Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το φορολογικό

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το φορολογικό

Διαδοχικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στην κυβέρνηση, με στόχο την ολοκλήρωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας και εν μέσω σεναρίων για την τελεσίδικη μορφή του σχεδίου και «παζαριών». Η ΔημΑρ ανακοίνωσε τις προτάσεις της, με τις προτάσεις του ΠαΣοΚ να έχουν ήδη διαρρεύσει. Η τελική απόφαση θα προκύψει από τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού ο πρώτο έλθει σε επαφή με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι διαβουλεύσεις για την αναπροσαρμογή του φορολογικού συτήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρά πρόστιμα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, δήλωσε πως η ενίσχυση των οικογενειών επιδιώκεται να γίνει μέσω επιδομάτων από το πρώτο παιδί κι όχι μέσω καθορισμού αφορολόγητου ποσού. Τη θέση αυτή είχε προβάλει και ο Πρωθυπουργός χθες.

Αντιδράσεις έχει φέρει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, ρύθμιση στην οποία το ΠαΣοΚ φέρεται να προβάλλει σθεναρή, προειδοποιώντας, μάλιστα, να μη στηρίξει ανάλογες διατάξεις. Το σενάριο αυτό απέκλεισε, χθες, ο κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό, σήμερα, το ύψος του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης, καθώς ερωτηθείς αν θα είναι 45% ή χαμηλότερος, δήλωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο».

Οι προτάσεις της ΔημΑρ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οι προτάσεις του ΠαΣοΚ

Οι διατάξεις, στις οποίες αντιτίθεται το ΠαΣοΚ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τον φορολογούμενο και αφορούν στη φορολόγηση με 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ (το σενάριο που απέκλεισε ο κ. Σαμαράς), στην κατάργηση των επιδομάτων για τα παιδιά, στη φορολόγηση των νέων επαγγελματιών από τον πρώτο χρόνο έναρξης της δραστηριότητάς τους, στο λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠαΣοΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική.

Η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμιση χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Το ΠαΣοΚ, στο σημείο αυτό, προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.

Για παροχή κινήτρων και στήριξης προς νέους και άνεργους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους σε περίοδο βαθειάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας, προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).

Η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠαΣοΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση προτείνει, τέλος, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠαΣoΚ προτείνει την διατήρηση της έκπτωσης με 5%.

Το τελικό Σενάριο

Όσον αφορά στα πλέον πιθανά σενάρια, τα οποία και εξετάζει η κυβέρνηση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω αλλαγές:

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις συντελεστές:
•Τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ θα φορολογούνται με 21%,
•Τα εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ θα φορολογούνται με 36%,
•Τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ θα φορολογούνται με 45%.

«Βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση συλλογής αποδείξεων.

Για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ, η εν λόγω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι, φυσικά, να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.

Αντικατάσταση της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Κατάργηση πρόσθετων μειώσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχονται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

Έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος στις δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μόνο όμως κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Πάντως, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.

ΣυΡιζΑ: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, μόνος στόχος του φορολογικού

«Μόνος στόχος» της κυβέρνησης είναι «η αφαίμαξη των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών, όταν την ίδια στιγμή αφήνουν προκλητικά στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα και το μεγάλο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣυΡιζΑ, αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο ΣυΡιζΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και στην περίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως «κάθε φορά που πρόκειται να πάρει σκληρά μέτρα για την πλειοψηφία της κοινωνίας», ακολουθεί την «τακτική των “διαρροών"». Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το δήθεν κακό υπουργείο Οικονομικών με τις σκληρές προτάσεις και ο δήθεν καλός πρωθυπουργός που έρχεται να τις διορθώσει, δεν πείθουν κανέναν και η κακόγουστη παράστασή τους αποτελεί άλλη μία πρόκληση για την κοινωνία που πλήττεται βάναυσα από τα ακραία μέτρα φτωχοποίησης».

Επιπλέον, ο ΣυΡιζΑ σημειώνει πως «η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ανέχεται τη μεγάλη, κυρίως, φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα φορολογικό νομοσχέδιο με στοχευμένες φοροαπαλλαγές στους ημέτερους της διαπλοκής».

Πηγή ΤΟ Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 405 | Δεκεμβρίου 6, 2012 5:19 μ.μ. | Reply
ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ (Αν θέλουν να ...επιζήσουν)

Θέλετε να μάθετε πόση πραγματική επιβάρυνση θα έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ατομική επιχείρηση με έδρα το σπίτι με εισόδημα ή τεκμήριο 14.000 € ??

Η “αμαρτία κατοχής” είναι ένα σπίτι 114 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1600 cc

Λοιπόν έχουμε και λέμε: Τεκμήριο ή Εισόδημα 14.000 €
Φόρος από το πρώτο ευρώ 14000 x 26% = 3640 €
Προκαταβολή φόρου (υποχρεωτική) = 2184 €
ΤΕΒΕ = 4200 €
Τέλος επιτηδεύματος = 650 €

Χαράτσι ακινήτου = 950 €
Τέλη κυκλοφορίας = 265 €
Ασφάλεια οχήματος (μίνιμουμ) = 450 €

σύνολο επιβαρύνσεων = 12.339 €


Πόσα μείνανε ??? 1.661 € ΠΟΣΑ ???? 1,661 € για να φας, να ταΐσεις την οικογένειά σου γιά ένα χρόνο, να ντυθείς, να πληρώσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟ, κλπ. ΔΗΛΑΔΗ 139,40 € το μήνα!!!

Ρε πάτε καλά που θα δουλεύω 12 μήνες για να πληρώσω 12.400 € και να μου μείνουν 1600 € ???
Θα δουλέψετε εσείς 12 μήνες για 1600 € ????????

ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!!
(ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!)

Συντελεστής απόδοσης: 12% !!!!!!
image description Νο Μercy | Δεκεμβρίου 6, 2012 5:39 μ.μ. | Reply
Σκέψου να μην έχεις δικό σου σπίτι και να πληρώνεις 12*400=4800 ενοίκιο το χρόνο! Έχω μπει ήδη "μέσα" πριν από τα νέα μέτρα...με την εφαρμογή τους τι πρέπει να κάνω;
image description 405 | Δεκεμβρίου 6, 2012 6:31 μ.μ. | Reply
....μα φυσικά "δεν ζείς" όπως είχε πεί κάποτε σε μία κυριούλα ο Αλογοσκούφης όταν ρωτήθηκε από την κυρία πού του είπε "μα πως θα ζήσω με 200 ευρώ? "
Στή συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ....140 !! . Στην περίπτωσή σου Νο Μercy ....απλά δεν υπάρχεις γι΄αυτούς, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί κανείς δεν έβαλε μολύβι και χαρτί για τούς μικροεπαγγελματίες. Αλλά μάλλον η ...μαρίδα πρέπει να φύγει από τη μέση.....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο