Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Περί ελέγχου των ελεγχόντων.

Περί ελέγχου των ελεγχόντων.

Του π.Οικον. Επιθεωρητή Γιώργου Κρανά

Προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία του ελέγχου 1.747 φορολογούμενων για « ασύμμετρο πλουτισμό», ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης από τις 11 Οκτωβρίου με απόφαση του ανέθεσε τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, λόγω των καθυστερήσεων που διαπιστώθηκαν στην ολοκλήρωση του ελέγχου, με εντολή του έχει διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων που αφορούν στη διαρροή απόρρητων φορολογικών στοιχείων, και να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά έχουν τυχόν τελεσθεί.

Στους 1.747 ελεγχόμενους για « αιφνίδιο πλουτισμό» υπάγονται, σύμφωνα με όσα έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα «6 μέρες», πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοξενοδόχοι, δικηγόροι, γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δεκάδες επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών με τεράστιες περιουσίες. Μεγάλο μέρος των ελεγχόμενων δραστηριοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα πάντοτε με τη λίστα της εφημερίδας στον μακρύ κατάλογο των νεοπλουτισάντων περιλαμβάνονται και είκοσι επτά Ηπειρώτες αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Ηπείρου , των οποίων τα ονόματα δεν επαναδημοσιεύω σεβόμενος τα προσωπικά τους δεδομένα.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο, αρκεί να γίνεται ισότιμα, ολοκληρωμένα και χωρίς εξαιρέσεις. Είχα επισημάνει με σχετική αρθρογραφία μου ( τίτλος:Ιδού τα 11,6 δισεκ. ) τις πηγές απ΄ τις οποίες η Χώρα μας μπορούσε να αντλήσει εύκολα χρήματα από τον αιφνίδιο και παράνομο πλουτισμό, για να μην οδηγείται στην εύκολη λύση των περικοπών και στην εξαθλίωση μεγάλης μάζας πολιτών. Χαίρομαι που, έστω και αργά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να μη συμφωνεί με τη θέση μου ότι το Υπ. Οικονομικών έπρεπε να ξεκινήσει τους ελέγχους από το « σπίτι» του και ειδικότερα από τους ελεγκτές . Και αυτό, γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από τη διασταύρωση στοιχείων που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής φέρεται ότι τριάντα τρεις προϊστάμενοι ΔΟΥ και ελεγκτές ελεγκτικών κέντρων έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000! ευρώ , περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ φέρονται να έχουν βγάλει στο εξωτερικό ένδεκα ελεγκτές εφοριακοί, πάνω από 4.000 εφοριακοί βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπάλληλοι πολεοδομιών που υπάγονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φτάνουν στους 3.500

Βέβαια ,ο ελεγχόμενος δε σημαίνει και ότι φοροδιαφεύγει , αφού του παρέχεται η δυνατότητα να επικαλεστεί και να παρουσιάσει έσοδα που απέκτησε το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές ή και να διορθώσει λάθη που έχουν γίνει με την κίνηση των λογαριασμών κλπ , ωστόσο, δε θα πρέπει και να κοιμάται ήσυχος. Η « Θεία Νέμεσις» βέβαια θα επέρχονταν αλλά και η αξιοπιστία του κράτους θα είχε ενισχυθεί αν είχε προηγηθεί πρώτα ο έλεγχος των ελεγχόντων και αν ακολουθούσε ο έλεγχος των άλλων φορολογούμενων, χωρίς επικοινωνιακά τεϡ νάσματα και σκοπιμότητες. Είπαμε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται, αγαπητοί κύριοι του πολιτικού συστήματος.

kranasg.blogspot.gr-Giorgos Kranas ‏@kranasg
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description XRISA R | Δεκεμβρίου 7, 2012 2:31 μ.μ. | Reply
Bεβαίως αν θέλουν οι ιθύνοντες να κάνουν σωστό έλεγχο και να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπε,ι να πληρώσουν οι κατέχοντες και να τιμωρηθούν οι φοροδιαφεύγοντες,μπορούν να το κανουν.Σ αυτή την περίπτωση δεν θα είχαν αυτες τις οδυνηρές επιπτώσεις οι μισθωτοι και οι συνταξιούχοι και όλη η κοινωνία γενικότερα.Είναι θέμα πολιτικής βούλησης..Χλωμό το βλέπω ότι θα γίνει ...Μακάρι να διαψευθώ..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο