Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μικρότερη η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε σταθερές τιμές 2005, μειώθηκε κατά 6,9% το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 7,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτoυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου 20121.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών 3oυ τριμήνου). Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα προκύπτει πως η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,8% σε σχέση με το τρίτo τρίμηνο του 2011, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%.
 
Εν τω μεταξύ, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το τρίτοo τρίμηνο του 2011.
 
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 7,1%.
 
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 20,9%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 22,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 14,9%.
 
Στις χθεσινές της εκτιμήσεις, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat ανέφερε πάντως πως η ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με μείωση του ΑΕΠ κατά 3,4%, η Ιταλία με 2,4%, η Κύπρος με 2,3% και η Ισπανία με 1,6%. Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισαν μόνο δύο μικρές περιφερειακές χώρες, η Σλοβακία και η Εσθονία.
 
Συνολικά, με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ, η Ευρωζώνη εισήλθε και επίσημα σε ύφεση, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Την πρώτη ήταν το 2008, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, από την οποία εξήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2009.
 
Μάλιστα, για πρώτη φορά γίνεται έκδηλη η επιδείνωση της κατάστασης στις ισχυρές οικονομικά χώρες που έχουν και τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίες δεν πλήττονται από εθνικές πολιτικές λιτότητες, αλλά από το «φρένο» στις εξαγωγές τους προς τον κοινοτικό Νότο.
 
Έτσι, σε ύφεση βρέθηκε η Φινλανδία και η Ολλανδία, ενώ σημαντική επιβράδυνση καταγράφεται στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη της ποσοστιαίας μονάδας.
 
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο