Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολεμά τη φοροδιαφυγή

Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Το νέο σχέδιο δράσης προωθεί τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω από τις εταιρείες και τους ιδιώτες που δεν καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Το νέο σχέδιο δράσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανάκτηση των οφειλόμενων ποσών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά οι πρώτοι στόχοι να είναι οι "φορολογικοί παράδεισοι" και τα "παραθυράκια" που ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να μην πληρώνουν φόρους.

Ο ορισμός των "φορολογικών παραδείσων" διαφέρει από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και συνεπώς διαφέρει και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Αυτό σημαίνει ότι συναλλαγές που αφορούν "φορολογικούς παραδείσους" μπορούν να γίνονται μέσω χωρών με την πιο ευνοϊκή νομοθεσία.

Η ίδια προσέγγιση, δηλαδή ο εντοπισμός, αρχικά, των "φορολογικών παραδείσων" και, στη συνέχεια, η καταπολέμησή τους, θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να πάψουν οι φοροφυγάδες να εκμεταλλεύονται τις διαφορές ανάμεσα στα συστήματα των κρατών μελών.

Η ΕΕ συνιστά στα κράτη μέλη να καταρτίσουν μια "μαύρη λίστα" με τα μέρη που λειτουργούν ως "φορολογικοί παράδεισοι". Έτσι, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα, θα μπορούν στη συνέχεια να τροποποιήσουν τυχόν φορολογικές συμφωνίες που είναι σήμερα σε ισχύ. Αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους επενδυτές.

Για να πάψουν οι εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή φόρων, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να ισχυροποιήσουν τις υφιστάμενες συμφωνίες διπλής φορολόγησης, με τις οποίες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες αποφεύγουν να φορολογούνται διπλά. Ωστόσο, τα "παραθυράκια" επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να κάνουν κατάχρηση των κανόνων και να μην καταβάλλουν καθόλου φόρους.

Η φοροαποφυγή αυτού του είδους είναι γνωστή ως "επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός" και τα ποσοστά της έχουν αυξηθεί. Το νέο σχέδιο δράσης συνιστά τρόπους ώστε να καταργηθούν τα νομικά "παραθυράκια" που την καθιστούν δυνατή.

Ο κίνδυνος για τις χώρες που επιδιώκουν να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες απλά θα μεταφερθούν αλλού. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να κλείσουν τα "παραθυράκια" και να μην υπάρχουν οικονομικές απώλειες για καμία χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την υλοποίηση των συστάσεων αυτών και θα ασκεί πίεση στις χώρες που δεν σημειώνουν πρόοδο.

Το σχέδιο τώρα θα υποβληθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει και άλλες προτάσεις για πρόσθετες πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής:
Κώδικας φορολογουμένων
Ευρωπαϊκός αριθμός φορολογικού μητρώου
Επανεξέταση των νομοθετικών διατάξεων της ΕΕ κατά των καταχρήσεων
Κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό των χρηματικών ροών.

Δράση της ΕΕ κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ναι Σε Ολα | Δεκεμβρίου 17, 2012 11:59 π.μ. | Reply
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ........ΤΩΡΑ ΠΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ...!!!!! ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΣΑΣ...
image description georkar | Δεκεμβρίου 17, 2012 4:06 μ.μ. | Reply
Eιναι και το λουξεμβουργο μεσα σε αυτους που πολεμανε την φοροδιαφυγη?Ωρε δουλεμα που πεφτει!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο