Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Το κρυφό σχέδιο για τον εντοπισμό όσων χρωστούν το χαράτσι

Το κρυφό σχέδιο για τον εντοπισμό όσων χρωστούν το χαράτσι
 
Σχέδιο SOS είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση που ο  Άρειος Πάγος δεν ανέτρεπε τη δικαστική απόφαση η οποία απαγόρευε ουσιαστικά στη ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) στα ακίνητα μαζί με τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σχεδιασμοί αυτοί, ωστόσο, δεν είναι άχρηστοι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού από τη ΔΕΗ καθώς εξετάζεται να αξιοποιηθούν προκειμένου η εφορία να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν πληρώνεται το χαράτσι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είχε γίνει ο εξής σχεδιασμός. Οι ενοικιαστές και όσοι φορολογούμενοι διαμένουν ή εκμισθώνουν ακίνητα στα οποία δεν εμφανίζεται το όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου θα έπρεπε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να δηλώσουν στη ΔΕΗ τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη του ακινήτου και να τον αντιστοιχίσουν με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε με επίσκεψη σε κάποιο τοπικό γραφείο της ΔΕΗ είτε με σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα άνοιγε στο δικτυακό τόπο της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα διαβίβαζε στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία με τους ΑΦΜ των ιδιοκτητών των ακινήτων προκειμένου να γίνει η βεβαίωση του χαρατσιού στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
 
Οι σχεδιασμοί αυτοί, ωστόσο, θα αποδειχθούν χρήσιμοι για τον εντοπισμό όσων δεν πληρώνουν το χαράτσι και οι σχετικοί λογαριασμοί εκδίδονται στα ονόματα τρίτων (π.χ. ενοικιαστών, φορολογούμενων που έχουν αποβιώσει). Υπολογίζεται ότι για περίπου 500.000 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν καταβλήθηκε το περυσινό χαράτσι. Η ΓΓΠΣ προχώρησε πρόσφατα στη βεβαίωση του χαρατσιού στα ονόματα των φορολογούμενων που το ΑΦΜ τους εμφανιζόταν στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Εφόσον δεν ήταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έπρεπε να απευθυνθούν στην εφορία και να υποδείξουν τον ιδιοκτήτη και το ΑΦΜ του. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει στα αρχεία της ΔΕΗ ο ΑΦΜ τότε θα πραγματοποιηθεί αξιοποίηση άλλων στοιχείων προκειμένου να εντοπισθεί ο ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις αυτές σχεδιάζεται να διασταυρωθούν τα στοιχεία που εμφανίζονται στους λογαριασμούς με τα στοιχεία Μητρώου των φορολογούμενων αλλά και τα στοιχεία του περιουσιολογίου που δημιουργήθηκε βάσει των δηλώσεων Ε9. Εφόσον πιστοποιηθεί ότι τα ονόματα αυτά ταυτοποιούνται με ενεργούς φορολογούμενους τότε θα βεβαιωθεί στο όνομά τους το χαράτσι και θα κληθούν να το πληρώσουν ή να υποδείξουν τον ΑΦΜ του πραγματικού ιδιοκτήτη. Στις περιπτώσεις που το όνομα του ιδιοκτήτη δεν αντιστοιχεί σε ενεργό φορολογούμενο τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποσταλεί ειδική επιστολή μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ που θα καλείται ο χρήστης του ακινήτου να υποδείξει τον ιδιοκτήτη και τον ΑΦΜ επισκεπτόμενος την εφορία ή ένα κατάστημα της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση ως μέσο πίεσης δεν θα χρησιμοποιηθεί η απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος (έχει απαγορευτεί δικαστικά η διακοπή λόγω οφειλής του χαρατσιού) , αλλά το μπλοκάρισμα της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
 
Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Δεκεμβρίου 21, 2012 12:14 μ.μ. | Reply
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (παρά τις εκ των υστέρων ηλιθιότητές της) ψήφισαν στην επιτροπή διαφάνειας της βουλής να μη συνεχιστεί η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ.
Απ'ότι βλέπετε, έχουν βρει το "ισοδύναμο". ...
image description IQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ | Δεκεμβρίου 21, 2012 1:39 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΜΟΥΣΑΝΤΕΝΙΟ ΑΦΜ ΣΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ , ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ Ο Ο ΑΦΜ Ο ΜΟΥΣΑΝΤΕΝΟΣ......ΕΓΩ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ....ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ......
image description Game over...... | Δεκεμβρίου 21, 2012 2:53 μ.μ. | Reply
Και ποιος θα υποχρεώσει τον ενοικιαστή να πάει στην ΔΕΗ, να στηθεί στην ουρά, να χασει 1 ημέρα μεροκάματο κλπ κλπ Δηλ. αν δεν πάει ΤΙ θα του κάνουν??? Η αδυμανία του κράτους για είσπραξη, θα μας κάνει ρουφιάνους και θα μας στρεψει εναντιον του άλλου? Ελεος..... η ξεφτιλα ΔΕΝ εχει όρια......
image description CharlieBlue | Δεκεμβρίου 21, 2012 4:47 μ.μ. | Reply
Αχρείοι, κυνηγάτε τους πτωχούς κ ανήμπορους και στους μεγαλοεπιχειρηματίες τα χαρίζετε τα χαράτσια σας, ντροπή σας
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο