Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προεδρικό Διάταγμα καθορισμού προσόντων επιθεωρητών σε μεταποιητικές ή συναφείς εγκαταστάσεις

Προεδρικό Διάταγμα καθορισμού προσόντων επιθεωρητών σε μεταποιητικές ή συναφείς εγκαταστάσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α’ 227/16.11.2012) το Προεδρικό Διάταγμα καθορισμού προσόντων επιθεωρητών σε μεταποιητικές ή συναφείς εγκαταστάσεις, θέσπισης κανόνων του έργου τους, πιστοποίησης και εγγραφής τους στο Μητρώο.
 
Με το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργείται Μητρώο Πιστοποιημένων Επιθεωρητών που θα ελέγχουν την τήρηση των όρων και περιορισμών για την εγκατάσταση και τη νόμιμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Η Αδειοδοτούσα Αρχή, διατηρεί το δικαίωμα διενέργειας δειγματοληπτικών επιθεωρήσεων ή επιθεωρήσεων κατόπιν καταγγελίας και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του έργου των επιθεωρητών.
 
Επιθεωρητές μπορεί να είναι ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εγγράφονται στο Μητρώο, που θα τηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.
 
Η πιστοποίηση των ικανοτήτων των Επιθεωρητών βασίζεται μεταξύ άλλων, στην εμπειρία και την επιστημονική τους κατάρτιση στον τομέα της αδειοδότησης.
 
Βάσει της αξιολόγησης των κριτηρίων που αναλύονται στο Προεδρικό Διάταγμα, οι Επιθεωρητές μπορούν να αποκτήσουν άδειες που διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και για δραστηριότητες κάθε βαθμού όχλησης. Η ανάθεση των επιθεωρήσεων που θα διενεργούνται από μονομελή ή διμελή κλιμάκια, θα είναι αποτέλεσμα ηλεκτρονικής κλήρωσης.
 
Οι Πιστοποιημένοι Επιθεωρητές θα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ως προς τη νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας έτσι ποιοτικό έλεγχο τήρησης των προδιαγραφών λειτουργίας τους.
 
Με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται επίσης η καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας συνυπευθυνότητας των επιχειρήσεων ως προς τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας τους καθώς δίνεται η δυνατότητα αυτοδέσμευσης κάθε επιχείρησης, ύστερα από αίτηση της ίδιας, για διενέργεια περιοδικής επιθεώρησης ανά πενταετία.
 
H προθεσμία έναρξης της κατάθεσης των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επιθεωρητές στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού, θα ανακοινωθεί επίσημα στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, www.ggb.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο