Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Όλι Ρεν - Ευρω «φακέλωμα» για τους Έλληνες καταθέτες

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι, το ΣΔΟΕ, κατόπιν απαίτησης της Task Force, προχωρά στο ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις ελληνικές τράπεζες, με τη δημιουργία μητρώου που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία και το «σπάσιμο κάθε απορρήτου» για τις καταθέσεις και την κίνηση των λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου για Οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του, ζητούσε πληροφορίες για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, προωθείται Μητρώο και Σύστημα παρακολούθησης των κινήσεων των λογαριασμών, στις Ελληνικές Τράπεζες και ότι προωθείται ταυτόχρονα η δυνατότητα «επεξεργασίας» των στοιχείων του μητρώου αυτού από αρχές ή υπηρεσίες που βρίσκονται και εκτός Ελλάδας. Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, επεσήμανε ιδιαίτερα τον «κίνδυνο διαρροής και αξιοποίησης για ιδιοτελείς σκοπούς, πληροφοριών τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας», όπως και τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ευθύνη ελέγχου και διαχείρισης του μητρώου, «προκειμένου να υπάρξει προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Στην απάντησή του, ο ευρωπαίος επίτροπος, παραδέχεται την ύπαρξη «Χάρτη πορείας για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής», και διευκρινίζει πως αυτός «εκπονήθηκε από τις ελληνικές αρχές (συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείο Οικονομικών) με την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης και ότι θα δημοσιευθεί προσεχώς». Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι, «κύριος στόχος του χάρτη πορείας είναι να αξιοποιηθούν όλα τα υφιστάμενα εργαλεία κατά του ξεπλύματος χρήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαθέσιμων πληροφοριών από τρίτους (;), προκειμένου να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά». Επιπλέον επισημαίνει ότι, «ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη πορείας είναι η «εξερεύνηση και συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου και δημιουργεί οφέλη για την αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Απαντώντας εξάλλου ο Όλι Ρεν στο ερώτημα του Νίκου Χουντή για την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης του Μητρώου και για το ενδεχόμενο «επεξεργασίας τέτοιων στοιχείων από κοινού με αρχές ή υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος», απάντησε ότι, «ουδέποτε τέθηκε θέμα από κοινού επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων με αρχές και υπηρεσίες εκτός Ελλάδας», αλλά φρόντισε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα ότι, ήδη από «τον Ιούνιο οι γερμανοί εμπειρογνώμονες περιέγραψαν συνοπτικά ένα τέτοιο σύστημα που λειτουργεί επί του παρόντος στη Γερμανία, χώρα με αυστηρή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής» και καταλήγει στην απάντησή του: «Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με εκπροσώπους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να εκπονήσουν μια αρχική πρόταση για περαιτέρω συζήτηση. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένη πρόταση».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν έχουν ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο επικεφαλής της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ προωθεί τη δημιουργία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες και σε δεύτερη φάση και των κινήσεων των λογαριασμών αυτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οδικός χάρτης για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής», και, όπως επισημαίνεται, θα προσφερθούν τεχνολογίες και «τεχνική βοήθεια» από τη Γερμανία ώστε τα στοιχεία του μητρώου να μπορούν να τύχουν και αντίστοιχης «επεξεργασίας». Όπως επισημαίνεται ασκούνται πιέσεις για να πειστούν οι εθνικές αρχές να συναινέσουν στην «αναγκαιότητα του μητρώου».

Δεδομένου, αφενός ότι τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να αφορούν ευαίσθητα θέματα προσωπικών δεδομένων αλλά και αφετέρου του κινδύνου διαρροής και αξιοποίησης για ιδιοτελείς σκοπούς πληροφοριών τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας, ερωτάται η Επιτροπή:

Τι γνωρίζει για το πρόγραμμα «Road Map for Technical Assistance in the Field of Anti-Money Laundering and Tax Evasion»;

Ποιά τα κύρια στοιχεία που περιέχει;

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο περιεχόμενο του;

Υπάρχει πράγματι η ιδέα επεξεργασίας τέτοιων στοιχείων από κοινού με αρχές ή υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος;

Ποιός θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης του μητρώου, προκειμένου να υπάρξει προστασία των προσωπικών δεδομένων;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΛΙ ΡΕΝ:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με τον «Χάρτη πορείας για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής», ο οποίος εκπονήθηκε από τις ελληνικές αρχές (συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών) με την υποστήριξη της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και θα δημοσιευτεί προσεχώς. Ο κύριος στόχος του χάρτη πορείας είναι να αξιοποιηθούν όλα τα υφιστάμενα εργαλεία κατά του ξεπλύματος χρήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαθέσιμων πληροφοριών από τρίτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη πορείας είναι «εξερεύνηση και συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου και δημιουργεί οφέλη για την αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Ουδέποτε τέθηκε θέμα από κοινού επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων με αρχές και υπηρεσίες εκτός Ελλάδας. Τον Ιούνιο, γερμανοί εμπειρογνώμονες περιέγραψαν συνοπτικά ένα τέτοιο σύστημα που λειτουργεί επί του παρόντος στη Γερμανία, χώρα με αυστηρή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με εκπροσώπους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να εκπονήσουν μια αρχική πρόταση για περαιτέρω συζήτηση. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένη πρόταση».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description zacalys | Δεκεμβρίου 11, 2012 9:07 π.μ. | Reply
καμμια καλη διευθυνση στα CAYMAN ISLANDS ξερετε?? Αν και μας βλεπω να κοιταμε κατα Τουρκία...
image description Δημήτρης | Δεκεμβρίου 11, 2012 9:14 π.μ. | Reply
Απορία: Τι είναι οι καταθέσεις και οι τραπεζικοί λογαριασμοί;
image description Μη λογιστής | Δεκεμβρίου 11, 2012 5:52 μ.μ. | Reply
Πρέπει να απευθύνετε γραπτή ερώτηση στο υπουργείο οικονομικών.
image description gkazan | Δεκεμβρίου 11, 2012 10:49 π.μ. | Reply
Είμαστε στο βούρκο, περιστοιχισμένοι από τόνους σκατά και μας λένε οτι είναι "άρωμα Δημοκρατίας"... Αναφέρω επίσης από το άρθρο "Τον Ιούνιο, γερμανοί εμπειρογνώμονες περιέγραψαν συνοπτικά ένα τέτοιο σύστημα που λειτουργεί επί του παρόντος στη Γερμανία, χώρα με αυστηρή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής."... Ρε μάγκες γερμανοί και γερμανοτραφείς... Κάθε μέρα, προκύπτουν εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Γερμανία, με φορολογικούς παραδείσους και απάτες... Πως διάολο λειτουργεί το σύστημά σας στην χώρα σας;;; Εκτός και αν λειτουργεί για τους μικρούς, που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα, ενώ οι "μεγάλοι" είναι μια χαρά... Α και μην το ξεχάσω... Τι έγινε τελικά με την HSBC, που με μια καταδίκη-χάδι από τις ΗΠΑ και την FED, "τακτοποίησε" το ΞΕΠΛΥΜΑ μαύρου χρήματος από ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, πορνεία κλπ, που έκανε διεθνώς με μερικά εκατομμύρια δολλάρια; Την βγάλαμε λάδι, έτσι; Όπως θα βγάλουμε και τους εγχώριους πάσης φύσεως και δραστηριότητος νταβατζήδες...
image description ... | Δεκεμβρίου 12, 2012 5:22 π.μ. | Reply
Αν και καθήμενος ορθώς ελάλλησες...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο