Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου

13 Ιούνιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας. .....
Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας. Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος, που υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει περισσότερες από 2500 επιχειρήσεις, θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες και θα διαρκέσει ως το τέλος του 2008.

Η επιδότηση επιτοκίου θα δίνεται σε δάνεια που χορηγούνται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και αφορούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων. Δεν θα επιδοτείται το επιτόκιο για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ενώ εξαιρούνται επίσης από την επιδότηση οι κλάδοι γεωργίας, αλιείας και μεταφορών.

Το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου καλύπτει επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 20 εργαζόμενους (δηλαδή και αυτοαπασχολούμενους) και έχουν τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, για δάνεια ύψους 10.000 - 400.000 ευρώ. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τους μικρομεσαίους κυμαίνεται τώρα στο 8 % (είναι, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας από 6 ως 9.5 %) η επιδότηση κατά 4 μονάδες ισοδυναμεί με το 50 % του επιτοκίου. Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ διάρκειας 5 ετών το όφελος για την επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου υπολογίζεται σε 12.000 ευρώ.

Το κόστος της επιδότησης είναι 20 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γ’ ΚΠΣ  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων του υπουργείου Ανάπυξης τα 20 εκατ. (που αντιπροσωπεύουν την επιδότηση επιτοκίου) κινητοποιούν επενδυτικά κεφάλαια ύψους άνω του 1.2 δις. ευρώ. Ο κ.Σιούφας επανέλαβε σήμερα ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι ΜΜΕ μεταξύ άλλων δημιουργούν 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην κοινωνική συνοχή και λειτουργούν ως φυτώρια για μεγάλες επιχειρήσεις. Τόνισε ωστόσο ότι μόνο το 20 % των ελληνικών ΜΜΕ έχουν σταθερές σχέσεις συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα (έναντι 40 % που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ), ενώ 550.000 επιχειρήσεις δεν έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες είτε γιατί θεωρούν ότι είναι υψηλό το κόστος δανεισμού είτε επειδή δεν έχουν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης