Ειδήσεις Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου

Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας. .....

Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας. Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος, που υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει περισσότερες από 2500 επιχειρήσεις, θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες και θα διαρκέσει ως το τέλος του 2008.

Η επιδότηση επιτοκίου θα δίνεται σε δάνεια που χορηγούνται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και αφορούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων. Δεν θα επιδοτείται το επιτόκιο για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ενώ εξαιρούνται επίσης από την επιδότηση οι κλάδοι γεωργίας, αλιείας και μεταφορών.

Το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου καλύπτει επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 20 εργαζόμενους (δηλαδή και αυτοαπασχολούμενους) και έχουν τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, για δάνεια ύψους 10.000 - 400.000 ευρώ. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τους μικρομεσαίους κυμαίνεται τώρα στο 8 % (είναι, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας από 6 ως 9.5 %) η επιδότηση κατά 4 μονάδες ισοδυναμεί με το 50 % του επιτοκίου. Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ διάρκειας 5 ετών το όφελος για την επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου υπολογίζεται σε 12.000 ευρώ.

Το κόστος της επιδότησης είναι 20 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γ’ ΚΠΣ  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων του υπουργείου Ανάπυξης τα 20 εκατ. (που αντιπροσωπεύουν την επιδότηση επιτοκίου) κινητοποιούν επενδυτικά κεφάλαια ύψους άνω του 1.2 δις. ευρώ. Ο κ.Σιούφας επανέλαβε σήμερα ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι ΜΜΕ μεταξύ άλλων δημιουργούν 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην κοινωνική συνοχή και λειτουργούν ως φυτώρια για μεγάλες επιχειρήσεις. Τόνισε ωστόσο ότι μόνο το 20 % των ελληνικών ΜΜΕ έχουν σταθερές σχέσεις συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα (έναντι 40 % που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ), ενώ 550.000 επιχειρήσεις δεν έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες είτε γιατί θεωρούν ότι είναι υψηλό το κόστος δανεισμού είτε επειδή δεν έχουν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο