Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η Ρ.Α.Ε. «ψαλιδίζει» στο 13% την αύξηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.

ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 13% για όλο το 2013 έναντι 24,9% που είχε προτείνει η ΔΕΗ, εισηγείται η ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Στην εισήγηση της ολομέλειας της ΡΑΕ, που η ηγεσία της αρχής επέλεξε να διαρρεύσει επιλεκτικά στον Τύπο και όχι να τη δημοσιοποιήσει επισήμως όπως είχε κάνει προηγουμένως με το αίτημα της ΔΕΗ, ζητείται από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά  600 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ παράλληλα προτείνεται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο περιορισμός του προσδοκώμενου εσόδου για τη ΔΕΗ.

Έτσι οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν θα φθάσουν το 48,9% που ζητούσε η ΔΕΗ για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, είναι βέβαιο όμως ότι θα είναι πολύ υψηλότερες της προτεινόμενης μεσοσταθμικής αύξησης (13%), ειδικά για τις χαμηλές καταναλώσεις οι οποίες είναι επιδοτούμενες, αλλά και αφορούν τις πλέον αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Βάσει της εισήγησης της ΡΑΕ, υπολογίζεται ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιανουάριο θα κυμανθεί κατά πάσα πιθανότητα στο 7%-8%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της ΡΑΕ αφορά τόσο το σκέλος της ενέργειας όσο και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και το περίφημο τέλος υπέρ  ΑΠΕ. Την ίδια ώρα λύση στο νέο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ανακύψει στην αγορά ενέργειας μέσω των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στη χώρα από τη μεγάλη δόση, επιχειρεί να βρει το ΥΠΕΚΑ με σχετικό αίτημα στο ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που αναζητείται είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

 Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο