Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Πίεση» από τράπεζες για συγχωνεύσεις εταιριών

ΕΞΑΓΟΡΕΣ και συγχωνεύσεις ομοειδών επιχειρήσεων ή business plans που θα προβλέπουν τη ριζική τους αναδιάρθρωση, ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες από όσες ελληνικές επιχειρήσεις καταθέτουν αιτήματα για άντληση ρευστότητας. Οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν προς τις επιχειρήσεις πελάτες τους ότι η λιγοστή ρευστότητα θα κατευθύνεται πλέον μόνο προς τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και τους ζητούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από το έντονα υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το χρήμα έχει γίνει δυσεύρετο και ακριβό.

Όσο υπήρχε φτηνό και άπλετο χρήμα, δηλαδή τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, οι επιχειρήσεις δανείζονταν για όλες τις δραστηριότητές τους. Τώρα πια, λένε οι τραπεζίτες, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι επιχειρήσεις, λένε οι ίδιοι, πρέπει να γίνουν (έστω οριακά) κερδοφόρες. Τα χρήματα για τη λειτουργία τους θα πρέπει να «βγαίνουν» από την ταμειακή τους ροή και όχι πλέον από δανεισμό.

Επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης σε ιδιωτική τράπεζα τονίζει στην ΕΞΠΡΕΣ ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να διατηρήσουν τον τζίρο τους σε μία αγορά όπου οι μισθοί των εργαζομένων περικόπτονται και η ανεργία αυξάνεται ραγδαία. Απαιτείται εξωστρέφεια. Χρειάζεται να διευρύνουν τις αγορές τους και να εξάγουν σε κράτη που έχουν ανάπτυξη.
 
Οι επιλογές

Δύο δρόμοι υπάρχουν πλέον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λένε οι τράπεζες. Ο πρώτος είναι η απομόχλευση, να μειώσουν δηλ. τον κύκλο των εργασιών τους, να προσαρμόσουν το λειτουργικό τους κόστος για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και να «παίξουν» ένα success story που θα προβλέπει την αναδιάρθρωση σε τρεις βασικούς τομείς:

1) Την ανακατανομή των ετήσιων κεφαλαίων που χρησιμοποιούν, με κατεύθυνση προς την αύξηση του κύκλου εργασιών από ξένες αγορές,

2) Σημαντική έμφαση στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για να μπορεί η επιχείρηση να σταθεροποιηθεί και να διατηρηθεί τόσο στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ξένες αγορές όσο και στην ελληνική.

3) Επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και εκ βάθρων προσαρμογή της επιχειρησιακής κουλτούρας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την κλιμάκωση της πίεσης που ασκείται από τις τράπεζες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με στόχο ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό business plan.  Στην περίπτωση συγχωνεύσεων δύο επιχειρήσεων οι τράπεζες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με αναδιαρθρώσεις των υπαρχόντων δανείων τους, αλλά και με νέο χρήμα, εφόσον παρέχουν στην τράπεζα ένα πειστικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο η διοίκηση της επιχείρησης θα ακολουθεί πιστά.

Οι τραπεζίτες εκδηλώνουν έντονη ανησυχία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας και για την έλλειψη προοπτικών δεκάδων επιχειρήσεων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η πίεση που ασκούν προς την κατεύθυνση της προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα θα έχει διπλό όφελος για την οικονομία. Από τη μία πλευρά, οι υγιείς επιχειρήσεις θα αποτελέσουν καταλύτη για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν και επομένως να συμβάλουν έτσι στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ενώ παράλληλα θα παράγουν πλούτο. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια που θα αποπληρώνονται και δεν θα αναγκάζονται να απομειώνουν τα ίδια τους κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ήταν στα 110,32 δισ. ευρώ, από 122,6 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν από την έλλειψη ρευστότητας και επομένως την ανικανότητα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες που μένουν «ζωντανές» αγωνίζονται μέρα με τη μέρα για την επιβίωσή τους.

Τα επιχειρηματικά δάνεια που παρουσίασαν καθυστερήσεις το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε 17,2%, έναντι 16,6% του πρώτου τριμήνου του 2012. Το γ' τρίμηνο έχουν παρουσιάσει αύξηση, ενώ στις πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις ζητούν αναδιαρθρώσεις του υπάρχοντος δανεισμού τους. Τα επιτόκια είναι δυσβάσταχτα. Για τις υγιείς επιχειρήσεις κυμαίνονται από 8%-10%, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις (κυρίως στις εξαγωγικές εταιρίες) που δανείζονται με επιτόκια 4,5%.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Νοεμβρίου 27, 2012 2:35 μ.μ. | Reply
Μιλάνε οι ...ελληνικές τράπεζες;
Μιλάνε οι χρεοκοπημένοι, τα κουφάρια;;;;
Χα,χα,χα...
image description Chris | Νοεμβρίου 27, 2012 4:56 μ.μ. | Reply
Αυτές δεν θέλουν ανιαδιάρθωση. Ανασκολοπισμό θέλουν.
image description Trapezitis | Νοεμβρίου 27, 2012 5:30 μ.μ. | Reply
Geia sou re Chris mamia.. Pareaki me ton Tatsopoulo vgaineis gia barotsarkes?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο