Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυξήσεις 24,9% μεσοσταθμικά για το 2013 ζητεί η Δ.Ε.Η. στα οικιακά τιμολόγια

Αυξήσεις 24,9% μεσοσταθμικά για το 2013 ζητεί η ΔΕΗ στα οικιακά τιμολόγια              

 
 ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ αύξηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 24,9% στη διάρκεια του 2013, που θα κατανεμηθεί σε τρεις δόσεις, ζητεί η ΔΕΗ. Παράλληλα προτείνει πάγωμα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και του τιμολογίου πολυτέκνων, αλλά και σταδιακή συγχώνευση των κλιμακίων κατανάλωσης από τέσσερα σε δυο.   
Οι προτάσεις της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2013 περιλαμβάνουν αυξήσεις που ξεκινούν από 14,5% έως 48,7% στο οικιακό τιμολόγιο ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής και μεσοσταθμικά κατανέμεται ως εξής:
•    10,8% από την 1η  Ιανουαρίου,
•    6,3% από την 1η Μαΐου και
•    6,1% από την 1η Ιουλίου, οπότε απελευθερώνονται πλήρως και τα οικιακά τιμολόγια
Εξάλλου η πρόταση της επιχείρησης για τα νέα κλιμάκια κατανάλωσης προβλέπει:
•    Κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του κλιμακίου 801-1.000 KWh ανά τετράμηνο και δημιουργία νέου, από 801-2.000 KWh.
•    Κατάργηση από 1η Ιουλίου και του κλιμακίου 0-800 kwh, οπότε το πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης θα γίνει 0-2.000 kwh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ χαρακτηρίζει αναπόφευκτες τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέρει ωστόσο ότι θα υποβάλει την πρόταση προς το υπουργείο Ενέργειας με γνώμονα τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά και το όφελος του τελικού καταναλωτή και της οικονομίας. Με άλλα λόγια η ΡΑΕ θα επιδιώξει να λύσει το γόρδιο δεσμό εισηγούμενη κατά πάσα πιθανότητα αυξήσεις που θα κινούνται γύρω στο 20%, έναντι του 24,9% που προτείνει η ΔΕΗ.

Ο Μ. Παπαγεωργίου
Εξάλλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου,  ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια του ρεύματος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον τελικό καταναλωτή» και ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Προχθές, μιλώντας στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου άκουσε τις εντονότατες αντιδράσεις των βιομηχάνων για το κόστος ενέργειας, ο κ. Παπαγεωργίου είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την απεμπλοκή των λογαριασμών του ρεύματος από τέλη υπέρ τρίτων, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια και τη δραστική μείωση των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ).

ΕΕΤΗΔΕ
Πάντως, παρά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ενέργειας και την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε τη σχετική διαδικασία παράνομη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Έντονη διαμαρτυρία του ΣΒΑΠ

«Η ακατανόητη και μάλλον προκλητική  συμπεριφορά της ΔΕΗ έναντι της βιομηχανίας, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αρχές τιμολόγησης και τις αποφάσεις της ΡΑΕ και να προσέλθει σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με τους πελάτες της, δυναμιτίζει την προσπάθεια της κυβερνήσεως για αναθέρμανση και ανάπτυξη της οικονομίας». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δ. Μαθιός αναφερόμενος στη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΕΗ και ΡΑΕ για τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος τονίζοντας ότι, επειδή και ο σύνδεσμος ταυτίζεται απόλυτα και με τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των βιομηχανιών υψηλής τάσης και το όλο θέμα αγγίζει και τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, ζητάμε: Η ΡΑΕ να μην επιτρέψει στη ΔΕΗ να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή αύξηση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, έως ότου ολοκληρωθεί ο ενδελεχής κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ και καταστεί έτσι δυνατή η ουσιαστική διαπραγμάτευση των πελατών Μέσης και Υψηλής τάσης με την ΔΕΗ. Με αφορμή την εν λόγω επιστολή της ΔΕΗ, να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και επιμερισμού του κόστους CO2 της ηλεκτροπαραγωγής. Γιατί την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες διακηρύσσουν πως «απανθρακοποίηση δεν σημαίνει αποβιομηχάνιση» και λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα, η χώρα παραμένει εντελώς ανοχύρωτη απέναντι στον κίνδυνο.  


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Game over...... | Δεκεμβρίου 12, 2012 9:26 π.μ. | Reply
Ελα μωρέ, βαλτε 100 % αυξηση να γουστάρουμε!!!! Μας βάζετε 20-30-50 % .... Αυτό ειναι γυφτιά!!!
image description Θοδωρής | Δεκεμβρίου 12, 2012 9:08 π.μ. | Reply
Με γκαζόλαμπες.....με τους αλήτες που έχουμε μπλέξει.
image description Nomadas | Δεκεμβρίου 12, 2012 9:24 π.μ. | Reply
Γιατί αύξηση; Με τις μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα εξοικονόμισαν ουκ ολίγα εκατομμύρια. Όταν όλα μειώνονται και υπάρχει τέτοια συρίκνωση της οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αυξήσεις και μάλιστα τέτοιου ύψους.
Για ξανασκεφτείτε το κύριοι.
Εκτός αν οι μειώσεις μισθών δεν ισχύουν για την ΔΕΗ, οπότε μήπως θα έπρεπε να αρχίζεται να το σκέφτεστε για μειώσεις, ξεκινώντας από τους υψιλόμισθους;
image description ΤΗΟ | Δεκεμβρίου 12, 2012 10:47 π.μ. | Reply
Κατά τα λοιπά ξοδεύονται τεράστια ποσά για να διαφημιστεί η επαναφορά έκδοσης των λογαριασμών σε ένα φύλλο και ο εισαγγελέας δεν παρεμβαίνει. Και δεν παρενέβη ούτε όταν αποφασίστηκε να εκδοθεί ο λογαριασμός σε δύο φύλλα (τεράστιο κόστος) ούτε και τώρα. Game over έχεις δίκιο, 100% αύξηση εδώ και τώρα.
image description μας γ....ησαν! | Δεκεμβρίου 12, 2012 11:54 π.μ. | Reply
ΒΑΛΤΕ ΒΑΛΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ! ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛ@ΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ! ΒΑΛΤΕ ΑΥΞΗΣΗ 400% ,ΝΟ PROBLEM! ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ! ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΣΟΥΚΟΥ-ΤΣΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!

ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ! ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΜΕΤΑ....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο