Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αναζητούν σωσίβιο στο «99»

19,5% αυξήθηκαν στην Αθήνα οι αιτήσεις υπαγωγής το πρώτο εξάμηνο, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια

Περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εντάχθηκαν ή βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν στερέψει από ρευστότητα και επιζητούν εναγωνίως την προστασία του νόμου από τους πιστωτές.

Το 2012 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες αιτήσεις ένταξης επιχειρήσεων στο άρθρο 99, το οποίο, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό αυτό καθεστώς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτρέπεται η πτώχευση.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αλυσίδα Ατλάντικ: η ένταξή της στο άρθρο 99 δεν την έσωσε και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο την περασμένη χρονιά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η παράλληλη απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια εκτίναξε κατά 19,5% τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατατέθηκαν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011. Από μια ταξινόμηση των αιτήσεων προκύπτει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της πληροφορικής, της εστίασης, των κατασκευών, της διαφήμισης και του ιατρικού εξοπλισμού.

Συνολικά το εφετινό πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009 - τότε ξεκινά ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα - οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95. Εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ήδη ενταχθεί στο άρθρο 99 είναι, μεταξύ άλλων, η Νeoset και η Sato από τον χώρο του επίπλου, η PC Systems από τον κλάδο της πληροφορικής, η Imperio από τον χώρο των μεταφορών και του logistics, η Μάρακ Ηλεκτρονική από τις λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών, οι εταιρείες Γαβαλάς, Γλου, Ridenco και Καρούζος από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης, το σουπερμάρκετ Ατλάντικ, η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma Hellas, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα παιχνιδιών Κου-Κου, η υποδηματοποιία Elite, η αλυσίδα ειδών ένδυσης Funny, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής γυναικείων υποδημάτων Rollini, η αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας CD Metropolis, τα ρούχα Ysatis, η βιομηχανία εσωρούχων Apple Boxer, τα παιδικά ρούχα Tricoteen, οι διαφημιστικές και εκδοτικές επιχειρήσεις Leo Burnett και Unexpected Advertising, το τηλεοπτικό κανάλι Alter, το περιοδικό «Μotor Press» κ.ά.

Εχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από τον Ιούλιο του 2007, τότε που το άρθρο 44 του Πτωχευτικού Κώδικα έδινε τη θέση του στο άρθρο 99 το οποίο υποσχόταν να δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους βρίσκονταν στον προθάλαμο της πτώχευσης. Πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις έσπευσαν να γλιτώσουν από τις τράπεζες, τους προμηθευτές τους, το Δημόσιο αλλά και από τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε αυτές. Ελάχιστες όμως κατάφεραν να εξυγιανθούν και προτού καν ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια (τέσσερα χρόνια) που τους επιτρέπει ο νόμος να παραμείνουν υπό την προστασία του άρθρου 99 κατέθεσαν τα όπλα.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description takyr | Νοεμβρίου 27, 2012 10:12 μ.μ. | Reply
Μόλις χτες μας τελείωσε και η ΕΔΡΑΣΗ... απορρίφθηκε η αίτηση επικύρωσης συνδιαλλαγής, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι "έριχνε" τους εργαζόμενους (απόφαση 1377/2012)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο