Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναγκαστικές εισπράξεις χρεών και καθολική υποβολή δηλώσεων

«Χείρα βοηθείας» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, αλλά και να καταστήσει αποδοτικότερο τον εισπρακτικό και ελεγκτικό του μηχανισμό....

«Χείρα βοηθείας» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, αλλά και να καταστήσει αποδοτικότερο τον εισπρακτικό και ελεγκτικό του μηχανισμό.


Η πρώτη επαφή των στελεχών του υπουργείου με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν κλιμάκιο ξένων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να μελετήσει, μεταξύ άλλων, το μηχανισμό είσπραξης και ελέγχου, αλλά και να εντοπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Η συνεργασία αυτή επικαιροποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφθηκε εκ νέου την Αθήνα, για να διαπιστώσει από κοντά την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν όψει της κατάρτισης της φθινοπωρινής έκθεσης του Οργανισμού.

Η βοήθεια των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, συνίσταται κυρίως στο σύστημα είσπραξης εσόδων, καθώς και στον έλεγχο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Μεγάλο μέρος μάλιστα των προτάσεων που υπέβαλε κατά το παρελθόν το ΔΝΤ υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, με χαρακτηριστικότερες εκείνες που αφορούν στη μηνιαία υποβολή των περιοδικών δηλώσεων απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ακόμη και των μηδενικών, τη συγχώνευση εφορειών και τη νομική θωράκιση των ελεγκτικών κέντρων.

Δεκάλογος
Η συνεργασία αυτή, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, θα συνεχιστεί με απώτερο στόχο τη λήψη μέτρων για την απόδοση του ΦΠΑ, οι απώλειες του οποίου εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων χρεών. Προκειμένου μάλιστα να καταλήξουν σε προτάσεις, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για τα παρακάτω δέκα βασικά σημεία οικονομικής πολιτικής:
- Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων ιδίως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΦΠΑ και τους φόρους στην περιουσία κατά την τριετία 2003-2005, αλλά και προβλέψεις για το 2006.
- Το προφίλ των μεγάλων και των μικρών επιχειρήσεων. Δηλαδή, τον αριθμό των ενεργών εταιρειών και όσων έχουν κλείσει, τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην τριετία 2003-2005 ανά πηγή (ΦΠΑ, άμεσοι, έμμεσοι, μισθωτών υπηρεσιών) και πόσους φόρους εισέπραξε το Δημόσιο από την ελεγκτική του δράση.
- Το σύστημα του ΦΠΑ και συγκεκριμένα το ύψος των συντελεστών ανά προϊόν και υπηρεσία, καθώς και τα προβλήματα στην απόδοσή του. Επίσης αν πραγματοποιούνται αυξημένοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες με υψηλές επιστροφές και όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις με φορολογικές παραβάσεις και κυρίως πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
- Ποιοι εντάσσονται στο κλαμπ των πλουσίων κατά την ελληνική νομοθεσία και αν έχουν ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση.
- Τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου και το ύψος των χρεών τους. Ιδιαίτερα τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, τα ποσά που εισέπραξε και αν προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα έναντι των οφειλετών (κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, κινητής ή ακίνητης περιουσίας κ.λπ.).
- Τον αριθμό των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στις εφορίες και στα δικαστήρια. Πόσες προσφυγές εκκρεμούν στα δικαστήρια και πόσες πρόσφυγές κέρδισαν οι φορολογούμενοι.
- Το προφίλ των φορολογουμένων, όπως αυτό σκιαγραφείται από τις δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλουν κατ έτος.
- Πώς εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και μάλιστα αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους.
- Τον τρόπο επιλογής και ελέγχου των υπόπτων για φοροδιαφυγή.
- Αν και πόσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) μέσω του Διαδικτύου ή μέσω του ταχυδρομείου ή απευθείας στην Εφορία.

Πηγή κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο