Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Οκτώ μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ

Οκτώ μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου για την οικονομία του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι, μεταξύ των όσων θα ανακοινωθούν είναι ο περιορισμός κατά 60% των υπογραφών που απαιτούνται για ένταξη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, θα αλλάξει ο θεσμός του υπόλογου και θα περιοριστούν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί, το αμέσως προσεχές διάστημα, νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις αλλά και να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος εξοικονομώ κατ' οίκον. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την ΕΤΕπ ώστε να ανακοινωθούν πριν το τέλος του χρόνου προγράμματα για την κάλυψη εγγυητικών επιστολών ελληνικών τραπεζών σε μεγάλη κλίμακα για να διευκολυνθεί το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Στον τομέα των μεγάλων έργων, ο υπουργός είπε ότι σε λίγες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις ώστε να επανεκκινήσουν οι αυτοκινητόδρομοι δημιουργώντας νέες θέσεις και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα περιλαμβάνει ρύθμιση για δημιουργία μιας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρούν νομοθετικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για ΟΣΕ , ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την άνοιξη του 2013 να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα γίνει η παρουσίαση δράσεων για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και την προώθηση των εξαγωγών και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο διάστημα το σύστημα των ηλεκτρονικών συμβάσεων για τις κρατικές προμήθειες.

"Ξέρουμε ότι και το 2013 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και δεν θέλω να υιοθετήσω την λογική ...Mαυρογιαλούρου αλλά η κρίση στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αφορμή για μια νέα ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση εργάζεται με σκοπό να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη. Όσο κι αν η κρίση κάνει πολλούς να είναι απαισιόδοξοι, γίνεται καθημερινά μια σημαντική και σταθερή πρόοδος και η Ελλάδα αλλάζει με τη βούληση των πολιτών της", σημείωσε ο υπουργός και συνέχισε: "η Ελλάδα δεν αποτελεί πια, μια χαμένη υπόθεση, το κλίμα αλλάζει σταδιακά και η χώρα έχει πλέον μια βάση για να προχωρήσει καθώς έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και προχωράει μαζί με τις πολλές χώρες της Ευρωζώνης χωρίς το φόβο της απομόνωσης".

"Θέλω να πω στους επαγγελματίες της μιζέριας ότι δεν συμφωνούν μαζί τους μεγάλοι πολύ εθνικοί όμιλοι που πρόσφατα ανακοίνωσαν επιχειρηματικές δράσεις στη χώρα", υπογράμμισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η ρευστότητα σιγά - σιγά θα αρχίσει να αναθερμαίνει την αγορά ενώ υπενθύμισε τις δράσεις του ΕΤΕΑΝ, του ΕΣΠΑ και τη συνεργασία με την ΕΤΕπ και τον ΟΟΣΑ, πέρα από την επιστροφή των οφειλών του δημοσίου προς την επιχειρηματική κοινότητα. Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διευκόλυνσης των εξαγωγών, υπογράμμισε τη σημασία των ρυθμίσεων για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και για την πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι τον Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια και ότι την άνοιξη το μετρό θα φτάσει και σε νέες περιοχές της Αθήνας και συνεχίζεται η διαδικασία για το τραμ του Πειραιά.

Εκ μέρους του Invest in Greece, ο κ. Ισαΐας και εκ μέρους του Χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο φαίνεται και από τον όγκο των συναλλαγών στο χρηματιστήριο, αν και ο κ. Ισαΐας σημείωσε ότι αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις διαρθρωτικές αδυναμίες μας.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο