Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Σχέδιο Νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του νέου Σχεδίου Νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομίες από την αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που συστάθηκε σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. Δ6 1143866ΕΞ2012/11.10.2012 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα και με Πρόεδρο τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Χ. Μητκίδη. 

Το ανωτέρω σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο από το έτος 1939 (ν.2039/1939) νομικό πλαίσιο και στοχεύει στο να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύνταξη Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών, η απλοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά τις σχολάζουσες κληρονομίες και τον διορισμό κηδεμόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την ταχύτερη εγγραφή των δημοσίων εσόδων. Στο τελικό κείμενο έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Σεπτέμβριος 2011) επί του προσχεδίου που είχε συνταχθεί από αντίστοιχη νομοπαρασκευαστική επιτροπή κατά το παρελθόν, με Πρόεδρο τον Αντιπρόεδρο του ΝΣΚ, κ. Βολτή. 

Στην κατεύθυνση της πλήρους αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στην αναζήτηση αδρανών πόρων για λογαριασμό του Δημοσίου, εντάσσονται και οι εισηγήσεις των Ομάδων Εργασίας που συστήθηκαν με την από 20.09.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα. 

Με την απόφαση αυτή ειδικότερα ανατέθηκε ο συντονισμός των ομάδων εργασίας ως εξής:
α. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Αν. Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας για τις Αδρανείς Καταθέσεις.
β. Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας για τα Εθνικά Κληροδοτήματα.
γ. Χρήστος Αυγουλάς, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας για τις Σχολάζουσες Κληρονομιές.

Οι εισηγήσεις των ομάδων εργασίας για μεν τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομιές θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική επεξεργασία του ως άνω σχετικού νομοσχεδίου, για δε τις Αδρανείς Καταθέσεις θα συμπεριληφθούν σε διατάξεις άλλου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. Με τις διατάξεις αυτές αναμορφώνεται το πλαίσιο απόδοσης των αδρανών καταθέσεων στο Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθούν προς το δημόσιο συμφέρον.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και τους Συντονιστές των Ομάδων Εργασίας, καθώς και όλα τα μέλη της Επιτροπής και των Ομάδων Εργασίας για την σημαντική και άνευ οιασδήποτε αμοιβής συμβολή τους προς επίτευξη του στόχου της επωφελέστερης για την ελληνική κοινωνία αξιοποίησης αδρανών πόρων του Δημοσίου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο