Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πώς θα εξοφλήσει τα "φέσια" του το Δημόσιο

Στην εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου θα προχωρεί από σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς χθες πιστώθηκαν στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος τα 7 δισ. ευρώ που θα καλύψουν μέρος των χρεών του Δημοσίου και υποχρεώσεις του Προϋπολογισμού.

Στους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνεται η μείωση του συνολικού ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, καθώς η επίλυση του προβλήματος θα έχει θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα και την οικονομία. Στην τρίτη επικαιροποίηση του Μνημονίου συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα σωρεύονται νέες, και η δημοσίευση ενός σχεδίου εκκαθάρισης των υποχρεώσεων αυτών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νέου Μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών θα εξοφλήσει μέσα στις επόμενες 13 ημέρες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 θα εξοφληθούν χρέη ύψους 6 δισ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εστιάζει στις παλαιότερες εκκρεμότητες και για τον λόγο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέθεσε με χθεσινή του απόφαση στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου των υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Εσωτερικών τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή δαπανών για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρελθόντων οικονομικών ετών.

Οι αναθέσεις αυτές έγιναν προκειμένου να αποπληρωθούν αρχικά υποχρεώσεις των υπουργείων που αφορούν στην περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου και μετέπειτα της κυβέρνησης Παπαδήμου, τις οποίες είχαν συσσωρεύσει τα τότε υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών.

Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων, όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα εξοφληθούν από το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.

Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης. Οι δε φορείς θα γνωστοποιούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα λιμνάζουν κεφάλαια σε κάποιους φορείς όταν σε άλλους δεν θα επαρκούν.

Πηγή 24.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο