Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ισχύ το "Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη"

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β' 3313/12-12-2012) η αγορανομική διάταξη η οποία προβλέπει ότι ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

Δείτε την εδώ
 Αγορανομική Διάταξη αρ. 4/28.11.2012


Το κείμενο της σχετικής ΑΔ διάταξης έχει vς εξής :


Νέα Αγορανομική Διάταξη σχετικά με τη λιανική πώληση καυσόξυλων και το δικαίωμα του καταναλωτή να μην καταβάλει αντίτιμο αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο της συναλλαγής του
Αριθμ. Α2 –1145


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘ. 04/2012

Έχοντας υπόψη:

....
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Μη έκδοση νομίμων παραστατικών – Δικαιώματα καταναλωτή

1. Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)».

3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν σε εμφανές σημείο του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, με κεφαλαία γράμματα, ιδίου μεγέθους με τις τιμολογούμενες υπηρεσίες, την ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και εφόσον ο τιμοκατάλογος τηρείται και στην αγγλική γλώσσα και την ένδειξη: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)». Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με την ως άνω ένδειξη να αναγράφεται σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description MARTHA | December 15, 2012 7:14 AM | Reply
Kαι άλλα έξοδα δηλαδή για τους επαγγελματίες
ταμπελες, τιμοκατάλογοι, θα έρθουν και καναδυό καλόπαιδα να μας βάλουν πρόστιμο γιατι δεν έχουμε έτοιμους τους τιμοκαταλόγους με το "μήνυμα" ...ΗΜΑΡΤΟΝ... ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΠΛΕΟΝ
εγώ πάντως έχω σταματήσει να δίνω αποδείξεις
και να θέλω να δώσω, όλοι ανεξαιρέτως οι πελ'ατες μου την πετάνε πίσω και λένε "δεν θέλω πάρτην απο εδώ"
ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΩ..
ΤΥΟ ΜΕΤΡΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ..ΑΠΛΑ ΚΑΤΙ ΚΛΑΔΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΦΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΣΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣ(ΕΣΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΣ)ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΟΡΟΙΔΟ ΛΟΓΙΣΤΗ
image description Δημήτρης | December 15, 2012 12:49 PM | Reply
Προσωπικά, όποιος δεν πληρώνει εντός 5-6 μηνών τον σουτάρω. Καλύτερα να έχεις 15-20 πελάτες που πληρώνουν (αφού έτσι και αλλιώς όλοι θα τα κλείσουμε τα γραφεία μας έτσι πως πάμε και να δουλεύουμε με έδρα τα σπίτια μας) ,παρά 50-60 και να πληρώνουν οι μισοί. Τέλος της της χρονιάς,αρχές τις άλλης θα σουτάρω 2-3 ακόμα που δεν έχουν πληρώσει τους τελευταίους 5-6 μήνες και ας πάνε όπου θέλουν... Από εκεί και πέρα,επειδή σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να μας κουβαλιούνται και αγρότες οι οποίοι είναι και από τη φύση τους κακοπληρώτες, θα εφαρμόσω "προπληρωμή" και όποιον αρέσει.Αν δε τους αρέσει ας πάνε και αυτοί αλλού... Ο ΤΣΑΜΠΑΣ ΠΕΘΑΝΕ!!!
image description ΒΑΣΙΛΗΣ | December 15, 2012 8:52 AM | Reply
ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΠΑΣΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ,ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΖΗΤΑΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ...
image description tONI | December 15, 2012 1:26 PM | Reply
Γεια σου ρε μάγκα επαναστάτη! Του έκανες τη μούρη κρέας τώρα του πολιτικού συστήματος! Απλά θα βάλει επιπλέον φόρους σε εμάς αλλά και σε εσένα, επειδή εκτός όοολων των άλλων εσύ κ άλλοι δε ζητάτε αποδείξεις..
image description ΤΙΜ | December 15, 2012 9:15 AM | Reply
ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑΤΙ....ΔΕΝ ΤΟΥ "ΕΚΟΨΑ" ΑΠΟΔΕΙΞΗ?
Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ.
image description k.t. | December 15, 2012 1:12 PM | Reply
εγω παλι δεν καταλαβαινω......... Μεχρι τωρα αν δεν επαιρνες αποδειξη δεν μπορουσες να μην πληρωσεις?????? Νοειται συναλλαγη που να την παραδεχεται οτι δεν ειναι παρανομη το ελληνικο κρατος αφου δεν ειχες αποδειξη?????? Ολοι οι νομοι δεν αναφερονται σε νομιμες συναλλαγες και στο τι παθαινεις αν παρανομεις???? Τωρα δηλαδη ως νομιμη ή ημινομιμη δεν μετατρέπει και επισημως την συναλλαγη χωρις αποδειξη???? και εννοω: ok μπορω να μην πληρωσω αν δεν μου δωσει αποδειξη, αν πληρωσω ομως αρα αποδεχθω την συναλλαγη, αυτο τι σημαινει???? Προφανως οτι ειναι νομιμη!!!!! Δεν ειναι κιαυτο ενα "διαβασμα" της διαταξης??????
image description dimgian | December 15, 2012 7:42 PM | Reply
Και πως θα ξεμπλέξω με τον πελέτη εκείνο που δεν μπορεί να καταλάβει ότι απαλλάσομαι από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων ;
image description ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ | December 15, 2012 9:38 PM | Reply
Ακουσον ακουσον.Απληρωτοι λογιστες για 5 και 6 μηνες...Παει μας εχουν διαλυσει ως κλαδο και κανεις απο τα συνδικαλιστικα μας οργανα δεν καταγγελει με εντονο υφος και κινητοποιησεις αυτη την αθλια διαταξη περι αποδοσης φορων για τα ανεισπρακτα εισοδηματα που φυσικα και δεν θα εξοφληθουν ποτε....
image description tzanidantreas | December 17, 2012 5:19 PM | Reply
ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description ΤΡΕΛΑΑΑΑΑΑ!! | December 17, 2012 8:37 PM | Reply
Γιατι ειμαι υποχρεωμενος να πληρώσω με τον πενιχρο τζιρο που κάνω τα τεραστια χωρις λογο εξοδα του δημοσίου. π.χ. μισθοδοσία αναποτελεσματικών τεμπελιδων υπερβολικών σε αριθμό δημοσίων υπάλλήλων.
Είναι σαν να έχει παιδί που πέρνει ναρκωτικά και σου ζητάει λεφτά. καλύτερα να μην του δώσεις και να υποστείς τις όποιες συνέπειες παρα να του δώσεις και να κάνει πάλι τα ίδια!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο