Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ένωση Δικαστών: Απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για τα φοροδικαστήρια

Η Ένωση εκφράζει τη «μεγάλη έκπληξή της» για «τα σχέδια» του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων και επισημαίνεται: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «"χτίστηκε" το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».

Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται, η, με γεωμετρική πρόοδο, αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».

«Σε σχέση και με τη συνέχεια της κυβερνητικής δράσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας δημιουργήθηκαν σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια ειδικά τμήματα με αμιγώς φορολογικό αντικείμενο, για την περαιτέρω αύξηση της παραγόμενης νομολογίας, ενώ τέθηκαν και ποσοτικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες των διοικητικών δικαστών, όπως πολλάκις έχει βεβαιωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης», καταλήγει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

πηγή: ethnos.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description nik | Δεκεμβρίου 21, 2012 10:49 π.μ. | Reply
Μπραβο στους δικαστές !!!
ειναι οι μονοι που μπορουν να διατηρησουν και διατηρουν την κοινωνική συνοχη και βοηθανε να μην καταρεύσει η κοινωνία!
όλες οι άλλες εξουσίες είναι δυστυχώς κατευθηνόμενες!
image description zacalys | Δεκεμβρίου 22, 2012 11:42 π.μ. | Reply
Λαθος! Οι δικαστες ΔΕΝ ειναι εξωγήινοι, δεν ηρθαν με ΟΥΦΟ. Ειναι προιόντα της κοινωνίας μας , με τα καλά της και τα κακά της..
"Εικονα σου ειμαι κοινωνία και σου μοιαζω"
image description spirosp | Δεκεμβρίου 21, 2012 12:29 μ.μ. | Reply
Ναι γιατί αυτοί δεν είναι κατευθυνόμενοι. Ξέχασες την απόφαση του Άρειου Πάγου για το χαράτσι
image description zacalys | Δεκεμβρίου 22, 2012 11:23 π.μ. | Reply
Να σοβαρευτούμε λίγο??Κακό δεν κανει.
Το ότι το χαρατσι ήταν νόμιμο εχει κριθεί ήδη από το ΣτΕ. Οπως και το ότι δεν επιτρεπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης αμα δεν το πληρώνεις
Το θεμα ήταν "Δικαιούται το Κρατος να αναθετει στη ΔΕΗ την εισπραξή του??"
Περαν τον όποιων νομικών επιχειρηματων απαντω:"Και τι σε νοιαζει εσενα σε ποιόν θα πληρωσεις??
image description ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ | Δεκεμβρίου 21, 2012 1:27 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ Ως ΤΩΡΑ αυτος που δικαζει το κλεφτοκοτά δικάζει και φορολογικές υποθεσεις με φορολογια ακινητων μετοχων και εταιρειών? με ποιές γνώσεις? ειναι για γέλια καποιοι δικαστικοι που θελουν να μεινουν κλειστό κύκλωμα.
image description zacalys | Δεκεμβρίου 22, 2012 11:57 π.μ. | Reply
Λαθος...Τον κλεφτοκοτα τον δικαζουν τα πολιτικα δικαστηρια ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ!
image description stefania_____ | Δεκεμβρίου 21, 2012 1:56 μ.μ. | Reply
συγνώμη αλλά γιατί δεν έχουμε ως τώρα ήδη φοροδικαστήρια ειναι το ερώτημα ! Μαλλον θέλει πολύ διάβασμα για να σταθείς σε κάτι τέτοιο.Οπότε ας σκεφτούμε ποιούς νομικούς κύκλους ΔΕΝ συμφέρει κάτι τέτοιο.
image description zacalys | Δεκεμβρίου 22, 2012 11:47 π.μ. | Reply
Λαθος! Στα Διοικητικα Δικαστηρια υπάρχουν ξεχωριστα τμηματα φορολογικών υποθεσεων...
image description zacalys | Δεκεμβρίου 22, 2012 11:34 π.μ. | Reply
Γενικως πολλή ασχετοσυνη κυκλοφορεί....
image description ¨Οντως... | Δεκεμβρίου 29, 2012 1:18 π.μ. | Reply
Πραγματικά πολλή ασχετοσύνη, και μάλιστα με πολλή θέρμη. Δυστυχώς λίγοι μιλούν για την "ταμπακιέρα". Αναρωτιέμαι, όσοι "λαλούν" θα ήταν διατεθειμένοι να είναι ειδικοί γνωμοδότες των σχετικών δικαστηρίων; Να έχουν δηλαδή την ευθύνη της άποψής τους και να αμοίβονται σαν τους δικαστικούς;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο