Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο 1,5 δις το έλλειμμα - Εντός στόχων ο προϋπολογισμός το πρώτο 11μηνο του 2012

Ανακοίνωση Γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνεται το εξής:

«Η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, κρίνεται ικανοποιητική, πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Κι αυτό παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Δημιουργούνται έτσι βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
Που είναι και ο μεγάλος εθνικός στόχος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους:
•    Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ, από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (-75%).
•    Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ, από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (-40%).
•    Τα καθαρά έσοδα, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι κατά 456 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους.
•    Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 9,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 (από μείωση κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) και διαμορφώνονται στα 42 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
•    Το μήνα Νοέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 18,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα».
Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 11-μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.919 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.486 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 15.047 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.596 εκατ. ευρώ. Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 11-μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8.579 και 4.471 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 39,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.793 εκατ. € παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου  2011, αλλά και  μείωση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 27 εκατ. €.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.837 εκατ. €, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (42.382 εκατ. ευρώ).
Η θετική απόκλιση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:
α) το φόρο εισοδήματος (κατά 388 εκ. €)
β)τους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκ. €) .
δ) τους φόρους ασφαλίστρων ( κατά 62 εκ. €)
ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 75 εκ. €)
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 11-μηνο του 2012 ανήλθαν στα 58.713 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.154 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60.867 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 932 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (171 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (114 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11.433 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου (11.451 εκατ. ευρώ) κατά 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF παρέμειναν σε 370 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Νοέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9.288 εκατ. ευρώ ή 13,7%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,5% (ή 4.430 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description HARYK | Δεκεμβρίου 11, 2012 7:18 π.μ. | Reply
Σημαντικά βελτιωμένα τα νούμερα του κράτους μας, αντιστρόφως ανάλογα και φονικά αλληλένδετα, με τους σημαντικά, εξαθλιωμένους πολίτες του.

Το κακό είναι ότι τα νούμερα, θα ... βελτιωθούν περισσότερο ...

Τι να τα κάνουμε τα νούμερά σας ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ;;;
Δεν μπορούν να τραφούν τα παιδιά μας μ΄αυτά ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε !!!

Πεθαίνουμε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε !!!

Κι εσείς αδιαφορείτε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε !!!
Τα νουμεράκια σας να είναι καλά μόνο ...
Νούμερα ...
image description TOMLOG | Δεκεμβρίου 11, 2012 10:28 π.μ. | Reply
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ. ΑΦΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΕΡΕΨΕΙ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΙ ΠΟΛΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΧΑΙΒΑΝΙΑ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΤΡΩΓΑΝΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΔΙΠΛΕΣ ΤΡΙΠΛΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ
image description Ναι Σε Ολα | Δεκεμβρίου 11, 2012 11:07 π.μ. | Reply
Και νούμερα μαγειρεμένα απο τους καλύτερους σεφ , με πολλούς χρυσούς σκούφους...... και όχι μόνο.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο