Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σύλλογος Λογιστών Νομού Αχαΐας- Πιστοποίηση Λογιστικών γραφείων

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Σύλλογος Λογιστών Νομού Αχαΐας

web-site: http://sl-na.blogspot.com e-mail: [email protected] fax:2610 362078
Πρόεδρος : Βάρδας Ιωάννης (τηλ. 6944 294218) Γραμματέας: Βασιλάγκος Τρύφων
Πάτρα 24/11/2012
Αρ. πρωτ. Νο 4/2012

Προς
- Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Γιάννη Τηλ.: 210 3332612 fax.: 210 3332608
- Υπουργείο Ανάπτυξης τηλ.210 3332637 fax 2103332775
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών τηλ. 210 3810081 - fax 38012273
- Δ/νση Πληροφοριακών συστημάτων
- Οικονομικό επιμελητήριο της Ελλάδος τηλ.: 210-5202250, fax: 210 5229167

Θέμα : Πιστοποίηση Λογιστικών γραφείων

Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του λογιστή άρχισε να χάνει υπηρεσίες που παραδοσιακά προσέφερε ή δικαιωματικά θα έπρεπε να λάβει με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Οι υπηρεσίες αυτές κατά κύριο λόγο αναλαμβάνονται από τους συμβολαιογράφους χωρίς να είναι αρμόδιοι και χωρίς να έχουν τις σχετικές γνώσεις επί αυτών των θεμάτων.
Αρχή ήταν η έναρξη δραστηριότητας των προσωπικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης, υπηρεσίες που παρείχαν πριν τον Απρίλιο του 2011 τα λογιστικά γραφεία και τελικά πιστοποιηθήκαν οι συμβολαιογράφοι για την ανάρτηση των δικαιολογητικών στην υπηρεσία μιας στάσης.
Ο κλάδος των λογιστών δικαιωματικά ζητά να πιστοποιηθούν τα λογιστικά γραφεία για την έναρξη δραστηριότητας των επιχειρήσεων μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης, επειδή τα κυρίως έντυπα για την έναρξη συμπληρώνονται ούτως ή άλλως από λογιστές.

Στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να περιορίσει τις αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ κυρίως στο κομμάτι των φορολογικών ελέγχων και εκδόσεων φορολογικών ενημεροτήτων και έτσι το πρώτο βήμα είναι οι πολίτες θα λαμβάνουν μελλοντικά φορολογική ενημερότητα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους συμβολαιογράφους, αντί από τις εφορίες.
Και πάλι τα λογιστικά γραφεία χάνουν υπηρεσίες που παραδοσιακά παρείχαν. Η λήψη φορολογικής ενημερότητας για λογαριασμό των πελατών των λογιστικών γραφείων είναι μια υπηρεσία που ήδη παρέχεται είτε με εξουσιοδότηση είτε ηλεκτρονικά καθώς τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εκτυπώσουν την φορολογική τους ενημερότητα με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, αλλά επειδή δεν νωρίζουν τον χειρισμό της εφαρμογής του taxisnet απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία.
Επίσης τα λογιστικά γραφεία μπορούν να πιστοποιηθούν για περισσότερες εργασίες τις οποίες μέχρι τώρα παρείχαν οι Δ.Ο.Υ. και σας καλούμε να αναθέσετε σε πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία λογιστών- φοροτεχνικών την εξουσιοδότηση για την έκδοση της «Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης» και τον έλεγχο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεδομένου ότι οι περισσότεροι λογιστές φοροτεχνικοί είναι Α΄ Τάξης με μεγάλη εμπειρία σε φορολογικούς ελέγχους λόγω της παράδοσης όλων των απαραίτητων στοιχείων που απαιτούνται στα ελεγκτικά φορολογικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων και των επιτηδευματιών θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω των πιστοποιημένων λογιστικών γραφείων με πιστοποιημένη διαδικασία για να αποφεύγεται η μη αναγραφή όλων των τεκμηρίων, εισοδημάτων, ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες με την υποχρέωση υποβολής στον λογιστή υπεύθυνης δήλωσης. Επίσης σε κάθε δήλωση (Ε1,Ε2,Ε3, Φ.01.010 κ.λ.π) υποχρεωτικά να υπάρχει θέση στο έντυπο όπου θα γράφεται ο αριθμός της απόδειξης παροχής υπηρεσιών που έχει εκδοθεί. Σχετικά με την εγκύκλιο εφαρμογής του Ν. 3919/2011 ζητάμε την τροποποίηση της για είναι σύμφωνη με το άρθρο 2 παράγραφος 1 & 2 του Ν. 3919/2011 ως εξής:
«Συνεπώς, τα Φυσικά Πρόσωπα δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού και αν δεν είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εφόσον είναι πτυχιούχοι των ελληνικών ανωτάτων οικονομικών σχολών ή πτυχιούχοι ισότιμων οικονομικών σχολών του εξωτερικού (τετραετούς φοίτησης)  αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή πληρούν τις προϋποθέσεις επαγγελματικών προσόντων του Π.Δ. 38/2010, ( άρθρο 1 παρ. 1 περ. α΄ και παρ. 4 του Ν.2515/1997) (τετραετούς φοίτησης) και αφού αναγνωριστούν από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.».
Ζητάμε την πιστοποίηση των λογιστικών γραφείων για όλες τις υπηρεσίες που δεν θα παρέχονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ, να παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τα λογιστικά γραφεία και ή άσκηση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού από πτυχιούχους οικονομικών σχολών του εξωτερικού να επιτρέπεται μόνο (τετραετούς φοίτησης) των αναγνωρισμένων πτυχίων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Για τον Σύλλογο Λογιστών Νομού Αχαΐας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Βάρδας Ιωάννης Βασιλάγκος Τρύφων


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης