Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέοι κανόνες τιμολόγησης ΦΠΑ - Πρωτοχρονιάτικο δώρο για εταιρείες


Του Algirdas Šemeta

Καλά νέα για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη! Από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα ισχύουν απλούστεροι, πιο σύγχρονοι κανόνες για την έκδοση τιμολογίων ΦΠΑ. Οι κανόνες αυτοί αποβλέπουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις, και θα συμβάλουν στην πλήρη προσαρμογή της τιμολόγησης του ΦΠΑ στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Δύο πτυχές της νέας νομοθεσίας χρήζουν ιδιαίτερης επισήμανσης: η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η λογιστική σε ταμειακή βάση.

Από το νέο έτος, όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη λύση τιμολόγησης ΦΠΑ που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα τεθεί στο ίδιο επίπεδο με την τιμολόγηση σε χαρτί, με κοινούς κανόνες και για τις δύο περιπτώσεις. Οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών δεν μπορούν πλέον να επιβάλλουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή ή η ηλεκτρική ανταλλαγή δεδομένων (EDI). Οι απαιτήσεις θα είναι ομοιόμορφες σε όλη την ΕΕ, παρέχοντας νομική ασφάλεια και μεγαλύτερη απλούστευση για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα τιμολόγια θα επιτρέπεται να αποθηκεύονται ηλεκτρονικά, ακόμη και αν το πρωτότυπο είναι σε χαρτί, και οι περίοδοι αποθήκευσης θα είναι οι ίδιες και για τις δύο περιπτώσεις.

Τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι γνωστά: συντόμευση των προθεσμιών πληρωμής, μείωση των σφαλμάτων, λιγότερη εκτύπωση και χαμηλότερο κόστος αποστολής. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 18 δισεκατομμύρια ευρώ εάν όλες οι επιχειρήσεις περνούσαν από το χαρτί στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, κυρίως μέσω της μείωσης των εξόδων τήρησης βιβλίων. Οι νέοι κανόνες ΦΠΑ θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετο κίνητρο και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προβούν στην αλλαγή αυτή.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή στην ΕΕ για τους κανόνες ΦΠΑ αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση των ΜΜΕ. Νέες διατάξεις όσον αφορά τη «λογιστική σε ταμειακή βάση» θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να διευκολύνουν την ταμειακή ροή των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 2.000.000 ευρώ. Οι ΜΜΕ θα πρέπει να δηλώνουν τον ΦΠΑ μόνο μετά την καταβολή του από τον πελάτη τους, και όχι όταν εκδίδουν το τιμολόγιο. Ως εκ τούτου, οι μικρότερες επιχειρήσεις της ΕΕ δεν θα αντιμετωπίζουν ταμειακές δυσχέρειες λόγω καταβολής του ΦΠΑ. Κάθε κράτος μέλος οφείλει να αποφασίσει αν θα παρέχει αυτή τη δυνατότητα ταμειακής λογιστικής βάσει των νέων κανόνων της ΕΕ. Δεδομένου ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ, και πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα το πράξουν.

Ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον στην Ευρώπη αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αρθούν τα διοικητικά εμπόδια, να μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης και να περιοριστούν οι εθνικές αποκλίσεις που δημιουργούν νομική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα σημεία που περιλαμβάνουν οι νέοι κανόνες τιμολόγησης ΦΠΑ. Επιπλέον, το 2013, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ στην ΕΕ, με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας για τις επιχειρήσεις. Επομένως, έπονται και άλλα καλά νέα.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description nikoskoutras | Δεκεμβρίου 6, 2012 9:23 π.μ. | Reply
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ... ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ...
image description NIKOSPETSAS | Δεκεμβρίου 6, 2012 9:09 π.μ. | Reply
Η εφαρμογή από 1/1/2013 με πρώτη ανακοίνωση στις 6/12/2012 αν όντως γίνει και στην Ελλάδα τότε θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην χώρα μας και δεν το έχουμε καταλάβει ... ΑΛΛΑ μάλλον θα το δούμε εν καιρώ .... ίσως κάτι σαν την φοροκάρτα και την απογραφή και παρακολούθησης της ατομικής περιουσίας η οποία "ισχύει" από 1/1/2012 ( χα, χα, ...) ΑΛΛΑ .... πού .. ???
image description πρωταπριλια | Δεκεμβρίου 6, 2012 9:25 π.μ. | Reply
ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ...ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ....
image description ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. | Δεκεμβρίου 6, 2012 9:00 π.μ. | Reply
"Κάθε κράτος μέλος οφείλει να αποφασίσει αν θα παρέχει αυτή τη δυνατότητα ταμειακής λογιστικής βάσει των νέων κανόνων της ΕΕ."
Μαντέψτε ποιο κράτος ΔΕΝ θα την παρέχει........
image description Harrison | Δεκεμβρίου 6, 2012 9:42 π.μ. | Reply
Επιτέλους ας μας το επιβάλουν. Και τα δύο μέτρα είναι σωστά.
image description 969 | Δεκεμβρίου 6, 2012 10:24 π.μ. | Reply
Όταν λέει : Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 18 δισεκατομμύρια ευρώ εάν όλες οι επιχειρήσεις περνούσαν από το χαρτί στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, κυρίως μέσω της μείωσης των εξόδων τήρησης βιβλίων.

Τί εννοεί ο ποιητής ???? Δεν θα τηρούνται βιβλία??
image description no no no | Δεκεμβρίου 6, 2012 10:18 π.μ. | Reply
θα τηρουται βιβλία αλλα θα καταχωρουνται αυτοματα τα εσοδα με συστημα συνδεσης εμπορικου προγραμματος με το λογιστικο. Αυτο ισχυει για ψιλικατζιδικο-κομμωτηριο κλπ επιχειρησεις. Η μειωση κοστους θα ειναι απο την μειωση αμοιβης του λογιστη......
image description DimitrisD | Δεκεμβρίου 6, 2012 11:54 π.μ. | Reply
Α ωραία, μιας και μας πληρώνανε τα τρελά τα λεφτά τόσο καιρό οι πελάτες μας, ας τους το μειώσουμε και λίγο!
image description LOGON | Δεκεμβρίου 6, 2012 12:35 μ.μ. | Reply
Πρωινό όνειρο χειμερινής νυκτός ,σε μια χειμάζουσα ελληνική πραγματικότητα!
Η φάση από την διερεύνηση μέχρι την εφαρμογή απέχει γενεές ολόκληρες στο Ελλαδιστάααν
image description GRD | Δεκεμβρίου 6, 2012 12:11 μ.μ. | Reply
Αυτό με τη λογιστική σε ταμειακή βάση (cash based accounting!) μου ακούγεται πολύ... Δηλαδή το δημόσιο θα εισπράττει ΦΠΑ ,εφόσον προηγουμένος πληρωθεί το αντίστοιχο τιμολόγιο. Sounds good ...δηλαδή μέχρι και ποτέ. Τα βιβλία θα τηρούνται ανά παραστατικό? Οι πληρωμές open account (σε ποσά <3000€)?
image description gkazan | Δεκεμβρίου 6, 2012 1:52 μ.μ. | Reply
Δεν μας... ρε Νταλάρα... Αυτά θα έρθουν εδώ σε 3-4 γενιές, πρώτα βέβαια θα έχουμε λογισμικά και άλλα πράγματα έτοιμα, έτσι για να πληρώνουμε τσάμπα τις εταιρείες... Άντε πες στον Κύκλωπα, την Φάλαινα και τον Κουνελάκο (με τελικό αποδέκτη το Στουρνάρι) οτι ΦΠΑ θα εισπράτουν του Αγίου Μπούφου ανήμερα. Άλλη ημέρα η έκδοση, άλλος ο χρόνος είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, άλλος ο τζίρος του έτους... Εδώ μας βγαίνουν τα μάτια να συμφωνήσουμε Εκκαθαριστική ΦΠΑ-Ε3, με τέτοια χάλια, όχι δημιουργική λογιστική αλλά τρια πουλάκια κάθονταν...
image description Η ΝΕΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ | Δεκεμβρίου 7, 2012 10:13 π.μ. | Reply
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ = ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ = ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ = ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ = ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ = ΝΕΑ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΦΘΟΡΑ = ΛΑΔΩΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ = ΕΚΜΗΔΕΝΗΣΗ ΥΓΕΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ = ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ HAKERS = ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ______ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΗΜΕΝΕ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ ΘΑ ΛΕΣ: "ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ".....................???????????????
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο