Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Αιφνιδιαστική πρόταση εξαγοράς της Credit Agricole προς την Εμπορική

Αιφνιδίασε σήμερα την ελληνική αγορά η Credit Agricole, καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς για το σύνολο των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, σε μία συμφωνία,...

Αιφνιδίασε σήμερα την ελληνική αγορά η Credit Agricole, καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς για το σύνολο των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, σε μία συμφωνία, η οποία εάν επιτευχθεί, θα φθάσει τα 3,1 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας, η απόφαση για εξαγορά της Εμπορικής ελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, το οποίο τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της υποβολής δημόσιας πρότασης με την καταβολή μετρητών για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, προσφέροντας 23,50 ευρώ για κάθε μετοχή της ελληνικής τράπεζας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η πρόταση είναι ανώτερη κατά 0,3% ως προς την τιμή της μετοχής της 9ης Ιουνίου του 2006, οπότε είχε διαμροφωθεί στα 23,44 ευρώ, κατά 0,6% ως προς τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής που έφθασε τα 23,36 ευρώ την εβδομάδα έως τις 9 Ιουνίου και κατά 17,9% ως προς τη μέση τιμή, ήτοι 19,94 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2004. Επιπλέον, η πρόταση είναι ανώτερη κατά 50% και κοντά στο 40% πάνω από τον τρέχοντα πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2006 και 2007 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Credit Agricole, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Για «θετική εξέλιξη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχολιάζοντας τη δημόσια προσφορά της γαλλικής τράπεζας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την εν λόγω προσφορά, όπως και οποιαδήποτε άλλη στο πλαίσιο του νόμου.

Θετικά όμως ήταν και τα σχόλια των διεθνών αναλυτών. «Η συμφωνία είναι εξαιρετική», επισημαίνουν αναλυτές από την ING στο Παρίσι. «Απαιτήθηκε χρόνος προκειμένου να αφομοιώσει την εξαγορά της Credit Lyonnais, αλλά τώρα που έγινε αυτό, η Agricole μπορεί επιτέλους να επεκταθεί στο εξωτερικό» υποστηρίζουν αναλυτές από την LMF Servizi Finanziari στο Λουγκάνο της Ελβετίας και προσθέτουν: «Η Agricole θα προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές στο μέλλον κι έχει την ισχύ να προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες».

Ωστόσο, η είδηση της πρότασης εξαγοράς που υπέβαλε η Credit Agricole στην Εμπορική δε στάθηκε ικανή να περιορίσει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να κλείσει σήμερα με πτώση 3,81%, στις 3.394,78 μονάδες.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο