Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοινώθηκαν οι όροι συμμετοχής στην επαναγορά χρέους

Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία επαναγοράς χρέους, εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η πρόσκληση η οποία ισχύει έως τις 7 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα (ώρα Λονδίνου), αφορά κατόχους σειράς ομολόγων για την επαναγορά των οποίων θα ακολουθηθεί, κατά τροποποιημένο τρόπο, η λεγόμενη Ολλανδική μέθοδος, ήτοι οι κάτοχοι των ομολόγων θα τα προσφέρουν στην τιμή που επιθυμεί ο καθένας και το Δημόσιο θα κρίνει σε ποιά τιμή θα τα επαναγοράσει.

Η ελάχιστη τιμή ορίστηκε στο 30,2 έως 38,1% του αρχικού ποσού και η μέγιστη στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με την λήξη. Η επαναγορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ, μηδενικού κουπονίου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής αποτελεί τον όρο που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο για να συμφωνήσει ως προς την εκταμίευσηση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα. "Γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ θα ενεργούσε με τον τρόπο αυτόν και σεβόμαστε τη διαδικασία αυτή" , διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Ολι Ρεν, ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Από την πλευρά της Ευρώπης, ο Ολι Ρεν παραδέχθηκε ότι η διαδικασία επαναγοράς, που άρχισε σήμερα, αποτελεί "σημαντικό μέρος του συνολικού σχεδίου" της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το ύψος του στόχου.

"Εάν αποτύχουμε για λίγο στον στόχο μας, δεν θα μού κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη, αλλά αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να συνέλθουμε και πάλι για να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση", δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο αξιωματούχος εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση της επιχείρησης επαναγοράς χρέους και προβλέπει ευρεία συμμετοχή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ακόμη και αν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ανήσυχες μετά και τις σημαντικές απώλειες τις οποίες υπέστησαν με το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου κατά περισσότερο από 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.


Η Ελληνική Δημοκρατία έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, ο οποίος δεν θέλησε να προδικάσει τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων, ο Σάιμον Οʼ Κόνορ περιορίστηκε να τονίσει ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει με την ολοκλήρωσή του.  


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο