Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Για τα hedge funds έγινε τελικά η επαναγορά; Αποχαιρέτησαν όλα τα ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες

 «Πυρ και μανία» είναι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το γεγονός ότι αναγκάζονται να αποχωριστούν σχεδόν το σύνολο των ομολόγων τους, ώστε να πετύχει η επαναγορά. Μόνοι κερδισμένοι τα hedge funds.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε σχέση με το συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος αναγκάζεται να προσφέρει πάνω από το 95% των τίτλων που διατηρούσε.

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα από τόκους ύψους 4 δισ. ευρώ που θα εισπράττονταν τα επόμενα χρόνια, αλλά και σε οριστική απώλεια της προοπτικής επανάκτησης έως και του 100% της αξίας των ομολόγων, εφόσον τα πράγματα εξελίσσονταν καλά για τη χώρα.

Όλα …για τα hedge funds

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως οι μόνοι κερδισμένοι της επαναγοράς φαίνεται πως είναι τα hedge funds που απέκτησαν ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διατέθηκε στο πλαίσιο της επαναγοράς με κέρδη που ξεπερνούν το 100% μέσα σε λίγους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των ξένων ομολογιούχων προτίμησαν να διατηρήσουν την επένδυσή τους, προσδοκώντας σε επανάκτηση του 100% της ονομαστικής της αξίας.

Αντιθέτως, οι ελληνικές τράπεζες που στο πρώτο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, διέθεσαν τίτλους 9 δισ. ευρώ, αναγκάζονται για να πετύχει το νέο «κούρεμα» του χρέους να αποχαιρετήσουν μια για πάντα τα ομόλογά τους.

Έρχεται (;) κρατικοποίηση

Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται το ενδεχόμενο να εμφανίσουν με κάποιο τρόπο θετική καθαρή θέση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, όταν αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Δηλαδή, με εξαίρεση την Alpha Bank που έχει θετικά ίδια κεφάλαια, όλο το υπόλοιπο σύστημα οδεύει προς πλήρη κρατικοποίηση.

Από την άλλη, οι ξένες τράπεζες με τη μετική συμμετοχή τους στην επαναγορά «κλείδωσαν» κέρδη για ένα μέρος της θέσης τους, συνεχίζουν να ελπίζουν σε πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους, ενώ θα εισπράξουν κανονικά και τους τόκους που τους αναλογούν.

Τι μετέδωσε το Reuters

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε:

«Η διαδικασία επαναγοράς χρέους συγκέντρωσε ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 31,8 δισ. ευρώ, υποστηρίζει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές. Η μέση τιμή είναι στα 33,5% της ονομαστικής και μεταφράζεται σε ελαφρά υψηλότερο κόστος απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το χρέος μειώνεται στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, αντί του στόχου για 124% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα δηλαδή είναι μείωση χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί για 11 μονάδες που ήταν ο αρχικός στόχος.

Αν και ελαφρά κάτω από τις προσδοκίες, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν πολλά για να κλείσει το κενό.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι δεν αναμένεται να είναι δύσκολο να βρεθούν ορισμένοι ακόμα κάτοχοι ομολόγων που θα θελήσουν να πουλήσουν τους τίτλους τους.

«Θα μπορούσαν να είναι οι γερμανικές bad banks οι οποίες δεν συμμετείχαν με το σύνολο των τίτλων τους» σημειώνεται. Το ΔΝΤ δεν θα το αφήσει να περάσει εύκολα, όταν ξέρει ότι υπάρχουν ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία, υποστηρίζει τραπεζική πηγή.

Το αυξημένο κόστος έναντι των προϋπολογισθέντων, σημαίνει ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με «απόκλιση» περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα προκειμένου να μειωθεί το χρέος της χώρας συζητούνται στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών. Δεν αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα. Το θέμα θα εξεταστεί το πρωϊ της Πέμπτης στο προγραμματισμένο Eurogroup».
 
Πηγή Moneyonline.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Απαπα | Δεκεμβρίου 12, 2012 11:19 π.μ. | Reply
Και κάθε άνθρωπος νηφάλια σκεπτόμενος θα έλεγε: Το πατριωτικό καθήκον τους οι τράπεζες το έπραξαν. Τα hedge funds που δεν το έπραξαν μήπως ξέρουν ότι το "φρουτάκι" περί κουρέματος μετά τις Γερμανικές εκλογές είναι μάλλον το "μαστίγιο" παρά το "καρότο'; Μήπως δεν θα συμβεί ποτέ και αντ'αυτού τότε θα εφευρεθεί κάτι άλλο; Μήπως η εκτίμηση της Deutchebank περί υδρογονανθράκων ήταν μια ανακοίνωση - γραμμή προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της συμμετοχής στην επαναγορά για τα hedge funds; Για να δούμε... (ρε τι σκέφτεται ο δολοπλόκος!)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο