Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξήσεις 24,9% μεσοσταθμικά για το 2013 ζητεί η Δ.Ε.Η. στα οικιακά τιμολόγια

12 Δεκέμβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Αυξήσεις 24,9% μεσοσταθμικά για το 2013 ζητεί η ΔΕΗ στα οικιακά τιμολόγια              

 
 ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ αύξηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 24,9% στη διάρκεια του 2013, που θα κατανεμηθεί σε τρεις δόσεις, ζητεί η ΔΕΗ. Παράλληλα προτείνει πάγωμα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και του τιμολογίου πολυτέκνων, αλλά και σταδιακή συγχώνευση των κλιμακίων κατανάλωσης από τέσσερα σε δυο.   
Οι προτάσεις της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2013 περιλαμβάνουν αυξήσεις που ξεκινούν από 14,5% έως 48,7% στο οικιακό τιμολόγιο ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής και μεσοσταθμικά κατανέμεται ως εξής:
•    10,8% από την 1η  Ιανουαρίου,
•    6,3% από την 1η Μαΐου και
•    6,1% από την 1η Ιουλίου, οπότε απελευθερώνονται πλήρως και τα οικιακά τιμολόγια
Εξάλλου η πρόταση της επιχείρησης για τα νέα κλιμάκια κατανάλωσης προβλέπει:
•    Κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του κλιμακίου 801-1.000 KWh ανά τετράμηνο και δημιουργία νέου, από 801-2.000 KWh.
•    Κατάργηση από 1η Ιουλίου και του κλιμακίου 0-800 kwh, οπότε το πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης θα γίνει 0-2.000 kwh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ χαρακτηρίζει αναπόφευκτες τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέρει ωστόσο ότι θα υποβάλει την πρόταση προς το υπουργείο Ενέργειας με γνώμονα τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά και το όφελος του τελικού καταναλωτή και της οικονομίας. Με άλλα λόγια η ΡΑΕ θα επιδιώξει να λύσει το γόρδιο δεσμό εισηγούμενη κατά πάσα πιθανότητα αυξήσεις που θα κινούνται γύρω στο 20%, έναντι του 24,9% που προτείνει η ΔΕΗ.

Ο Μ. Παπαγεωργίου
Εξάλλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου,  ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια του ρεύματος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον τελικό καταναλωτή» και ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Προχθές, μιλώντας στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου άκουσε τις εντονότατες αντιδράσεις των βιομηχάνων για το κόστος ενέργειας, ο κ. Παπαγεωργίου είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την απεμπλοκή των λογαριασμών του ρεύματος από τέλη υπέρ τρίτων, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια και τη δραστική μείωση των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ).

ΕΕΤΗΔΕ
Πάντως, παρά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ενέργειας και την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε τη σχετική διαδικασία παράνομη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Έντονη διαμαρτυρία του ΣΒΑΠ

«Η ακατανόητη και μάλλον προκλητική  συμπεριφορά της ΔΕΗ έναντι της βιομηχανίας, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αρχές τιμολόγησης και τις αποφάσεις της ΡΑΕ και να προσέλθει σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με τους πελάτες της, δυναμιτίζει την προσπάθεια της κυβερνήσεως για αναθέρμανση και ανάπτυξη της οικονομίας». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δ. Μαθιός αναφερόμενος στη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΕΗ και ΡΑΕ για τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος τονίζοντας ότι, επειδή και ο σύνδεσμος ταυτίζεται απόλυτα και με τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των βιομηχανιών υψηλής τάσης και το όλο θέμα αγγίζει και τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, ζητάμε: Η ΡΑΕ να μην επιτρέψει στη ΔΕΗ να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή αύξηση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, έως ότου ολοκληρωθεί ο ενδελεχής κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ και καταστεί έτσι δυνατή η ουσιαστική διαπραγμάτευση των πελατών Μέσης και Υψηλής τάσης με την ΔΕΗ. Με αφορμή την εν λόγω επιστολή της ΔΕΗ, να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και επιμερισμού του κόστους CO2 της ηλεκτροπαραγωγής. Γιατί την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες διακηρύσσουν πως «απανθρακοποίηση δεν σημαίνει αποβιομηχάνιση» και λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα, η χώρα παραμένει εντελώς ανοχύρωτη απέναντι στον κίνδυνο.  


Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης