληρωνουμε εμεις οι μικροι χωρις να εχουμε λαβει τιποτα
image description peris | Δεκεμβρίου 26, 2012 12:35 μ.μ. | Reply
αν προσφέρουν στίς επιχειρήσεις,
τι φοβούνται ????
όλοι θα τρέξουμε να συνεχίσουμε να είμαστε γραμμένοι για τύχουμε των ευεργετημάτων..................................image description ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΕΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ | Δεκεμβρίου 26, 2012 4:42 μ.μ. | Reply
To OEE και τα μάτια σας, αμα σταματήσουν να τα αρπάζουν νόμιμα, και να χώνουν τα παιδιά τους λες και είναι υπουργείο θα τους αναγκάσετε να γίνουν κλέφτες και θα το έχετε βάρος στην συνείδηση σας.
Επι τουρκοκρατίας το χαράτσι ήτανε νόμιμο για τους γιούς των γιαοκτημόνων, θα ερθει μιά κολοτροικα τα το αλλάξει???
ΝΤΡΟΠΗ
image description Μ | Δεκεμβρίου 27, 2012 12:01 μ.μ. | Reply
@Πως? Είπε:
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ,ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΕΞΩ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ,ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΜΕΛΗ.
image description ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ | Δεκεμβρίου 27, 2012 1:23 μ.μ. | Reply
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ????ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ.Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ....ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ.ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ...ΠΑΕΙ,ΤΕΛΕΙΩΣΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ......ΑΙΝΤΕ ΡΕ ΑΠΟΔΩ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ...ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ...ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΕΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ,ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...
image description τιμωρημένος επιχειρηματίας | Δεκεμβρίου 27, 2012 3:28 μ.μ. | Reply
ρε ουστ απο΄δω. Αρπαχτικά
image description Εμποράκος | Δεκεμβρίου 27, 2012 3:43 μ.μ. | Reply
Διοργανωνω ΑΝΤΙΨΗΦΙΣΜΑ στο παραπάνω ψήφισμα, να αρχ'ίσει το λουκέτο από το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο