Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι σημαίνει η επαναγορά χρέους και ποιοί καλούνται να πληρώσουν

Για να υποχρεώσει το ελληνικό κράτος τους έχοντες τα ομόλογα να τα δώσουν στις νέες κουρεμένες τιμές, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη «συναίνεση» του 75% των κατόχων. Δηλαδή, κάτοχοι ομολόγων συνολικού ύψους 47 δισεκατομμυρίων, πρέπει να πουν «ναι» (Ενεργοποίηση CACs – ρήτρες συλλογικής δράσης).

Οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία έχουν 23 δις ευρώ ομόλογα, το 36% περίπου . Θα πουν το ναι; Κανένας δε μπορεί να τους υποχρεώσει, δεδομένου ότι τα νούμερα για να φτάσουμε στο υποχρεωτικό, μέχρι το 75%, δε βγαίνουν. Θεωρητικά, οι τράπεζες μπορούν να πουν όχι επικαλούμενες αύξηση κατά 10 δις των κεφαλαιουχικών τους αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση. Μπορούν να το πουν; Ιδού η απορία.

Τα φυσικά πρόσωπα, κανένα λόγο δεν έχουν να συμφωνήσουν. Χαμένοι για χαμένοι, ούτως ή άλλως, ελπίζουν πως τουλάχιστον όσα τους έμειναν από το πρώτο PSI, θα τα πληρωθούν στο 100, όταν λήξουν.

Ποιοι λοιπόν μένουν να πάρουν μέρος στην επαναγορά και να πουν και ευχαριστώ; Μόνο τα hedge funds που αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά στις  14-24 μονάδες βάσης και που τώρα, σε ελάχιστο χρόνο από το καλοκαίρι που έκαναν τις τοποθετήσεις τους, θα αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους, πουλώντας στο 33-35 που θα οριστεί.

Πόσα είναι τα λεφτά αυτά που μπορούν να συγκεντρωθούν από τα hedge funds; Είναι 5, είναι 6, είναι  7 δισεκατομμύρια; Σίγουρα δεν είναι παραπάνω.

Συμπέρασμα: Για να σωθεί η Ελλάδα και για να ανοίξει το πουγκί του το ΔΝΤ μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει είτε να προηγηθεί μία «αναγκαστική» συμφωνία των τραπεζών και των ταμείων, πιθανόν με παροχή κάποιων κινήτρων στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, είτε να συμβεί η έκπληξη, δηλαδή να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ξένων, κατόχων των ομολόγων, πλην φυσικά των hedge funds, που όπως είπαμε, έχουν συμφέρον να συμμετάσχουν

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description NO NAME | Νοεμβρίου 28, 2012 3:09 μ.μ. | Reply
τωρα γιατι μου λεει εμενα κατι, οτι τα hedge funds γνωριζανε εκ των εσω και αγοραζανε ? αντε παλι ! Tο ικα, τα νοσοκομεια και τα πανεπιστημια θα την πληρωσουν !
image description alex | Νοεμβρίου 28, 2012 11:55 μ.μ. | Reply
το αλητοτσουρμο της κυβερνησης των γερμανοτσολιάδων εχει βαλει στο ματι χρονια τωρα τα χρήματα των ταμείων. Αυτος ειναι ο στοχος τους
Τρεις κρεμάλες για τις τρεις κουφάλες ειναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στην χωρα
image description αγραμματος | Νοεμβρίου 29, 2012 9:17 μ.μ. | Reply
οφειλω να δωσω συγχαρητηρια στο taxheaven, που δεν λογοκρινει τα οποιαδηποτε μηνυματα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο