Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Αναγνώριση πλασματικών χρόνων για θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Αναγνώριση πλασματικών χρόνων για θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή σχετικές με το θέμα αναφορές στα Μ.Μ.Ε., θεωρεί σκόπιμο να επισημάνει τα εξής:

Με πρόσφατο Γενικό Έγγραφό μας στις 26/11/2012, δόθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά ειδικά τους χρόνους που λαμβάνονται υπόψη στο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 40 του ν. 3996/2011.

Στο ίδιο έγγραφο, στο πλαίσιο των οδηγιών παλαιότερου Γενικού Εγγράφου σχετικά με την αναζήτηση καλοπίστως, πλην αχρεωστήτως, καταβληθέντων ποσών, διευκρινίστηκε ότι θα αναζητηθούν ποσά συντάξεων που τυχόν καταβληθούν αχρεωστήτως, εξαιτίας της έλλειψης χρονικών προϋποθέσεων, στην περίπτωση που οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο.

Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, υπάρχει και η δυνατότητα συμψηφισμού. Έτσι, εφόσον απαιτηθεί οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τις χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με προαιρετική ασφάλιση, είναι δυνατός ο συμψηφισμός του ποσού που αναζητείται με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές της προαιρετικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπιστεί, εφόσον δε προκύψουν στο μέλλον, θα αντιμετωπιστούν με συμπληρωματικές οδηγίες.ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο