Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξετάζεται παράταση στην επαναγορά για πιαστεί ο στόχος – Από τι κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

Σε παράταση δύο – τριών ημερών στο πρόγραμμα επαναγοράς που τυπικά έκλεισε την περασμένη Παρασκευή, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, για να πιάσει τους στόχους μείωσης του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέχρι και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν κατατεθεί προσφορές συνολικού ύψους 26 – 27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 – 17 δισ. ευρώ προήλθαν από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Ως εκ τούτου ο στόχος για επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ δεν «πιάστηκε» και αναζητούνται λύσεις για να βρεθούν οι τίτλοι που λείπουν έως και το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Οι εναλλακτικές

Η επίτευξη του στόχου των 30 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

- Με την αύξηση της συμμετοχής από ξένους επενδυτές τα επόμενα 24ωρα
- Με την προσφορά από τις ελληνικές τράπεζες επιπλέον 3 – 4 δισ. ευρώ

Αν συμβεί αυτό ανατρέπονται οι αρχικοί σχεδιασμοί των διοικήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων για συνεισφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους με τα 2/3 των ομολόγων τους.

Κίνδυνος κρατικοποίησης

Όπως μετέδωσε από το πρωί του Σαββάτου το Moneyonline.gr, με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών αυξάνεται κατακόρυφα.

Εάν η συμμετοχή ξένων τραπεζών και hedge funds στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα αναγκαστεί να διαθέσει το σύνολο των ομολόγων του στο πλαίσιο της επαναγοράς, εφόσον ΕΕ και ΔΝΤ θελήσουν να πιαστεί στο 100% ο στόχος για διαγραφή χρέους 20 δισ. ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο εγχώριος κλάδος θα απολέσει οριστικά τόκους ύψους 4 δισ. ευρώ, καθώς και την προοπτική επανάκτησης του 100% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Η καθαρή θέση των τραπεζών

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, σε όλες τις περιπτώσεις, όποια και αν είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς, δεν είναι δυνατή η επαναφορά, με εξαίρεση την Alpha Bank, της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος.

Αυτό είναι το βασικό αντικίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου του ερχόμενου Απριλίου, οι οποίοι είναι δύσκολο να βάλλουν χρήματα σε μία τράπεζα, ένα μέρος των οποίων θα χαθεί μονομιάς, για να καλύψει ζημιές του παρελθόντος και να επαναφέρει τα ίδια κεφάλαιά της στο μηδέν.

Η μοναδική περίπτωση για να περάσουν οι δείκτες κεφαλαιακές επάρκειας σε θετικό πρόσημο είναι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά να είναι μερική και τα ομόλογα που θα παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αποτιμηθούν σε υψηλότερες τιμές, είτε μέσω της αγοράς ή τεχνητά με την παροχή εγγυήσεων από τον EFSF ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πηγή Moneyonline.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο