Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιος μας προστατεύει από τους… εφαρμοστές των νόμων;

Ποιος μας προστατεύει από τους… εφαρμοστές των νόμων;
 
Editorial περιοδικού  λογιστική prosvasis : τεύχος 349
 
Δευτέρα 3.12.2012 και με τα χρήματα ή τις επιταγές στο τσαντάκι άρχισε το «κυνήγι» της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων. Σκέφτηκα, δεν ξέρω πώς, από ένστικτο ίσως (κληρονομικό χάρισμα που λένε), να πάρω μαζί μου την ΠΟΛ.1101/19.3.2002.

Μπορεί να πέσω σε κανέναν υπάλληλο που να μην τη γνωρίζει, σκέφτηκα, αν και τον τελευταίο καιρό, ειδικά με τις μεταστεγάσεις των ΔΟΥ, έχει γίνει διάσημη.

 Πριν αρχίσει το «κυνήγι» χτύπησε το τηλέφωνο, από συνάδελφο ακριτικού νησιού.
 «Θέλω την ΠΟΛ που καταργεί την 1101»
 «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»
 «Ο προϊστάμενος εδώ λέει ότι επειδή δεν απεργούσαν δεν ισχύει η ΠΟΛ»
 Όταν αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει σχετικό έγγραφο, το τροπάρι άλλαξε.
 «Πήραμε τη Διεύθυνση Πολιτικής Εσόδων και μας είπε ότι αφού δεν απεργούσαμε και ήταν ανοιχτή η ΔΟΥ πρέπει να βάζουμε πρόστιμα…»
 Δεν θέλω να παραθέσω εδώ τη συζήτηση που επακολούθησε.
 Βέβαια καμία εντολή δεν υπήρχε από την αρμόδια Διεύθυνση και δεν θα μπορούσε να υπάρχει, τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο, όπως μας είπαν και οι υπάλληλοί της.
 Με την ευκαιρία όμως αυτή, και να υπογραμμίσουμε ότι δεν ήταν η μόνη ΔΟΥ που -κατά παράβαση καθήκοντος- δεν εφάρμοσε την ΠΟΛ.1101/2002, ας υπενθυμίσουμε τη σχετική απόφαση και επιτρέψτε μας να κάνουμε ορισμένα σχόλια και μια πρόταση.
 
«ΠΟΛ 1101/2002
 Θέμα: Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών για τις ΔΟΥ στις οποίες διακόπτεται η λειτουργία τους ή παραμένουν κλειστές από λόγους ανωτέρας βίας.
 
Αποφασίζουμε
 
1. Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής περιοδικών, εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων και δηλώσεων Intrastat των υποκείμενων αρμοδιότητας των ΔΟΥ στις οποίες κάθε φορά διακόπτεται η λειτουργία τους λόγω:
 - Μεταστέγασης ΔΟΥ,
 - Διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος,
 - Απεργίας τραπεζικών ή εφοριακών υπαλλήλων,
 - Γ.Σ. εφοριακών υπαλλήλων σε εργάσιμες ώρες,
 - Ύπαρξης βλάβης του συστήματος TAXISκαι γενικά μη λειτουργία των ΔΟΥ από λόγους ανωτέρας βίας
 και ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε ψηφίο του οποίου η λήξη συμπίπτει με την ημέρα που η συγκεκριμένη ΔΟΥ παρέμεινε κλειστή, μέχρι την εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας της για το κοινό.
 (σ.σ.: Ακολουθούν ανά εργάσιμη ημέρα οι λήξεις των προθεσμιών των υποκειμένων που ο ΑΦΜ τους τελειώνει στα επόμενα του ανωτέρω ψηφία)
 2. Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής όλων των άλλων δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών και τελών που λήγουν κατά την ημέρα που οι αρμόδιες για την υποβολή ΔΟΥ παρέμειναν κλειστές λόγω της ίδιας ως άνω αιτίας, μέχρι την εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.
 3. Παρατείνεται επίσης η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ, που για τον αναφερόμενο στο θέμα λόγο διακόπηκε η λειτουργία τους, κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που αυτά γίνονται (κατά ΚΕΔΕ) ληξιπρόθεσμα μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.
 4. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας, την Οικονομική Επιθεώρηση και το αντίστοιχο υποσύστημα TAXIS για τις ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών, που προκαλούνται από τους ανωτέρω λόγους.
 5. Η απόφαση αυτή, που ισχύει από 1.1.2002, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ»
 
1. Η απόφαση ισχύει από 1.1.2002 και δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα.
 2. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ που δεν την εφάρμοσαν, ουσιαστικά έχουν παραβεί μια απόφαση που πρώτα και κύρια οι ίδιοι, ως δημόσιοι υπάλληλοι, θα έπρεπε να εφαρμόζουν. Αλήθεια, γιατί αν κάποιος πολίτης δεν εφαρμόσει έναν νόμο ή μια απόφαση της πολιτείας διώκεται και τα όργανα που είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν, ως εκ της θέσης τους, τις αποφάσεις της Διοίκησης μένουν στο απυρόβλητο;
 3. Στη συγκεκριμένη απόφαση και στην παρ. 4 αναφέρεται ρητά ότι: «Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας, την Οικονομική Επιθεώρηση και το αντίστοιχο υποσύστημα TAXIS για τις ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών, που προκαλούνται από τους ανωτέρω λόγους.»
 Άρα την Παρασκευή, δούλευαν ή απεργούσαν, θα έπρεπε να ενημερώσουν, όπως λέει η απόφαση, τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που δεν έπραξαν. Αυτό το τελευταίο για όσους προϊσταμένους είχαν την πρόχειρη δικαιολογία ότι «να, και το TAXIS βγάζει πρόστιμα».
 
Πρόταση:
 Κάντε αιτήσεις επιστροφής των προστίμων που σας επιβλήθηκαν, ζητώντας τα πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 Πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε δυναμικά στην υποτιθέμενη κυριαρχία των κατά τόπους «υπουργών οικονομικών» και σε όλους αυτούς που, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους νόμους και τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τις ερμηνεύουν -και για την ακρίβεια τις παρερμηνεύουν- κατά το δοκούν.
 
Υ.Γ.: Λίγες ώρες μετά από την παράδοση του κειμένου στο περιοδικό εκδόθηκε η ΠΟΛ.1213/3.12.2012 με θέμα «Παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ», με την οποία παρατείνονται οι πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι και την Τετάρτη, 5.12.2012. Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα βάλει κάποιος αρμόδιος στη θέση τους όλους εκείνους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την Απόφαση ΠΟΛ.1101/19.3.2002 του Υπουργού Οικονομικών
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description GEOGEO | Δεκεμβρίου 10, 2012 9:39 μ.μ. | Reply
ΜΑΛΛΟΝ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΛ 1101/2002. ''Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ Κ.Υ.,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΧΙS'' ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ Δ Ε Ν ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΑΠΟ 10 ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ 5 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ. ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ. ΠΧ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ Φ.Τ.Μ., ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΒΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο