Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στις αρχές του 2013 η συμφωνία με Ελβετία για φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων, εκτιμά ο Γ. Μαυραγάνης

«Στις αρχές του 2013, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στην Ελβετία και η φοροδιαφυγή των κατόχων τους, κυριάρχησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων, με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης, υπογεγραμμένα με το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών. Ακόμα περισσότερο, επικρίθηκε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, πως «τα συμβαλλόμενα κράτη, δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων», ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».

«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές», τόνισε ο Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε κατά της συμφωνίας καθαυτής: «Δεν είναι δυνατό να λέτε, πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν απ' την Ελβετία στην Ελλάδα, δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%!».

«Ακούω με ειλικρινή χαρά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι το 15% του φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλό!» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ). «Οι συμβάσεις βασίζονται σε μοντέλο του ΟΟΣΑ και διευκολύνουν τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών», συμπλήρωσε. «Στηρίζουμε τις δύο συμφωνίες, γιατί βοηθούν στη διαδικασία που έχουμε καθορίσει» δήλωσε και ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ΝΔ).

«Το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Στον σημερινό κόσμο, εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον», συμπλήρωσε. Όσον αφορά δε, την επίμαχη διάταξη, ο κ. Μαυραγάνης εκτίμησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι' αυτό αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η συμφωνία με χαμηλή φορολόγηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Μ' αυτές τις τροποποιήσεις, η Ελβετία κερδίζει διαρκώς χρόνο- μαζί με τα κεφάλαια που φεύγουνε. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα το παράνομο χρήμα με φορολόγηση μικρότερη εκείνης της ελληνικής νομοθεσίας», παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η οποία δήλωσε πως το κόμμα της διατηρεί επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ υπερψηφίζει, έστω και με επιφυλάξεις, το πρωτόκολλο με το Βέλγιο.

«Η διαδικασία για τις καταθέσεις στην Ελβετία είναι δρομολογημένη. Η κυβέρνηση μένει να εντείνει τις προσπάθειές της να φορολογήσει εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί- και με τις σκέψεις αυτές υπερψηφίζουμε και τα δύο νομοσχέδια», ανέφερε ο Χρήστος Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ).

«Υπερψηφίζουμε με επιφυλάξεις τη σύμβαση με το Βέλγιο, γιατί προωθεί κάποιες καταστάσεις, αλλά καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο με την Ελβετία, που είναι στα μέτρα των φοροφυγάδων και της Ελβετίας που θέλει να παραμείνει φορολογικός παράδεισος», δήλωσε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή είναι αποπροσανατολιστική- απόδειξη ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει πιαστεί ούτε ένας που να έβγαλε έξω παρανόμως τα χρήματά του», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). «Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι η νόμιμη- όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών, που αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο», υποστήριξε ο βουλευτής.

«Καταψηφίζουμε και τις δύο συμβάσεις, γιατί αισθανόμαστε πως κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, φέρνοντας μια σύμβαση με το Βέλγιο χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και αφήνοντας την Ελβετία ανέγγιχτη με ένα πρωτόκολλο φούσκα», δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο